Kiki Deirdre leerden wij kennen tijdens de Spectra-voorronde in 2014. Later won ze de Kunstbende-voorronde. In de loop der jaren zagen we haar steeds vaker op de bühne, zoals bij EEF en tijdens andere bandcompetities, waar Kiki haar mannetje stond en verderop in het land de podia opzocht. Nu brengt ze haar eerste ep ‘Entwined’ uit. 3voor12 Zeeland zocht haar op in Wemeldinge.

‘Entwined’ is de eerste ep van Kiki Deirdre, is opgenomen in South West Studio in Middelburg, en is tot stand gekomen na een crowdfundings-campagne via Voordekunst.    
Kiki: “De titel is een samenkomst van alle onderwerpen in de nummers, worstelen met jezelf en anderen, en vraagtekens zetten bij alles wat je tegenkomt in je leven. Letterlijk betekent het ‘verstrengelt zijn', wat voor mij staat voor liefde, het niet weten waar te beginnen en vast zitten in je hoofd. De positieve en negatieve ondertoon van de titel en de gehele ep spelen een grote rol, en hebben voor mij dezelfde waarde.”

De ep kenmerkt zich met psychedelische poëtische folk. Kiki: “Maak muziek, als je weet wat je wilt overbrengen. Als je niet weet wat je wilt overbrengen, dan kan je geen goede muziek maken, in mijn ogen. Want je kan er geen gevoel in leggen. Muziek is gevoel, muziek is gevoel een uiterlijk geven. En dat is mijn main-goal.”

Kiki Deirdre tijdens Spectra, 2014

Het proces

Een proces van jaren aan ervaring opdoen, zo valt ‘Entwined’ samen te vatten. Kiki: “Het belangrijkste wat ik wil overbrengen, is mensen te laten nadenken over wat precies het verschil tussen positieve en negatieve gevoelens is. Wat ik lang heb gedaan, is weglopen van wat ik voel, uit angst, maar tegelijkertijd kwam ik erachter dat ik daarmee niet vooruitging in mijn persoonlijke ontwikkeling. Want door niks te voelen, en alles te ontlopen, creëer je een mentale tijdbom. Dan belandt je uiteindelijk in een put vol met vraagtekens. Door te schrijven durf ik te voelen en na te denken omdat ik er de tijd voor krijg. Mijn hersenspinsels kunnen helpen om anderen een bredere kijk te laten nemen in hun eigen hersenpan. Ik ben geen voorbeeld, en wil geen voorbeeld zijn voor mensen, maar misschien kan het wel een bewustzijn opwekken bij anderen." 

"Het is belangrijk om je gelukkig te voelen, net zo belangrijk is het om jezelf even minder gelukkig te durven voelen. Ik kan mij ook gelukkig voelen, als ik mij slecht voel. Dat komt deels doordat ik bewust ben van al de mooie momenten die ik beleef, en vertrouw op mijn eigen kracht. En mijn kracht is om mijn eigenheid te behouden. Mijn muziek schrijven gaat voor mij om te durven voelen. Mijn gevoel moet een uiterlijk krijgen, en tot stand komen in een nummer. Dit project is zowel doodeng als prachtig geweest, mentaal, financieel, het hulp durven vragen, en omgaan met mensen die hulp aanbieden. Ondanks dat het een tamelijk klein project was, betekende dit tijdens het maak- en uitvoerproces de wereld voor mij. Ik heb zelf onder controle weten te krijgen hoe mijn gevoelens en ideeën een product met inhoud vormde, en is heel mooi om op terug te kijken.”

De ep ‘Entwined’ zelf

‘Voodoo’, het eerste nummer op de plaat, is geschreven in december 2015. Het gaat over het aan anderen gunnen om zich gelukkig te voelen, om dat zo makkelijk mogelijk voor hen te maken en anderen boven jezelf te kiezen. Voor Kiki is het een hele positieve track.

