We zijn op de helft! De derde voorronde van de T-Strijd barst los tijdens Vastenavond maar dat weerhoudt Bergen op Zoom er niet van om nieuw talent te ontdekken. En talent dat er is! Deze avond ligt het niveau erg hoog en staan vier goede bands het de jury en publiek moeilijk te maken.

TWOFVCE uit Antwerpen geeft met het eerste nummer een visitekaartje af. De band begint meteen met het beste nummer, dat een beetje dezelfde atmosfeer om zich heen trekt zoals Alt-J dat zo goed weet te doen. Ingetogen, leunend op de gitaar maar ondersteund door elektronica. De nummers die daarop volgen doen dan weer een beetje denken aan de downtempo elektronica van Chet Faker. TWOFVCE houdt de invloeden binnen de perken en houdt een eigen gezicht. Nergens schiet het uit de bocht, maar het lijkt ook niet alles te geven. Daarvoor is de muziek misschien in een iets te vroeg stadium.

Terug van weggeweest én in een afgeslankte versie: De Hobbyisten. Een introductie hebben de heren uit Vlissingen bijna niet meer nodig, aangezien ze al tig jaar mee lijken te gaan. Met nieuw materiaal op zak van de ep ‘E.P en vloed’ komen de mc’s Donald en Kevin vol enthousiasme en strijdlust op het podium. Ze komen hier echt om die finaleplaats te claimen. Muzikaal is er niet veel veranderd, het blijft de vertrouwde hiphop/funk combinatie die de band al jaren aanvoert. Qua performance zijn de jongens zelfverzekerder op het podium dan ooit.

Treehook deelt wederom rake klappen uit. De noiserock band die al een tijdje het best kept secret van Zeeland is, speelt een maniakale set waarbij de band over het hele podium vliegt, het uitschreeuwt en, belangrijker nog, het publiek omver speelt. Hoewel het begin van het optreden nogal rommelig oogt, wordt het per nummer beter. Bij het laatste nummer ‘Sun Sets Too Soon’ eindigt de drummer in het publiek om daar nog wild om zich heen te meppen.

Crimson Alley is de vreemdste eend uit de bijt. Tappend uit vaatjes als Linkin Park en Enter Shikari is deze elektro-metalband met lagen emo erdoor een echte liveband. De zelf meegebrachte lichtshow (die met epilepsie-waarschuwing zou moeten komen) toont aan dat de band ook aan het showelement denkt. Voor een beginnende band is Crimson Alley al behoorlijk goed, de elektronica is een fijne toevoeging en ondersteunt het geluid een hoop, al zou het wel tof zijn als de elektronische elementen live worden gespeeld en niet vanaf tape. Een band met nog veel randjes die bijgevijld moeten worden: strakker spelen, en de vocalen op hoger niveau krijgen.

De derde voorronde is er één met veel verschillende stijlen, en het niveau onderling ligt erg dicht bij elkaar. De echte winnaar was TWOFVCE die zowel publieksprijs als juryprijs weet te winnen. Maar omdat er ook een band naar de halve finale moet is Crimson Alley doorgegaan door middel van de publieksprijs. TWOFVCE zal het in de finale Love Couple en The Havanas lastig maken.