‘t Beest in Goes was zaterdag het decor voor een prachtig één-tweetje Nederland, België. The Fifth Alliance uit Breda gaf voor en Steak Number Eight kopte hard raak. De band die altijd alles geeft was ook niet van plan om op Zuid-Beveland het iets rustiger aan te doen. Gelukkig maar.

Opener The Fifth Alliance is geen band die het zichzelf gemakkelijk maakt. Geen songfestival nominatie voor deze Brabanders, hoewel dat wel eens super tof zou zijn naast alle brave popliedjes. Voor deze vijfde alliantie moet je geconcentreerd blijven. Geen hapklare brokken of voorverwarmde kliek. Er gebeurd heel veel in de mix van sludge, post-hardcore, metal en doom. Het geheel is met mystiek omgeven, en ligt zwaar onder een deken van ruis en duisternis. De groep speelt het liefst in het donker. Gelukkig biedt het beetje licht dat er is wel soelaas. En zo ziet het Zeeuwse publiek een band die alles geeft maar weinig loslaat. Deze vorm van afstandelijkheid past bij een band als deze. Frontdame Silvia wil dat je haar hoort, dat je haar roep in je opneemt, maar kom niet te dichtbij. Je moet haar niet willen doorgronden, of juist wel?

Na de break zijn we terug met iets wat lijkt op sluikreclame voor Chiquita. Steak Number Eight frontman Brent Vanneste heeft besloten zijn stuk fruit nog snel even naar binnen te werken aleer hij vol aan de bak gaat. Er zit namelijk geen rem op deze man en ook niet op zijn kompanen. Heel de show vol gas. Wat een energie. Soms wordt de rem even ingedrukt zodat het lijkt of er iets vaart geminderd wordt, maar niets is wat het lijkt. ‘Space Punch’,  ‘Charades. ‘Return of the Kolomon’, knaller na knaller wordt op het publiek afgevuurd. Zonder frontlicht, want dat mag niet van de werevelwind, voor, naast, boven en onder de microfoon. De band lijkt in de brand te staan. De duivel zit hen op de hielen.  Een rookmachine is niet nodig, de dampen stijgen wel op uit de zaal en stoom komt uit de oren van de zanger. Deze frontman eist alle aandacht voor zich op. Hij is overal tegelijk. Hij is de band en de band vindt dat prima. Dit is een succesformule en door dit soort shows is het ook wel duidelijk waarom.  Bij de finale van ‘Kolomon’ raakt Vanneste echt buiten zinnen, microfoonstandaards, gitaren: er mag mee gesmeten worden. Hij gaat letterlijk te het gaatje. Kotst zijn banaan terug uit en stort ter aarde. Het uitzinnige publiek bezweet en in vervoering achter latend.

Steak Number Eight

Steak Number Eight

Meer 3voor12 Zeeland