Het tweede nummer ‘Old string’ gaat over het breken van een snaar. Kiki: “Snaren zijn gevoelig en kunnen breken. Het ijs breken wil ik het ook wel eens noemen, maar ook het breken van jezelf als persoon.’’ Fysiek heeft Kiki al twintig pakjes met snaren gebroken, maar mentaal gezien wil ze zichzelf geen adrenalinejunk noemen. Al haalt ze wel kracht uit dingen voelen, het weten te doorboren van spanningen, en deze weten te vinden en op te lossen. Kiki: ‘’Ik denk dat iedereen wel snaren heeft die een beetje wankel zijn. Alleen maar goed om dit onder ogen te zien, en niet buiten te sluiten. Erover praten, schrijven, of desnoods diaboloën, als dat je hobby is en je daar kracht uit haalt. Positiviteit en negativiteit gaan heel goed samen, als je kracht uit negativiteit weet te halen en er mooie dingen voor in de plaats hebt en weet te zetten.”

Het meest autobiografische nummer op de plaat is ‘We, the Ashes’. Kiki: “Dit nummer gaat over mijn sociale contacten en angst. Autobiografisch, maar wel in de hoop dat andere mensen zichzelf erin kunnen herkennen. In dit nummer kijk ik naar mijn zwakke kant, waarin ik tegen mijn angst in sociaal contact ben gelopen. Ik ben erachter gekomen dat je niet heel veel vrienden nodig hebt om je goed te voelen. Een paar goede zijn oké. Het kan heel veel problemen voorkomen om je niet met onnodige contacten bezig te houden. Dit heeft niks met egoïsme te maken, houd je vooral bezig met je goede vrienden, wees er voor elkaar, maar weet wat goed is voor jou. En houd dat in je achterhoofd.”

Het vierde nummer ‘Whine’ gaat over je ouder voelen dan dat je bent, ook al is Kiki nog maar 18 jaar. Kiki: “Het leven lacht mij toe, zeggen ze dan, maar soms voel ik me tachtig. Ik heb heel wat wegen moeten helen om eroverheen te kunnen lopen. Als je een beetje snapt wat ik bedoel. Af en toe breekt de weg dan weer een beetje open, dan ben ik moe en soms vind ik dan alsnog de kracht om door te gaan en te genieten van elk moment. Lekker gek doen en genieten van wat ik doe.”

‘Suede’ is het laatste nummer van de plaat en gaat over naïviteit en oneerlijkheid. Het slaat terug op mensenkennis en het opdoen ervan. Kiki: “Mensen zijn hele interessante figuren. Heel stom, naïef, bijzonder, hilarisch. Ik heb met mijn naïviteit wel moeten dealen. Ik probeerde lang enkel het goede te zien in alles en iedereen, maar enkel uit dat bestaat een mens niet. Als je dat beseft haalt het de magie van het leven er misschien een beetje af, maar tegelijkertijd word je aanpassingsvermogen er groter door. Toch houd ik mij zoveel mogelijk bezig met het magische en het mooie in het leven. Met de magie in het leven, bedoel ik hoe ik dingen zag als een kind. Ik was altijd een heel fantasierijk kind, en bezig met hoe bijzonder alles nou eigenlijk was. Ik heb een kinderlijk zieltje, denk ik, en dat is mooi, fijn. Ik zou niet volledig volwassen willen worden. Ik blijf altijd een kind met een oude ziel. En dat vind ik prima.”

De toekomst

Kiki: “Binnenkort ga ik naar Nijmegen, en daar hoop ik connecties op te doen met mensen die mijn stijl waarderen en me daarin willen ondersteunen, en naar mensen zoeken die dezelfde kick halen uit creëren als ik. Ik wil samenwerken en optreden, en vooral veel meer schrijven. Met het uitbrengen van mijn ep heb ik een schop onder mijn reet gekregen. Ik moet meer schrijven, meer uitbrengen en mijn werk zal zeker niet hetzelfde blijven. Ik wil groeien in het schrijven en maken van muziek. Mijn volgende werk zal waarschijnlijk een single zijn, of het wordt een album met een andere vibe omdat ik afstap van een bepaalde tijd in mijn leven, en een andere tegenkom. Ik zal een andere sfeer ervaren, dus andere muziek maken. Misschien ga ik wel een drum ’n bass plaat maken, wie weet het.”

De ep ‘Entwined’ is te beluisteren via Spotify, en te koop