PP23: The Hu plundert Pinkpop met Genghis Khan-metal

Mongoolse keelzang-folkmetalband spreekt de universele taal van de bokkengroet

'BLLLRRRRUUUGHGHHGGHUUUMMMMMM.' Kijk, daar worden de kelen opengesperd, wordt de beerput opengetrokken en dan blijkt opeens hoeveel Mongoolse keelzang wel niet klinkt als de doodsrochel van een gruntende metalhead. Dit is The Hu (The Who? The Hu, mafklapper), een Mongoolse keelzang-folkmetalband die traditioneel Mongools instrumentarium koppelt aan hun voorliefde voor Metallica en de oermetal van weleer. Kijk maar eens naar die viool met een paardenkop (de morin-khuur, the more you know) en de Tovshuur, een luit met een creepy drakentotem die ze bespelen met een strijkstok, en die mondharp. En kijk hoe ze die bespelen, gekleed in een mix van metal-fits en traditionele Mongoolse kledij waarin ze eruit zien alsof ze klaar zijn om Landgraaf te belegeren. En zie: zoals de grote veroveraar Genghis Khan de verdeelde Mongoolse stammen onder zich verenigde en vervolgens de gehele Westelijke Xia-dynastie, de Jin-dynastie en de Kara-Kitan aan zich onderworp, zo verovert The Hu vandaag Pinkpop.

Flauw hoor, die Genghis Khan-referentie, zul je zeggen. Nee man, The Hu vinden het schitterend. Na dubbeldik viraal te gaan op Youtube speelt de band overal ter wereld, zozeer dat ze door de Mongoolse overheid de Orde van Genghis Khan kregen, de grootste staatsonderscheiding mogelijk, vanwege de manier waarop ze de Mongoolse cultuur verspreiden. Ze dragen zelfs een liedje op aan de veroveraar van het grootste imperium in de geschiedenis. 

Leuk en aardig, maar van die Mongoolse teksten begrijpen alle Limbo's op Pinkpop natuurlijk geen snars. Maar hey. Uiteindelijk spreken ze allemaal een universele taal: de taal van de bokkengroet. Je ziet de ene na de andere metalhead de vingers plooien in twee duivelshoorntjes, goedkeurend ja-knikken op die metalriffs en zich headbangend door de set heen werken. 'LET'S ROCK 'N ROLLLLLL,' klinkt het op het podium. 'HU! HU! HU! HU! HU!' klinkt het terug. Ja, The Hu was misschien wel de allergrootste verrassing van Pinkpop dit jaar.

HET MOMENT: 
... Dat je beseft dat die Genghis Khan natuurlijk helemaal niet zo'n toffe cultuurverspreider was, maar al zijn veroverde steden achterliet in een bloederig spoor van moord en ravage. Moeten we alvast P!NK's kleedkamer barricaderen, voor het geval The Hu het artiestendorp plundert?!

Kijk HIER 3 tracks van het optreden terug.

NTR, VPRO en BNNVARA verslaan Pinkpop op 3FM, NPO2 extra en 3voor12.vpro.nl/pinkpop. Op TV (NPO3): zaterdag 17 juni (22-23:30 uur) en zondag 18 juni (20:15-23:15 uur).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12