Spotify koopt podcastbedrijven in miljoenenovername

Gimlet Media en Anchor moeten Spotify's positie in de podcastbusiness verstevigen

Vandaag maakte Spotify bekend dat het twee podcastbedrijven heeft overgekocht: uitgever Gimlet Media, bekend van podcasts als Reply All en Homecoming, en DIY-podcastplatform Anchor, waar gebruikers zelf hun podcasts en radioprogramma's kunnen uploaden. De NOS meldt dat Spotify voor Gimlet zo'n 230 miljoen dollar heeft betaald. Hoeveel Anchor heeft gekost is niet bekend.

Zo'n twee jaar geleden begon Spotify met het beschikbaar stellen van podcasts op het streamingplatform. Dat bleek een succes: inmiddels is Spotify de op een na grootste podcastaanbieder geworden, zo schrijft oprichter en CEO Daniel Ek vandaag in een blogpost. Geen wonder dus, dat het bedrijf nu meer geld steekt in podcasting. Overigens is Apple op dit moment de marktleider, met zo'n vijftig procent van het marktaandeel in de VS volgens onderzoeksbureau Statista. In dat onderzoek uit 2017 komt Spotify uit op 36 procent.

Ek schrijft dat podcasts voor Spotify de komende jaren alleen maar belangrijker gaan worden: 'Met Gimlet en Anchor positioneren wij ons als het leidende platform voor podcastmakers wereldwijd, en als leidende producent van podcasts. [...]  Wij geloven dat, met de tijd, meer dan twintig procent van wat er op Spotify beluisterd wordt zal bestaan uit non-music content.'

Met deze strategische beweging van slechts publiceren naar het maken van eigen content, wil Spotify niet alleen de strijd aan met andere streamingbedrijven, maar ook 'breder concurreren om tijd [van consumenten] met alle vormen van entertainment en informatiediensten.' Dus ook radio, televisie en videostreamingsites als Netflix en Hulu.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12