steun 3voor12

BKS18: Rodriguez is ramptoerisme geworden

De legende zien is belangrijker dan de legende horen

De nasleep van de documentaire Searching For Sugar Man is nog voelbaar. Sixto Rodriguez wordt in de coulissen gespot en er gaat meteen een gejuich op. De man zien is onderdeel worden van het bijzondere verhaal: de muziek van de politieke singer/songwriter doet begin jaren zeventig niets, Rodriguez gaat tientallen jaren werken op een bouwplaats terwijl zijn muziek zonder zijn medeweten groot wordt in Zuid-Afrika, en uiteindelijk krijgt hij de grote waardering en het applaus dat hij verdient. Het droeve is alleen dat de nu 75-jarige man niet meer in staat is zijn materiaal eer aan te doen. Enkele jaren geleden  in de Heineken Music Hall al en nu ook op Best Kept Secret.

De slechtziende muzikant wordt naar zijn plek begeleid, zijn hoed en akoestische gitaar worden aangereikt. Hij spreekt over de honour, pleasure, privilege dat hij hier mag zijn maar mompelt ook iets over het stemmen van de gitaar. Hij opent solo met een gebrekkige cover van ‘Your Song’ van Elton John, de oude vingers vertwijfeld zoekend naar de juiste snaren. Er worden meer covers gespeeld als ‘Light My Fire’ en ‘Somebody To Love’ van Jefferson Airplane, en natuurlijk veel van zijn eigen bijzondere werk in de hoek van Dylan en Stevens. Alleen is de behandeling een ramp. Rodriguez heeft zijn gitaar niet meer onder controle, raakt dusdanig de weg kwijt dat hij een nummer moet afbreken. Zijn matige band is ook niet bij machte om de singer/songwriter de steun te geven die hij verdient.

Het was Sixto Rodriguez gegund om de wereld te laten horen hoe knap zijn nummers écht zijn, maar het beeld dat bijblijft is van een man die tussen de nummers door willekeurige teksten prevelt, stiltes laat vallen en wegzakt. Hard applaus oogst hij wel. De man zien is belangrijker dan de man horen.

HET MOMENT:
‘I Wonder’ en ‘Sugar Man’, meegezongen door vele mensen die bij het verschijnen nog niet waren geboren. De muziek heeft z’n publiek bereikt. Maar de maker live zien, is pijnlijk genoeg ramptoerisme geworden.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk