BKS18: Johan doet geen ereronde, maar is echt terug

Nieuwe liedjes op sleutelplekken in de set

De set van Johan begint en eindigt vandaag met de twee beste nummers van hun nieuwe album Pull Up. Opener ‘About Time’ is het ultieme comeback-statement, ‘Quicksand’ een prachtig liedje met een typische Johan drive. Dat is mooi, want daarmee laat Johan zien dat het hier niet zomaar terug is om de oude liedjes nog eens mooi uit te voeren. Waar nieuw werk vaak nog een beetje onwennig voelt op het podium - vooral vanwege de matige publieksreactie - voelt het bij Johan juist heel natuurlijk.

Dat is natuurlijk goed nieuws voor trouwe volgers van de Excelsior-band, die groot werd rond de eeuwwisseling en sindsdien vier albums uitbracht. In eerste instantie brachten ze fijne Sturm und Drang indierock, gaandeweg werd het introverter en persoonlijker werk. Het vierde album (dat ook simpelweg 4 heet) is vandaag ondervertegenwoordigd in de set, en dat zegt ook wel iets over het verdwenen bandgevoel in die tijd. Maar Johan nu voelt echt als een band die het meent. Er zijn twee nieuwe leden. Gitarist Maarten Kooijman is vervangen door de extraverte Robin Berlijn, de lijm in de band is de veel jongere Jan Teertstra, die toetsen speelt en zelfs af en toe een dubbelloopse gitaar ter hand neemt. Je moet maar durven. 

HET MOMENT:
Zo neemt de band zijn frontman mooi op sleeptouw. Jacob de Greeuw maakt afwisselend een felle en een flegmatieke indruk, ingegeven door de klankkleur van de song die aan de beurt is. Maar de gretigheid overwint toch wel degelijk, zeker in het mooiste nummer in de set: ‘Oceans’, een ultieme handreiking van een geliefde die zo over het water de oceaan over wil steken. Een tekst die bij ieder ander als zoetsappig en cliché zou overkomen, maar niet bij Johan. 

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12