Er staan een hoop fietsen geparkeerd bij een appartement op het Klaproosplein.Aan de beslagen ruiten te zien is het er gezellig druk. Bij de voordeur in het trappenhuis staan er een paar schoenen of vijfentwintig de weg te blokkeren. Je moet je best doen om er niet overheen te struikelen. Onze schoenen voegen zich bij de rest. De kleine huiskamer zit propvol. Mensen van alle leeftijden zit op de banken en op de vloer, de laatkomer staat achterin de smalle hal toe te kijken. De bewoners van het huis, een gezin uit Syrië, zijn hard bezig om thee te schenken, de gasten te ontvangen en ondertussen proberen ze ook nog wat van de muziek mee te krijgen. De artiesten, Jonkers & De Jong, spelen een mix van licht klassieke muziek uit Zuid Amerika en film- en seriescores van onder andere Game of Thrones. De fluitiste en violiste hadden bij elkaar slechts drie vierkante meter in hun hoekje, maar stonden ook zichtbaar te genieten. Na een nummer gespeeld te hebben van Game of Thrones wordt er kort overlegd en daarna aangekondigd: ‘We waren net in Westeros, maar we nemen jullie nu mee naar Brazilië!’ Vanuit Bergen op Zoom in een Syrisch huishouden naar Brazilië, het is een prachtig gegeven.
Muziek bij de Buren, een rondreizend huiskamerfestival dat jaarlijks bijna vijftien steden aandoet, vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in Bergen op Zoom. Bij ongeveer dertig huizen in Bergen op Zoom gaan de deuren open voor muzikanten en kunnen Bergenaren bij elkaar genieten van de meest uiteenlopende genres. Wij stapten op de fiets en zijn van huiskamer naar huiskamer gegaan. Dit is een sfeerverslag van deze middag.
Een volgend optreden dat in een heel ander contrast staat vindt plaats aan de Huygensstraat waar de Bergense rapformatie de Reformatie optreed. In een kleine set staan de drie rappers met spitsvondige teksten een show te geven over de tijd van vroeger (in het geval van De Reformatie die goeie ouwe jaren negentig), het lol trappen met vrienden op straat en jointjes roken. Koffie gaat door de woonkamer, cake wordt uitgedeeld en een stel bejaarden gaat met de handjes in de lucht. Bij de show van Jelmer de Waard aan de Parallelweg stapelt hij in zijn eentje meerdere lagen van zijn eigen stem en gitaar op elkaartot een melancholisch geheel. De huiskamer is muisstil, de uitgedeelde glühwein brengt je langzaam in een warme roes van de optredens, het koude weer en de gezelligheid van een volle woonkamer vol vreemden. De hond in de gang blijft braaf in zijn mand liggen en heet iedere bezoeker al kwispelend welkom. We stappen weer naar buiten, geven de hond een aai en kijken op de kaart waar we nu weer gaan thuiskomen.
Omdat Muziek bij de Buren: Bergen op Zoom in de hele stad is zijn alle wijken vertegenwoordigd, dit jaar in het bijzonder de wijk Fort-Zeekant. Hier vond de opening van het evenement plaats. In café Atelier worden bezoekers, bewoners en buurtgenoten getrakteerd op soep met broodjes, muziek en een warm welkom. Het laat de kracht van het festival zien: iedereen is welkom, welke achtergrond je ook hebt, of je nu een grote of een kleine woonkamer hebt en of je nu veel kan aanbieden aan je gasten of niet: de muziek brengt mensen bij elkaar. In een tijd waar steeds meer verdeeldheid heerst is voelt simpele gebaar van iemand glimlachend welkom heten en samen genieten van (on)bekend talent alsof je bij elk huis op de route thuiskomt. Muziek bij de Buren is een belangrijk festival voor de muziekliefhebber en voegt iets toe aan het samenbrengen van de maatschappij. De inwoners van Bergen op Zoom mogen trots zijn op wat ze aan de stad hebben toegevoegd.