BKS18: Kermen, janken en gieren met Trail Of Dead

Post-hardcore in optima forma

Als er wel één schizofrene band dit jaar op Best Kept Secret aantreedt, is het wel …And You Will Know Us By The Trail Of Dead. Muzikaal is het redelijk pretentieloos: er komt geen enkele computer te pas, de synthesizers blijven mijlenver weg, ja, dit is gitaarmuziek pur sang. Maarrrr: hier staat tevens een stel Texanen dat tapt uit de oergevoelens. Thema’s als woede, verdriet, conflicten, de dood en angst zijn geen makkelijke kost en laten we eerlijk wezen: de bandnaam helpt ook niet helemaal mee. Het zal deze mannen worst wezen, want met meer dan twintig jaar ervaring en negen albums is Trail Of Dead het type band dat in één adem wordt genoemd met uiteenlopende namen als At The Drive In, Isis en Les Savy Fav.

In de Two wordt snel duidelijk waar die vergelijkingen vandaan komen. Trail Of Dead is heer en meester in de gierende, soms zelfs brullende gitaren, overweldigende drums en geknepen stemmen die het gevoel van onmacht symboliseren. Daarover: frontman Conrad Keely kermt, schreeuwt en het beetje dat er wordt gezongen is enorm vals, geheel volgens de post-hardcore conventies. Beter bij stem is drummer Jason Reece die meerdere malen ruilt met Keely (zang én gitaar!) die op zijn beurt een zeer verdienstelijke drummer blijkt te zijn. Combineer dat met een enorm energieke Autry Fulbright op basgitaar en Knife In The Water-gitarist Aaron Blount en je hebt een viertal dat met publieksfavorieten als ‘How Near How Far’, ‘Will You Smile Again?’ en ‘Days Of Being Wild’ de lege ruimtes in de Two moeiteloos opvult met gitaargeweld. Daar tussenin: bijzonder veel gebalde vuisten, gelukzalige gezichten en, zoals Reece al terecht opmerkt: ‘Hey! You guys are dancing! Cool!’.

HET MOMENT:
Voor een band die over de oorlog in Syrië heeft geschreven, blijft het optreden redelijk apolitiek. Alleen bassist Fulbright merkt bij de geluidsman backstage op dat zijn monitor wat zacht staat. ‘Als Trump het luidste is, maak dan van mijn monitor maar een Reagan, of misschien wel een Nixon.’

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12