3voor12 Utrecht

My Blue Van presenteert geanimeerde video voor 'Robot'

Filmmaker Niels van der Wegen koppelde alle losse muzieksporen aan verschillende onderdelen van robots

De titeltrack van My Blue Van’s laatste album Robot is al twee jaar oud, de vandaag verschenen video is echter spiksplinternieuw. Niels van der Wegen van Wauw Beeldwerk maakte een waar kunststukje voor de alternatieve rockband, met ook nog sociale relevantie.

Van der Wegen en de Utrechtse driemansformatie met wortels in de rock, blues en soul hebben de handen al vaker ineengeslagen. Eerder verschenen al eigenzinnige video’s van ‘25 Nights And Days’ en ‘Gotta Move’. ‘Robot’ is dus de derde samenwerking tussen de heren. Gevraagd naar de aard van de samenwerking, antwoordt Van der Wegen: “Waar het op neerkomt, is dat de band het album met mij deelt en dat ik vervolgens een nummer uitkies dat mij geschikt lijkt voor een videoclip. Die keuze is in eerste instantie gebaseerd op gevoel, natuurlijk. Maar wat voor mij ook een belangrijke rol speelt, is de thematiek van het nummer. Daar moet ik mee uit de voeten kunnen.”

De thematiek van Robot sprak Van der Wegen direct aan. “De sceptische toon waarop er over nieuwe technologie wordt gesproken, is heel herkenbaar en relevant. Voor mij gaat het nummer over de twijfel die sommige mensen voelen bij vooruitgang en over innovatie versus nostalgie. Wat ik uniek vind aan Robot binnen het werk van My Blue Van, is dat het tekstueel heel concreet is. Voor een videomaker is dat handig, omdat je er ook concreet op kunt reageren.”

De videoclip komt rechtstreeks voort uit Van der Wegens artwork van het album. “De figuur die de albumhoes siert, heb ik als het ware gerobotiseerd. Alle losse sporen van de muziek zijn gekoppeld aan verschillende onderdelen van de robots. Simpel gezegd: de bewegingen van de robots in de video zijn een directe respons op de muziek die je hoort.” Van der Wegen is maar liefst anderhalf jaar met de videoclip bezig geweest. “Gaandeweg word je een soort slachtoffer van je eigen animatie-proces, wat weer een-op-een aansluit op de thematiek van het liedje”, zegt hij lachend.

Bekijk ook het verslag dat we maakten van de releaseshow van Robot, op 22 september 2017 in De Helling.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12