Dat Zeeuwen op veel plekken van het muzikale spectrum terug te vinden zijn, is niet zo raar. Dat je er een tegenkomt in de meest donkere krochten van het metal genre is toch een noviteit. Drummer Niels Rasenberg heeft zijn wieg staan in Koudekerke op Walcheren. Eenmaal uitgevlogen naar Eindhoven richt hij Gashkelah op. Een black metal project met een verhaal. .

Zoals iedereen is ook Niels aan huis gebonden tijdens de coronacrisis. Zijn ouderlijk huis in Zeeland wel te verstaan. “Ik ben vrijwel direct terug naar hier gekomen toen het virus uitbrak”, zo vertelt hij. “Ik werk hier gewoon door aan m’n muziek, aan mijn teksten en aan het zakelijke deel wat bij een band komt kijken.” Dat zakelijke deel leert hij, naast het muzikale, op de Metal Factory, een school voor muzikanten met een missie in metal. Niels heeft ook een missie, al blijft deze bescheiden als het op zware duistere klanken aankomt. “Black metal is niet voor iedereen en dat realiseer ik me natuurlijk wel. Je moet het maken omdat je het mooi vindt, niet omdat je er veel geld mee wil verdienen.”

Black metal
Niels is heel zijn leven al geboeid door metal en dan zeker de extreme varianten. “Het begon met Pantera en zo richting de death metal.” In de black metal hoek vindt de drummer echt zijn passie. “Er zit zoveel in deze muziekstijl. Ja, het is extreem, maar juist dat maakt het boeiend. Het is een extreme vorm van kunst. Abstract bijna. Gemaakt met passie en charisma en vol van emotie.”  Het idee voor Gashkelah ontstaat op de Metal Factory, waar hij gitarist Cézary van der Veen ontmoet. Naast dat ze dezelfde studie volgen worden ze ook huisgenoten en hebben ze dezelfde kijk op hoe black metal moet klinken. “We zaten echt heel erg op een lijn wat dat betreft. Omdat we huisgenoten waren hadden we ook alle tijd om vaak over onze muzikale ideeën te praten en ze verder uit te werken. Cézary liet me tekstueel mijn gang gaan. Hij schreef de riffs en nam de zang voor zijn rekening. We waren echt een hecht team op dat punt.”

“Black metal is als fijne wijn. Je moet het leren drinken”

Gashkelah staat voor rauwe, ongepolijste black metal met een duistere boodschap. “Ik vind de occulte kant van het leven erg interessant”, vertelt Niels. “Black metal is als fijne wijn. Je moet het leren drinken. Als je eenmaal weet hoe het smaakt, proef je in elk glas nét weer iets anders. Ik ben misschien geen typische black metal jongen die als een kluizenaar in een donkere kelder woont, maar dat betekent niet dat ik de satanische thematiek niet serieus neem. Ik hou ervan om te verdiepen in oude religies en occulte zaken, dat vind ik interessant.” De naam Gashkelah komt uit het Hebreeuws en betekent zoveel als verslinder. De naam komt voort in het qliphothic systeem. Een onderdeel van het zogenaamde ‘Left Hand Path’. Op de Facebookpagina van de band staat alles uitgelegd: het gebruik van de naam, van de symbolen die erbij horen en waar nummers over gaan. “Ik wil graag uitleggen wat ik doe. Zo probeer ik oude religies onder de aandacht te houden. En steek je misschien nog iets op van het concept.”

Demo
Net voor de zomervakantie van 2019 besluiten Niels en Cézary een demo op te nemen. ‘The Revolt Of God’ wordt in vier nummers vastgelegd. “Het was voor ons de eerste keer dat we dit deden en het was een mooi leerproces.” Met een studiokit van school gaan de twee aan het werk. “We wisten wel hoe we wilden klinken, maar namen onze tijd met opnemen. Het idee was om na de zomer alles goed af te werken en dan uit te brengen.” Dat na de zomer alles anders zou zijn kon niemand op dat moment weten. Een woningbrand wordt Cézary fataal. Hij overlijdt op 14 juli 2019. Het is een harde klap voor iedereen die hem lief heeft en een dreun voor Gashkelah. Want... hoe nu verder?

“Ik wil graag uitleggen wat ik doe. Zo probeer ik oude religies onder de aandacht te houden."

Toekomst
“Na een tijd van rouw en nadenken besloot ik de EP toch af te maken en uit te brengen”, vertelt Niels strijdbaar. “Al is het maar als eerbetoon aan Cézary. Ik ben ook erg blij dat de EP er nu is. Er is toch een last van mijn schouders gevallen.” Het schijfje is ondertussen uitverkocht en Niels houdt zich op dit moment bezig met zijn andere band, punkformatie Bloedkoker. Dat betekent niet dat de stekker er uit is voor Gashkelah. “Ik heb er wel over moeten nadenken, want een andere gitarist erbij betrekken voelt toch een beetje als verraad. Hij is tenslotte onvervangbaar. Maar ik heb nog zoveel ideeën voor deze act, dat ik wel door moet gaan. Zo’n muzikale soulmate als Cézary zal ik nooit meer vinden, denk ik.” Een vriend van de overleden gitarist stapt nu in waarmee de continuïteit van de band gewaarborgd is. “Hij kent Cézary nog beter dan ik hem ken. Hij weet dus ook hoe hij zijn gedachtegoed in de band kan houden. We gaan nu in alle rust nieuwe ideeën uitwerken en opnemen. De band zal veranderen, da’s een logisch proces. Het Gashkelah-geluid zal altijd rauw en occult klinken, maar een band moet in beweging zijn. Ook de mijne.”