“Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat we de tien edities zouden halen”, begint de sympathieke Van den Beukel zijn betoog. “Er zijn momenten geweest dat ik dacht: ‘Is dit het nou?’ Dan ga je twijfelen. Maar dan begint het toch weer te kriebelen en een jaar later is er gewoon weer een festival.” Als hij op zijn Kashfest-stoel zit is hij een enthousiast verteller. Over hoe het ooit ontstaan is, gegroeid is en hoe het ‘merk’ Kashfest langzaam een naam is geworden in de (Zeeuwse) metalscene.
Het Kashfest-verhaal begint in 2010 als Van den Beukel zich bedenkt dat hij ook wel eens iets wil organiseren in The Lane. Er is stonerfestival Massafest en er is het bluesfestival, maar (extreme) death metal komt niet aan bod. “Eigenlijk wilde ik gewoon een of twee bands neerzetten. Maar binnen de kortste keren had ik er vijf en ja, dan heb je een festival.”
Wat hebben onder andere Master, Sinister, The Monolith Deathcult en God Dethroned met elkaar gemeen? Ze stonden allemaal op het Kashfest-podium in Oostburg. Het underground metalfeest viert zaterdag de tiende editie. Organisator Martijn van den Beukel kijkt terug op tien jaar metal in zijn woonplaats.
Prostitute Disfigurment is de eerste hoofdact. Niet direct de meest genuanceerde band in het genre, maar wel een die aanslaat bij het publiek. De Zeeuws-Vlaming heeft een niche markt aangeboord en breidt zijn feest langzaam uit. Een pre-party volgt een jaar later en een volledige tweedaagse versie in 2012 met death metalmachines The Rotted en Sinister als grote namen. Kashfest groeit door en krijgt er hardcore-edities bij. “We vroegen ons af of er animo voor hardcore zou wezen. Maar op deze avonden ging het publiek zo los dat ik soms ‘bang’ was dat hardcore populairder zou worden dan de eigenlijke Kashfest.” Er worden metal nights georganiseerd en de ‘gewone’ editie trekt ook standaard een volle zaal. “Op den duur deden we zo'n zes a zeven evenementen in een jaar. Dan merk je dat het wel een beetje to much is. Voor de organisatie, maar ook voor het publiek. Dus hebben we dat weer losgelaten”, legt hij gedreven uit.
Ook qua programmatie probeert Van den Beukel rekening te houden met de tijdsgeest. “Je moet nooit alleen maar neerzetten wat je zelf leuk vindt. Daar is Oostburg te klein voor. Als je met een bepaalde band twintig mensen meer kan trekken dan moet je dat altijd doen. Da’s wel tien procent van de zaalcapaciteit. Natuurlijk programmeer ik ook wat ik zelf te gek vind, of waar ik van vind dat mensen het echt moeten zien. Maar je moet altijd naar je publiek luisteren. Iedereen heeft wat dat betreft gewoon invloed op de programmering.”
Juist de afwisseling op Kashfest maakt het leuk, zo vindt hij. Alle acts vallen binnen de extreme genres, maar het is niet alleen maar death metal. Ook thrash, grind, groove en in mindere mate doom en black metal zijn in alle edities al wel een keer langsgekomen. “Leken vinden het waarschijnlijk allemaal herrie en dat mag ook. Daar organiseer ik het niet voor.”
Iets waar leken Kashfest van kunnen kennen is van de vele posters die vanaf eind augustus jaarlijks terugkeren in het Zeeuws-Vlaamse straatbeeld. In alle dorpen in West-Zeeuws Vlaanderen, maar ook in Terneuzen. Op allerhande logische en onlogische plekken. “Het is een beetje een ludieke actie geworden, maar het hoort er wel bij. Bezoekers verwachten het ook. Noem het een lichte vorm van irritant gedrag. Kashfest wordt gepromoot alsof er duizenden mensen op af komen, maar dat is natuurlijk niet zo. En ik krijg er soms reactie op. Een paar dagen terug nog ontving ik een heel aardig mailtje van een dame die ons veel succes wenste met het festival, maar toch wel hoopte dat die poster voor haar deur daarna weg zou kunnen.”
Tien edities extreme metal betekent ook tien edities hoogte- en dieptepunten. Het zijn er veel. Als de organisator een keuze moét maken dan toch de editie van 2011. De tweede keer Kashfest met op de poster onder andere grindformatie Rompeprop uit Eindhoven. “Vanaf dat ze aankwamen tot de ze de volgende dag weer terug gingen naar Brabant was het heel grappig en gezellig. Ze waren toen om half drie ‘s nachts nog aan het spelen terwijl het om half één klaar had moeten zijn. Het hele schema liep uit, het was een grote chaos, maar het was zo grappig. De zaal bleef ook maar vol met mensen, bijna niemand ging weg. Dat was echt te gek.” Ook meer dan gedenkwaardig vindt Van Den Beukel het optreden van death metalband Overtrust uit Botswana. “Ik ben een jaar bezig geweest om ze uiteindelijk naar hier te halen. Dat was zo uniek. Dat het lukte was echt te gek. Die mannen konden daarna een week toeren, maar Kashfest was de basis van alles. Die komen dan gewoon uit Botswana om death metal te spelen in Oostburg. Ze trokken ontzettend veel aandacht en dat was ook mooi meegenomen.”
De programmatie van dit jaar kent relatief veel Zeeuwse inbreng: Bloedhond, Caerus (winnaar metal battle Zeeland) en Klaïton. Daarnaast zijn er hardcoreband Getsome en twee opkomende Nederlandse extreme bands. Namelijk: Teethgrinder en Grafjammer. “Ik wilde Teethgrinder heel graag eens naar Kashfest halen. Deze band wordt qua naam steeds groter, dus ik ben blij dat het wel gelukt is. Hun muziek is echt extreem en snoeihard wat ze brengen.” Een typische Kashfest band dus. Zo ook Grafjammer. “Die zijn uniek omdat ze alleen maar Nederlandstalige muziek maken. Black metal ook, een genre wat niet vaak langskomt op Kashfest. Ze zijn nog nooit in Zeeuws-Vlaanderen geweest. Da’s ook wel een grappige bijkomstigheid.”
De feestelijke afsluiter dit jaar is de thrash coverformatie Thrashcan. “Dat is echt om het tienjarig bestaan te vieren. Lekker headbangen op hits van Slayer en Sepultura. Dat moet ook gewoon kunnen.” Over de toekomst van zijn festival blijft Van den Beukel verrassend vaag. “Dit jaar is het nog Kashfest, daarna zien we wel. Er gaan wel dingen veranderen. Wellicht drastisch. Als ik wist wat, zou ik het vertellen. Tien jaar is een mooie mijlpaal. Hierna zien we wel.”
Kashfest wordt gehouden op zaterdag 28 september in The Lane in Oostburg.
Tijdschema:
16:00 – 16:30 Bloedhond
17:00 – 17:30 Getsome
18:00 – 18:40 Caerus
19:10 – 20:10 Klaiton
20:40 – 21:30 Grafjammer
22:00 – 23:00 Teethgrinder
23:30 – 00:30 Thrashcan