Ze zit al jaren op zangles, en is door een voorliefde voor metal ook grunts en screams gaan oefenen. Echt optreden deed Kelly Thans uit Sas van Gent eigenlijk niet. De durf ontbrak. Tot ineens Novaria om de hoek kwam kijken. Daar is ze nu de trotse frontvrouw van. Een podiumdebuut lonkt. Tijd voor wat tekst en uitleg van de nieuwbakken vocalist zelf.

Novaria heeft haar oorsprong in Utrecht. De band is ontsproten aan het brein van muzikante en gitarist Moniek Roeloffs en de muziek is te omschrijven als ambient doom metal. Roeloffs wilde gevoelens die ze zelf moeilijk vond woorden te geven, via muziek uiten. Het plan was om een ep op te nemen en daarna het ‘project’ af te sluiten. Door de vele positieve reacties op het schijfje is echter besloten om het geheel om te vormen tot een echte band. Met naast Kelly nog een Zeeuw in de gelederen, namelijk drummer Rob Dekker uit Philippine.

“Nu rijden we gezellig samen naar Houten”, lacht Kelly. “Daar is de oefenruimte. We repeteren twee keer per maand samen, maar buiten die uren zitten Moniek, Cas (de Riemer, gitaar, red.) en Jasper (Velberg, bas, red.) ook vaak samen om aan muziek te werken. Ik werk dan thuis aan de tekst en zo komt alles als vanzelf samen.”

drummer Rob Dekker

Tip
Dat Kelly (en later Rob) bij een band uit Utrecht zijn beland, komt door een kennis van de Sasse dame. “Ik werk wel eens voor Tom de Wit. Hij is ook de producer van de ep. Ze zochten nog een zangeres, en van het een kwam het ander. Tom tipte mij, en Moniek vond dat een goed plan. Het moest natuurlijk wel lukken dat ik op de dag van opnames ziek was. Maar Tom wilde het toch proberen. Dus ik heb op halve kracht het nummer ingezongen. Met die wetenschap ben ik nog best blij met het resultaat. Moniek ook, en toen ze me vertelde dat ze er een echte band van wilde maken, zei ik op mijn beurt dat ik wel interesse had om mee te doen.”

Omdat Novaria (De naam is afgeleid van een fictieve ijsplaneet waar inhumane experimenten worden uitgevoerd.) eigenlijk alleen een project was, moest er nog het een en ander worden veranderd. Zo kende de vier nummers op het schijfje verschillende zangers. Kelly is te horen op ‘Blindsight’. Eén nummer heeft de band dus al. “De nummers die meer voor mannen zijn geschreven, zullen door Jasper van een tweede stem worden voorzien. We zijn nu ook nieuwe nummers aan het schrijven, en die worden natuurlijk wel op mijn stem geschreven.”

“In ‘Blindsight’ zit frustratie en haat. Heel veel haat.”

Depressie
Qua teksten schrijven heeft Kelly de vrije hand. Tenminste bijna: “Moniek is bandleider en ze komt soms wel met ideeën of onderwerpen voor een tekst. We proberen de cliché teksten uit de weg te gaan, maar dat valt niet altijd mee. ‘Blindsight’ was mijn eerste tekst voor de band. Het gaat over een depressief gevoel wat ik eens had. Er zit heel veel frustratie in en haat. Heel veel haat.” Dat depressieve gevoel droeg er aan bij dat Kelly de stap naar het podium niet direct durfde te maken. “Ik wist vroeger ook niet goed waar te beginnen. Hoe kom je in een scene terecht? Ik wist het niet en durfde het niet. Toen ben ik me gaan toeleggen op concertfotografie. Dan ben je toch met muziek bezig, maar sta je niet zelf in de picture. Daardoor heb ik echter zoveel mensen en muzikanten leren kennen, dat ik ineens wel deel uit maak van die scene. Zo is de stap ook kleiner geworden om te gaan zingen voor een publiek. Iemand die een voorbeeld voor me was heeft me geholpen met meer vertrouwen te krijgen in mijzelf. Dat is nooit mijn sterkste punt geweest en mede daardoor vond ik het moeilijk om me kwetsbaar op te stellen. Na een kleine dip is de laatste tijd mijn zelfvertrouwen gewoon gegroeid, en het wordt tijd om dat te laten zien aan de wereld. Bij Novaria kan ik nu echt mijn ei kwijt. De muziek is sfeervol en zit vol emotie. Dat past goed bij de teksten die ik wil schrijven.”

Novaria
Kelly Thans - Vocals
Moniek Roeloffs - Guitars
Cas de Riemer - Guitars
Jasper Velberg - Bass, Vocals
Rob Dekker - Drums

Podium
Wanneer de eerste show van Novaria gaat plaatsvinden is nog niet bekend, maar Kelly kijkt erg uit naar haar debuut op de planken. “Dit is voor mij de eerste keer dat ik echt meedraai in een band en dat ik echt op het podium zal staan. Hoe dat af gaat lopen zullen we zien, maar ik heb er nu al erg veel zin in. We zijn druk bezig om een volwaardige setlist te maken, en dan ben ik benieuwd naar de reacties. Als die goed zijn dan is de eerste missie al geslaagd.” Over wie de promofoto’s ging maken was weinig discussie. Die taak was direct vergeven. De foto van zichzelf was haast nog het moeilijkst. Kelly lacht als ze er aan terug denkt: “Ik heb mezelf maar als laatste gedaan. Eerst alles goed in- en afgesteld. Ze hoefden alleen maar op het knopje te drukken en dat is gelukt.”

Meer informatie over Novaria is te vinden op hun Facebookpagina https://www.facebook.com/Novariaband/