Laurien de Feijter, Lonneke de Klerk en Dennis de Waard. Alle drie geen onbekenden in de Zeeuwse popmuziek scene, zijn de gezichten achter Popronde Middelburg. Twee jaar geleden nam Laurien plaats naast Auke van Laar in de organisatie. Toen Auke vorig jaar afscheid nam ging ze op zoek naar een nieuw team voor de 12e editie van het festival.
Een rondreizend festival wat 144 acts 41 steden aan doet vraagt om een strakke organisatie en planning. Op een donderdag begin november landt het festival in de binnenstad van Middelburg. Wat daar allemaal bij komt kijken vragen we aan de driekoppige organisatie van het Zeeuwse festival.
De selectie
“Het landelijke team van de Popronde maakt een eerste selectie uit de vele inzendingen, dit jaar rolt daar een groep van 144 acts uit” legt Laurien uit. Vervolgens kunnen de bands hun voorkeur voor steden aangeven, omdat Middelburg vaak niet op de meest logische route ligt maakt de selectiemogelijkheid wat makkelijker. “Als band in je autootje vanuit Groningen naar Middelburg reizen voor 150 euro is niet altijd even aantrekkelijk” vertelt Lonneke. “Dat niet iedereen naar Zeeland wil afzakken is juist wel goed. Op die manier hou je de meest gemotiveerde bands over. Vaak zijn dit ook de acts die er voor gaan en zo krijg je ook vaak de leukste feestjes.” Er wordt zelfs onderdak geboden aan de band. “We hebben dit jaar slaapfeestje in een huis voor twee of drie bands.”
Als alle te boeken acts bekend zijn is het luisteren geblazen. Niet de makkelijkste stap in het proces. “Je hoort zo veel goede dingen dat het moeilijk is de echt goede acts er tussen uit te pikken, het duurt soms maanden voor je echt de band kent” legt Laurien uit. “Belangrijk is dat de act ook een goede liveshow geeft, je kan op cd nog zo goed klinken, we zoeken bands die ook echt een feestje bouwen. Neem het optreden van John Coffey een paar jaar geleden, de aanwezigen zullen beamen dat dit een legendarisch optreden was.” Het drietal vindt het ook belangrijk dat er in de breedte wordt geprogrammeerd: “Aan ons is ook de taak om het zo divers mogelijk te programmeren, want dat is wel het leukste aan de popronde.”
De laatste stap in de selectie ligt bij de podia. Je kan niet elke act op elke locatie kwijt. “De eigenaren weten vaak het best wat wel en niet aanslaat in hun café, het zou dom zijn daar niet naar te luisteren” aldus Lonneke.
De podia
De juiste band op de juiste plaats is het halve werk. “We zijn ook op zoek naar speciale locaties voor onze optredens, de Lange Jan bijvoorbeeld. Eva van Pelt geeft daar dit jaar exclusieve optredens voor kleine groepen. Je kan zelfs een privé concert winnen.” Lonneke legt uit dat ze in de toekomst vaker dit soort bijzondere locaties willen gebruiken. “Het is ook koopavond, dus waarom niet gewoon in een winkel of bij een kapper. We willen hier ons volgend jaar wat meer op gaan focussen.”
Zoals elk jaar heeft de ronde ook weer een 3voor12 (Seventy-Seven) en OOR podium (De Spot). Maar nieuw dit jaar is de samenwerking met Urban Umbrella. In café Ut Babbelaèrtje hebben we een hiphop stage met de Ladies of Urban Hiphop op het podium. “Vorig jaar hadden we ook hiphop geboekt, maar merkten dat het publiek echt voor de gitaarbandjes kwamen. Met het concentreren van de twee urban acts op een podium proberen we dit extra aandacht te geven. Hiphop is gewoon heel groot, het wordt tijd dat dit in liveoptredens ook eens van de grond komt.” De twee acts zijn Starrlight, zij maakt jaren negentig hiphop en A Mili, een popzangeres met liveband. “Er moet in de Popronde een plekje zijn voor hiphop, dus we gaan er alles aan doen om dit een succes te maken.”
De acts
“Ik denk dat we wel goed zitten dit jaar” zegt Laurien, de andere knikken bevestigend. Dennis tipt Karel: “Dat is de act waar je bij moet zijn.” Maar alle drie kijken ze ook uit naar Janna Lagerström met haar toffe Nederlandstalige muziek. Lonneke tipt Dési Ducrot. “Zij heeft zo een prachtige stem.” Het programmaboekje wordt er bij gepakt en nog meer artiesten worden opgenoemd. “Eigenlijk is de hele line-up gewoon fantastisch” is de conclusie van Dennis. “Er zijn geen acts waar we niet blij mee zijn” vult Laurien aan, “Er zijn ook een paar goede feestbands zoals Thaïti en I’m With Stupid, allemaal lekkere springbandjes.”
En de Zeeuwen…?
“In de band van A Mili zitten twee Zeeuwen, een Middelburger en een Goesenaar. Ook Dési Ducrot is een Zeeuwse”. Verder is het wel een beetje karig met lokaal talent. Het aantal Zeeuwse acts loopt altijd achter op de andere provincies, terwijl er zo veel bands zijn in onze provincie. Volgens Dennis zijn er ook veel bands die de Popronde nog helemaal niet kennen. Lonneke kan verklappen dat daar binnenkort wel wat aan gedaan gaat worden: “Samen met Pop Aan Zee organiseren we een masterclass in De Spot op 2 december. Bands krijgen antwoord op vragen ‘Hoe kom ik in de Popronde’ van drie mensen uit de landelijke selectiecommissie.”
Hou je Babbelaar!
Het drietal heeft nog een ander nieuwtje. Ze zijn druk bezig met een nieuwe actie om de singer-songwriters meer aandacht te geven. “Omdat de Popronde gratis is, zie je naast muziekliefhebbers ook veel nieuwsgierigen die niet meteen doorhebben dat door een optreden heen praten echt niet kan.” Als variant op de Lul-niet-lolly introduceren ze nu de Hou-je-Babbelaar! Op deze manier wordt er op ludieke en hopelijk effectieve manier aandacht gevraagd. Dennis: “Als alternatieven hadden we nog de Hou-je-waffel-wafel of de Hou-je-kop-trekdrop, maar we vonden de babbelaars wel een mooie Zeeuwse oplossing.”
De Popronde Middelburg is op 8 november. Oud organisator Auke van Laar en broeder Dieleman openen het festival in de Vleeshal om 19.30 uur. Het festival is in Walcheren ook te volgen op WFM via de radio. De omroep heeft bij Bar Gaudi een tijdelijke studio die ook voor bezoekers toegankelijk is.