Kim Janssen stond afgelopen donderdagavond in De Spot in Middelburg voor zijn Nederlandse herfsttour. Eerder dit jaar bracht hij zijn vierde album ‘Cousins’ uit, welke is genomineerd voor de 3voor12 award voor Beste Album van het Jaar. een goed, muzikaal optreden neer in De spot (poppodium) in Middelburg samen met een vijfkoppige band. Christof van der Ven verzorgde het voorprogramma van deze avond.

Christof van der Ven speelt indiefolk, een genre met als basis traditionele folkmuziek in combinatie met moderne country en rockmuziek. Het is zijn eerste optreden in Middelburg. Van der Ven komt oorspronkelijk uit de Brabantse plaats  Handel. Hij tourde al met Bear’s Den, The Staves en The Boxer Rebellion als voorprogramma mee. Ook heeft hij als gastmuzikant bij Bear’s Den op verschillende festivals mogen staan zoals Pinkpop en Glastonbury en is hij mee geweest op tour in de Verenigde Staten.

Van der Ven treedt op met alleen een gitaar. Hij vertelt dat hij elk nummer in een andere stemming wil spelen. Vandaar dat hij een paar keer zijn instrument verwisselt of opnieuw moet stemmen. Het optreden duurt een klein half uur. Het is een verrassend en goed optreden. Van der Ven heeft een zeer relaxte uitstraling op het podium waardoor het een fijn optreden is om naar te luisteren en te kijken. De zaal is nog niet heel vol tijdens zijn optreden, maar het publiek reageert positief op zijn optreden. Van der Ven’s interactie met het publiek is goed, maar niet echt bijzonder te noemen.

Christof van der Ven

Als Kim Janssen eenmaal begint zijn er al redelijk wat mensen in de zaal. Hij vraagt na het eerste nummer of degenen die nog zaten aan de zijkant of zij op willen staan en zich bij het staande publiek willen aansluiten. Het publiek reageert vrijwel direct en komt hierdoor dichterbij het podium te staan. Tussen de nummers door geeft hij achtergrondinformatie over de nummers. Hierdoor ontstaat een goede interactie met het publiek, dat zeer aandacht luistert. Het applaus komt soms wat stroef op gang, maar dat is te wijten aan het feit dat het publiek niet altijd meteen weet of het nummer al afgelopen is.

Kim Janssen en zijn band spelen zijn hele recente album, maar ook nummers van eerdere albums zoals ‘Ancient Crime’, ‘Drift’, en ‘The Lonely Mountains’. De setlist bevat veel variatie in melodie en ritme waardoor het een prettig optreden is om naar te luisteren. De zang wordt in het begin van het optreden soms overstemd door de instrumenten, maar in de loop van de avond wordt een goed evenwicht gevonden. Het is een goed en sterk optreden. Na afloop is het publiek dan ook zeer positief.

De hele avond is van een muzikaal niveau waar je als muziekliefhebber zeker van kan genieten. De artiesten zijn live echt goed. Als je van goede, pure en eerlijke muziek houdt is het zeker aan te raden om eens een optreden van Christof van der Ven of Kim Janssen bij te wonen.

Kim Janssen

Kim Janssen

Kim Janssen

Meer 3voor12 Zeeland