Cadzand heeft eigen popronde Cadzand heeft eigen popronde

gastvrij kustdorp zet de deur open voor muziek

, Tekst en foto's: Gijs Kamphuis

De popronde in Middelburg is bekend en leuk. Ongedwongen nieuwe muziek leren kennen op een avond in november. In Cadzand doen ze ook zo iets, maar dan gewoon bij de mensen thuis. Hoe gastvrij is dat. Afgelopen zondagmiddag was de vijfde editie van de Huiskamerconcerten. Op maar liefst negentien plekken in het dorp waren zesentwintig acts te horen. Van pop tot klassiek en van dans tot kleinkunst, lekker divers en nooit te langdradig. Een soort mini-Popronde, aangeboden door de inwoners en ondernemers. Voor ons een reden om eens een kijkje te gaan nemen.

Wie op een zondagmiddag door Cadzand-dorp wandelt, waant zich in een oase van rust. Zo ook vandaag. Behalve dat de rust onderbroken wordt door flarden muziek en groepjes mensen die lopend of fietsend van huiskamer naar huiskamer trekken. Door het volle programma is het eigenlijk niet mogelijk om alles te zien en te horen, ondanks de tien minuten ‘reistijd’ die tussen de optredens zijn ingebouwd. Zelfs in een klein dorp als Cadzand blijkt dat aan de krappe kant. In een tjokvol café In De Buitenlust is het vooral Grandpa Robert, die met zijn drinkliederen en olijke grapjes de show steelt. Zichzelf begeleidend op banjo en bijgestaan door een gitarist krijgt hij de mensen makkelijk mee met z’n goed in het gehoor liggende Ierse folk. Daar mag duidelijk op gedronken worden. Van het café aan de molen is het een mooie wandeling het dorp in.

Grandpa Robert

MindU

MindU

Een zonovergoten Cadzand wat geniet van de rust op zondag. De bakker is dicht en waar vroeger de supermarkt zat is nu een pizzeria, waar ook een optredens plaatsvindt.Coverband MindU probeert de bezoekers naar binnen te lokken, maar de zon wint het in dit geval. Het is daarom ook dat op de plaatsen waar het kan, dat de huiskamer is ingeruild voor de tuin. Zo treden accordeonist Willy Kamphuis en dichter Johan Meesters om en om op bij de familie Van Liere op de oprit. Fijne muziek en mooie woorden. Het is er alleen behoorlijk warm in de voorjaarszon en schaduw is er amper. Zoveel beter zit Folkband Puur Toeval. Dit trio heeft zich opgesteld naast de vijver van de familie Klaver, Ierse folk met een Zeeuws-Vlaamse inslag. Het is goed toeven in de schaduw naast het water.

Frans Delnad, Jef Vande Casteele en Jacqueline Voets

Op sommige locaties is wel de huiskamer het podium en staat de artiest gewoon ouderwets tussen de schuifdeuren te spelen. Singer-songwriter Juanita de Potter is op haar plek. Voor een klein publiek breekbare liedjes zingen. De verstilling is prachtig. Ook de klassieke zangers bij de familie Voets brengen een mooie rustieke sfeer teweeg. Het trio Frans Delnad, Jef Vande Casteele en Jacqueline Voets in een kleine huiskamer, de voordeur open, de vitrage wiegt mee op de wind. Dit is zo’n act die je ineens tegenkomt, gewoon in een huis aan de Badhuisweg. Aan het einde van deze straat bevind zich hotel De Drie Gevels, waar een muziekschool ensemble optreed en zo ervaring op doet. Wie weet blijven ze samen muziek maken, eigen nummers schrijven en optreden. Dan lonkt de echte Popronde aan de ‘overkant’. 

 

Juanita de Potter

Willy Kamphuis & Johan Meesters

Puur Toeval

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland