ESNS20: Benny Sings hoeft niets meer te bewijzen

En is gewoon lekker zichzelf

‘Mijn naam is Benny en ik ga voor jullie zingen.’ Een kleine krullenbol in een volledig blauw pak staat op het podium. Zelfverzekerd glijdt zijn blik door de zaal. Het is overduidelijk: Benny en zijn band hebben er superveel zin in vandaag.

In tegenstelling tot anderen vanavond is Benny Sings absoluut geen nieuwkomer in de scene. Al sinds begin jaren 2000 maakt hij zwoele, vrolijke, jazzy popliedjes met een zeer eigen geluid. Met een hoge, hese stem zingt hij over betoverende ogen, villa’s aan het strand en lange zomers. De Amsterdammer is eigenlijk zijn gehele carrière uit het zicht van het grote publiek gebleven. Vorig jaar bracht hij nog een album uit op het legendarische undergroundlabel Stones Throw uit Los Angeles. 

Iemand met ervaring dus. Is dat te horen?
Absoluut. Benny en zijn vijfkoppige band zijn goed op elkaar ingespeeld en doen lekker hun eigen ding. Alles klinkt strak en heeft zijn eigen plek. Benny’s collega-krullenbol op de trompet zorgt bijvoorbeeld voor een hele fijne jazzy touch, terwijl de back-upzangeres een diepe harmonische laag toevoegt aan Benny’s unieke stem. Spot on. 

Oke, leuk allemaal, maar kan hij hiermee een groter publiek bereiken?
Jazeker. Dat bewees hij in 2017 al toen hij samen met Rex Orange County een grote hit scoorde (Loving is Easy). Zijn nummers zijn heel catchy en hebben veel potentie. De betere vraag is of het ook nodig is. Benny is gewoon lekker zichzelf en past beter in kleinere, intieme settings dan een gigantische zaal. Misschien moet hij gewoon lekker ondergronds blijven. 

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12