ESNS19: Yīn Yīn heeft er zin in

En vaart wel zonder Yang…eh, zang

Eén van de verrassingen bewaart deze Noorderslag voor de staart: in de Marathonzaal staat rond drie uur ‘s nachts het Maastrichtse duo Yīn Yīn. Een exotisch genoegen, want ze maken Thaise psychedelische funk uit de sixties en seventies, oftewel ‘thaichedelic’ in hun woorden. Niet zo zweverig als Khruangbin, maar een energieke mix van surf, funk, rock en wazige disco.

Nee, het kan zeker zo zijn dat je nog nooit hebt gehoord van Yīn Yīn. In een zelf gezochte obscuriteit brengen ze hun eerste album Ping Pxng alleen op cassette uit. Gelukkig staan er ook twee nummers op streaming.

Waarom is het zo leuk?
Het is een originele mix, die je niet zo vaak hoort. Superstrak gespeeld door het duo, dat live uitgebreid is tot een kwartet. Grotendeels instrumentaal, maar je de mist de zang geen moment, omdat het muzikaal zo interessant is. Eén van de twee kernleden speelt op een showguitar met dubbele hals, hoe cool is dat? En de cowbell is ook nooit ver weg. Maar het leukste is nog dat de jongens er zelf zo veel lol in hebben, dat werkt aanstekelijk. En ze hebben ook nog hier en daar een tapijtje op het podium gedrapeerd om in Oosterse sferen te komen.

Nog hits gehoord?
Afsluiter ‘Dis kô Dis kô’ – jawel, hun meest wazige disconummer - is zowaar een late night afterparty hit. Niet voor niets heeft de onvolprezen DJ St Paul deze track al maandenlang in de smiezen op de alternatieve dansvloer. Yīn Yīn gaan we nog vaak terug zien op de alternatieve afterparties van festivals dit jaar!

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12