Vestrock heeft intussen de status om grote internationale artiesten te boeken, maar heeft gelukkig altijd nog oog voor lokaal talent. Racoon, JB van The Common Linnets en Danny Vera zijn de titel 'lokaal talent' intussen ontstegen, maar Femke Bun en Hunterstreet zijn acts die je zeker moet kijken!

Racoon

Het duurt niet lang voordat we duidelijk zien hoe trots de Zeeuwen kunnen zijn op Racoon. De prijzen en awards blijven binnenstromen, en vele van de grote festivals en zalen die er toe doen zijn allemaal vereerd met een optreden van de Zeeuwse band. Wat de populariteit van de band overduidelijk bewijst is het massale enthousiasme van het publiek: het veld voor de Mainstage heeft vandaag nog niet zo vol gestaan. Frontman Bart kondigt aan dat het wel weer eens spannend is om weer een “thuiswedstrijd”, zoals hij het noemt, te spelen, en vraagt het publiek ze lief te behandelen. Maar de band hoeft niet bang te zijn: ze knuffelen het publiek, en het publiek knuffelt net zo liefdevol terug.

De hele show van Racoon past perfect in de zwoele zomeravond waar alle fans samen van genieten. Het festival komt weer even tot rust. De liedjes over onder andere onvoorwaardelijke liefde en de pracht van het vaderschap worden met open armen ontvangen. Als Bart het publiek vraagt hun telefoonlichtjes aan te steken (“niet recht in de bakkes”, aldus Bart) ontstaat er een wijde, zacht kabbelende zee van lichtjes. De hits ‘No Mercy’, ‘Oceaan’ en ‘Love You More’ worden woord voor woord meegezongen. Ook deze thuiswedstrijd heeft Racoon gewonnen. (LL)

Racoon

Racoon

Racoon

Racoon

The Common Linnets

The Common Linnets is sinds de tweede plek op het Eurosongfestival 2014 Neerlands’ trots. Met gitarist en zanger JB Meijers, geboren in Hulst, mogen wij Zeeuwen de band ook een beetje 'van ons' noemen. Meijers keert terug naar zijn geboortegrond en neemt Ilse DeLange (zang/gitaar), Jake Etheridge (zang/gitaar), Matthew Crosby (zang/gitaar/piano) en Bart Vergoossen (drum) mee naar Vestrock. Terwijl de wat frisse avond valt verwarmt The Common Linnets het publiek met aanstekelijke country en bluegrass.

Het eerste deel van het concert is aan de rustige kant met nummers als 'Lovers And Liars' en ‘Hungry Hands'. Met 'Hearts On Fire' wordt er wat pit in de set gegooid, waarna energieke en rustige nummers elkaar goed afwisselen. Het publiek zingt keihard mee met een cover van Dolly Parton's 'Jolene’. Nog even vlammen met 'In Your Eyes' en 'As If Only', waarna afgesloten wordt met, hoe kan het ook anders, 'The Calm After The Storm’.

Met deze sterke lijn houdt The Common Linnets het publiek vast en neemt je mee naar de zon, op je cowboylaarzen natuurlijk. De dame en heren weten precies wat ze doen en genieten zichtbaar op het podium. Het publiek geniet net zo hard mee. Het veld voor het hoofdpodium is volgestroomd en er wordt meegezongen en gedanst. Op de vraag wie er bij JB Meijers in de klas gezeten hebben, wordt misschien wat overenthousiast gereageerd. Of misschien waren de klassen vroeger echt zo groot. De thuiskomst van Meijers en zijn muzikale familie op Vestrock valt in ieder geval in goede aarde, en krijgt de waardering die het verdient. (NJ)

The Common Linnets

The Common Linnets

HunterStreet

Dag 2 van Vestrock opent op de main stage met HunterStreet. Alternatieve rock met post-punk randjes uit de Belgische/Nederlandse streekregio, uit Clinge om precies te zijn, op een steenworp van Hulst. Het is nog relatief vroeg, maar de band heeft flink wat familie en vrienden vooraan staan en iedereen heeft er zin in. Vorig jaar op Klomppop zagen wij al een potentiële winnaar van de Spectra talentenwedstrijd, met als enige valkuil de veelzijdigheid. In de tussentijd heeft de band gekozen: post-rock met new wave invloeden. De meer lichtvoetige funk is vrijwel verdwenen. Een juiste keuze, want het genre past zeer goed bij de donkere zangstem van Rutger-Jan Cleiren. Bassist Kasper Mols en gitarist Benjamin Chong pakken geregeld de tweede stem, wat een passende extra lading geeft. Nieuwste single 'ZOO' wordt spontaan ontvangen en geeft een glimps van de nieuwe richting en EP ‘Deprived of Sleep’, het nummer lijkt wat op Oscar And The Wolf. Die EP wordt geproduceerd door Martijn Groeneveld, die eerder samenwerkte met Klangstof, Emil Landman, Blaudzun en Rondé, om er een paar te noemen, en moet dit jaar uitkomen. Mols zit sowieso helemaal in zijn element en gaat op in zijn optreden waarbij hij ook noise maakt van zijn baspartijen.

Bij slotnummer 'Overfilled Matchbox' neemt hij het dankwoord voor het spelen op Vestrock en dirigeert de sit down voordat het publiek nog een keer volop mee springt, de confettiknallers zijn dan net losgetrokken. Het is een spetterende post-rock finale, chapeau HunterStreet! (DH)

HunterStreet

HunterStreet

Danny Vera

Wat moeten we nog meer zegen over de Zeeuwse zanger Danny Vera uit Middelburg. Sinds 2002 speelt hij solo bij Universal Music, en sindsdien heeft hij acht albums uitgebracht. Maar het meest bekend is hij van het televisieprogramma Voetbal Inside, waar Vera met zijn live band de vaste huisband vormt. Het is rond etenstijd als Danny Vera en zijn band begint op de main stage.

De blues- en americanamuziek brengt het publiek in beweging, en de muzikale intro trekt het publiek naar het podium. Met nummers als 'The Devil's Son', 'Road Rythm Blues' en 'L.O.V.E' wordt er een mooie set neergezet. De sfeer is goed, en hier en daar wordt er vrolijk meegedanst. Danny Vera, die in 2014 is uitgeroepen tot best geklede man van Nederland, en de mannen van zijn band, staan allen strak in pak. Ze weten er een prima show van te maken. Er wordt op de juiste momenten contact gezocht met het publiek, waardoor het een vloeiende show wordt. Na zijn laatste nummer plakt hij er doodleuk nog eentje achteraan, “als toegift”. Het wordt een eerbetoon aan Johnny Cash met een cover van 'Folsom Prison Blues'. Het publiek geniet, Danny Vera geniet, en het belooft een mooie avond te worden op Vestrock. (NvP)

Danny Vera

Danny Vera

Meer Vestrock