Podium-Z viert dit jaar haar twintigjarig jubileum in het Schuttershof in Domburg. In 2002 opgericht als Hooi!koorts door een samenwerking van de Gemeente Veere, SCOOP (opgegaan in ZB) en discotheek De Hooizolder, moest het project het gat vullen tussen de Kunstbende en De Zeeuwse Belofte; later ook PopAanZee. Beginnende bands en artiesten kregen ruimte om te spelen, ervaring op te doen en nieuwe contacten te leggen.

Inmiddels alweer twintig jaar verder is Podium-Z een gevestigde naam met spin-offs op elk Zeeuws eiland: Spectra, Regioruis en Steenworp. Donderdag 14 april werd het jubileum gevierd met “La Grande Finale” in Schuttershof in Domburg.

Maar niet voordat wethouder van Cultuur Pieter Wisse de avond opent door oprichter Cor de Jonge, huidig organisator Joke Damen en oud-organistor René de Dreu in het zonnetje te zetten. Hij prees hun inzet en enthousiasme waardoor afgelopen twintig jaar tal van bands en artiesten een podium hebben kunnen vinden. Sommige deelnemers zijn ondertussen nationaal bekend, denk aan Dirty Daddies (begonnen als Destine), PEER en jazzsaxofonist Jasper van Damme. Anderen zijn terecht gekomen bij bekende artiesten als Navarone, Anouk en zelfs Paul de Leeuw. Een mooie score voor een lokale bandcompetitie.

Misschien nog belangrijker dan de competitie zijn de workshops die het hele jaar door worden verzorgd. Jeugd en jongeren kunnen zich aanmelden, waarna zij worden ingedeeld in tijdelijke bands. Deze bands worden vier weken door professionele coaches begeleid, waarna de bands mogen optreden tijdens de pauzes van de bandcompetitie. Regelmatig besluiten artiesten uit die workshops deel te nemen aan de competitie, met soms succesvol gevolg. Denk aan winnaar Jeremy Lahr uit 2019 of Sigourney Rose uit 2020.

Terwijl het Schuttershof in Domburg langzaam volstroomt met publiek – dat vanwege het jubileum zelfs kan proosten met een gratis glas champagne – trapt jonge band MEN af, die recent nog de Kunstbende Zeeland won. Daarna volgt singer-songwriter/kleinkunstenaar Arn Dijon, waarna rockband Baneham het podium overneemt. Laatste deelnemer is SowieZo (deels afkomstig uit het workshoptraject van Podium-Z), waarna voor de gelegenheid alle coaches van de workshopbands plaats nemen op het podium en een toffe set wegspelen.

Aan het eind van de avond mag Baneham zich kronen tot winnaar van de twintigste editie van Podium-Z. De jury prees hun strakke show, energie en sterke nieuwe nummers. Baneham wint studiotijd in Fuzztone studio en een plekje in de strijd om de Zeeuwse Belofte.