Kaffee ’t Hof, een bruine kroeg annex eetcafé, gelegen aan de Vlasmarkt in Middelburg wordt door Bo Wesdorp en Hayo Duinkerken 25 jaar geleden gestart. In de loop der jaren speelt muziek in de zaak een steeds belangrijkere rol. Eerst begint het ergens in een hoek van het pand, eens per kwartaal, later loopt dat op tot een maandelijkse frequentie en de laatste jaren meermaals per week. In de loop der jaren komt het pand ernaast vrij en krijgt een eigen podium. Het café met keuken floreert en weet in de avond en nachtelijke uren steeds vaker een vast publiek te trekken voor de acts die spelen. Muziek in de zaak krijgt een rode draad.
Hayo vertelt: “Het begon met eens per maand een band. Eentje die ikzelf leuk vond. Daarna is het snel gegaan en via mond-tot-mondreclame wisten bands uit Nederland, maar zeker ook uit België de weg naar ’t Hof te vinden en dat heeft goed uitgepakt. Bands waarderen vooral de hospitality (gastvrijheid) enorm, waardoor ik soms de kans kreeg om de wat grotere namen te boeken.” Terugkijkend zien wij veel acts uit België, zoals SHHT, Future Old People Are Wizards, Meltheads, YOUFF, No Prisoners en RONKER.
Hayo vertelt verder: “Ik wil mensen laten kennismaken met wat anders dan de doorsnee acts, maar dat lijkt toch best bijzonder te zijn. Ik wil hier in ’t Hof gewoon mijn muziek draaien en dat wil ik met die bands ook laten horen. Het is ook een kunst om toffe acts te vinden. In het begin is het lastig om bands te vinden, later zien bookers en ook zeker de bands, voornamelijk uit België, ’t Hof als proeftuin en dat pakt vaak goed uit.”
Het is eind oktober als platform ‘Wij zijn de stad, Middelburg’ met de deur in huis valt: Hayo Duinkerken, eigenaar van Kaffee ’t Hof stopt ermee. Dat een café/restaurant sluit is geen bijzonderheid, maar wel als je café ook wekelijks meermaals een podium biedt aan acts uit binnen- en buitenland. Wij gingen langs om in gesprek met Hayo herinneringen op te halen.
In het gesprek praat Hayo vaak over de Belgische band Hypochristmutreefuzz uit Gent. “Dat was écht zo’n band. Te gek. Helaas zijn ze gestopt. Het maakt mij niet uit of er die avond vijftig, honderd of twintig man publiek staat. Als de band en ik een toffe avond hebben, dan is het al goed. En als het publiek wordt weggeblazen in positieve zin, dan is dat heel mooi meegenomen.”
Kaffee ’t Hof biedt ook vaak ruimte voor evenementen en initiatieven, zoals bijdrages aan Popronde, StuKaFest en Beatyard. Over Beatyard laat hij weten: “Beatyard vind ik een mooi initiatief. Zolderkamerproducers kwamen met een club muzikale enthousiastelingen samen in ’t Hof om zo muziek te delen en te creëren, van startende producers tot grotere namen.”
Kaffee ’t Hof verdwijnt en daar komt Het Hof van Zeeland voor terug, met eigenaresse Maria Wesdorp. Het interieur blijft nagenoeg gelijk, inclusief de verzameling religieuze beelden. “Een betekenis? Welnee. Het begon met een groot beeld, maar dat is inmiddels uit de hand gelopen met tientallen beelden groot en klein, wel kenmerkend.”
Een nieuwe eigenaresse betekent ook een andere vorm van muziek in de zaak. “De mogelijkheden en faciliteiten blijven in huidige staat. In welke mate er bands komen, zal een stuk minder zijn. Zelf ben ik niet echt weg, maar ben ik wel beschikbaar om bands te boeken binnen en buiten de provincie, of toffe bandavonden te organiseren, met een vleugje ‘t Hof. Dat lijkt mij leuk om te kunnen blijven doen.”
Kaffee ’t Hof, een café/restaurant waarbij muzikale vrijheid en de rauwe kanten uit de muziekscene een plaats krijgen.