De meest opvallend aanwezige persoon van Knarsetand is toch wel Luca Simonelli. Als een stuiterbal blaast hij zijn tomeloze energie als een soort ‘Aladdin-on-steroids’ over het gehele podium. Knarsetand speelde tijdens de laatste Anywave-editie in Zierikzee de zaal compleet plat. Deze band uit Deventer zal niet gauw vergeten worden!

De meest opvallend aanwezige persoon van Knarsetand is toch wel Luca Simonelli. Als een stuiterbal blaast hij zijn tomeloze energie als een soort ‘Aladdin-on-steroids’ over het gehele podium. Knarsetand speelde tijdens de laatste Anywave-editie in Zierikzee de zaal compleet plat. Deze band uit Deventer zal niet gauw vergeten worden!

Luca is geboren in Luxemburg. Zijn vader komt uit Italië, zijn moeder uit België. Samen met zijn vrouw en twee zoontjes wonen ze in Nieuw- en Sint Joosland. In een grote schuur achter het huis is hun muziekschool gevestigd, waar zij lesgeven aan dertig leerlingen. Hij komt uit een muzikale familie, maar Luca is de enige die zijn passie heeft omgezet in werk. Luca spreekt vijf talen en is multi-instrumentalist; hij bespeelt trompet, trombone, klarinet, dwarsfluit, (bas)gitaar, piano, saxofoon en drums/percussie. En alles wordt verteld in een aangenaam Belgisch/Italiaans accent.

“Van mijn ouders mocht ik veel dingen uitproberen, maar ik moest iets nieuws wel minimaal een jaar volhouden. Ik ben muziek gaan studeren, omdat ik niks anders kan,” zegt Luca lachend. In België zijn speciale muziekscholen: gewoon onderwijs gecombineerd met extra muzieklessen. Hij heeft twee jaar op een privéschool klassiek trompet onderwijs gehad. Tijdens het middelbaar onderwijs in Brussel heeft Luca jazz leren spelen en zijn professor heeft hem geadviseerd het conservatorium in Amsterdam te gaan doen. Hier kwam hij zijn Zeeuwse vrouw tegen, en zijn ze getrouwd. “En zo werd ik op mijn 23e papa en ben daarna afgestudeerd op trompet. Inmiddels waren we naar Nieuwland verhuisd, waar de jongste is geboren en zijn we ultiem gelukkig. Familie komt bij mij op nummer één!”

Een andere passie van Luca is koken. Sinds twee jaar eten ze alleen maar met verse ingrediënten en bewust sporadisch een keertje vlees of vis, vanwege de overproductie in de wereld. “We zijn flexitarisch en natuurlijk vind ik Italiaanse pasta- of ovenschotels het lekkerst. Maar een goede Indiase of Thaise curry is ook niet te versmaden. Kruiden, wijn en knoflook, dan smaakt het altijd!”

Circo Simonelli is de succesvolle funkpowerband van Luca en bestaat uit conservatorium jazz studenten van diverse nationaliteiten. De zevenkoppige band speelt instrumentale soul, disco en funk met allemaal eigen composities. In 2012 winnen ze de Sound Vision Music Award en de Roots on the Road Award, en in 2013 worden ze gekozen tot 3FM OngekendTalent. Eind november 2014 is het eerste album Funkappeal verschenen. “Ondanks dat we veel succes hadden, heb ik vorig jaar besloten om na viereneenhalf jaar ermee te stoppen. Mijn manager werd helemaal gek, maar ik wil me wijden aan mijn familie en het componeren van muziek.”

Producer, componist en bandleider Martijn Holtslag van Knarsetand vroeg Luca om in te vallen en dat beviel wederzijds. Zo is Luca als vaste speler bij Knarsetand gekomen. Met de voormalige bezetting trad Knarsetand honderd keer in twee jaar op. Martijn is daarna gaan componeren en heeft een nieuwe groep muzikanten samengesteld die nu de podiums bestormt en glorieus overwint. Op de website staat: “Knarsetand mept op de resetknop en is terug met een nieuwe rauwe sound, vernieuwde bezetting, een energie als nooit tevoren en één boodschap: Welcome to the Mad House. Zeven man sterk brengt de band een overdonderende sound vol punkrock, breakbeat, electronica, balkan en cumbia. Als in een lucide nachtmerrie sleept Knarsetand haar luisteraars door de hallen van hun gekkenhuis, langs kamers vol intense, rauwe, tegendraadse en hypnotiserende indrukken. Met felle teksten, psychedelische soundscapes, verleidende blazers, heftige gitaarriffs, agressieve synths, pompende beats en zware basslines tovert de Knarsetand-machine overal waar ze komen om tot een bak kolkende energie.” En daar is niks van overdreven. De band oefent in Deventer. “Sommigen vinden het gekkenwerk dat ik drie uur moet reizen om aan een repetitie mee te doen. Maar dit is wat ik wil en daar heb ik het graag voor over. We oefenen niet wekelijks, dat scheelt, maar van de twintig repetities heb ik er toch zeker zo’n elf meegedaan. In mijn eigen band en thuis als papa ben ik een dictator, maar hier is Martijn de baas en dat is oké.”

Luca componeert documentaire muziek voor Origin Media Venture, een fullservice communicatiebureau en mediabedrijf in Arnemuiden en is sessiemuzikant in diverse bands. “Ik heb altijd muziek in mijn hoofd, daarom wil ik rust na mijn werk. Ik heb geen TV in huis en alleen in de muziekstudio heb ik internet. Ik draai ook nauwelijks muziek van anderen, want dan word ik teveel gefocust op wat daar allemaal in gebeurt. Mijn eerste singletje was denk ik ‘Stan’ van Eminem. De Red Hot Chilipeppers, Guns and Roses en Limb Bizkit vind ik ook wel goed, maar mijn CD-collectie is op één hand te tellen.”

Als je passie hebt, moet je de muur doorbreken als het moeilijk wordt! Dat is het levensmotto van Luca. Eind augustus vertrekken ze naar het Canarische eiland Fuerte Ventura voor de kust van Afrika. “De kinderen zijn nog klein dus nu is het goede moment om in het heerlijk zonnige weer te gaan wonen. Zolang ik internet heb, kan ik overal ter wereld mijn muziek componeren, dus waarom niet?! ’s Zomers wil ik dan twee tot drie maanden terugkomen om met Knarsetand te gaan knallen op festivals. Ik zal Nederland missen, maar hee dat druilerige weer hè.”

“De stress en druk van het moeten staat me tegen. Muziek komt vanuit mezelf en daarin wil ik niet beperkt worden. Als ik een miljoen zou krijgen zou ik het investeren in mijn muziek, mijn zoontjes toekomst en om mensen te helpen.” Wat Luca nog verder kwijt wil: “Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden en doe efkes normaal. Volg je passie en wees gewoon lief voor elkaar.” Wijze woorden van deze stuiterballende muziekvirtuoos.

Meer 3voor12 Zeeland