Hardcore bands uit Zeeuws-Vlaanderen, te allen tijde moet je ze met een lampje zoeken. Is er boven de Westerschelde sprake van een scene, er onder is het meer uitzondering dan regel dat er bands zijn in dit genre. Toch heeft ZeeVla sinds een tijd weer een afvaardigding. En wat voor één. Met een goede mix van ervaring, enthousiasme en toewijding timmert Fists Of Time uit Oostburg goed aan de weg. Hun nieuwe ep ‘I Will Survive’ is net online gezet en een release-show is gepland. Tijd voor een gesprek.

Wie in gesprek raakt met Fists Of Time-frontman Dennie Verhulst hoeft niet bang te zijn dat er geen gesprekstof meer is. Integendeel. Deze positieve spraakwaterval ademt hardcore, is enthousiast over bijna alles en vertelt er graag over. Zeker over zijn band en de nieuwe nummers die zijn opgenomen. De rest van de band is aangestoken door het vuur van hun charismatische zanger en staan al net zo positief in het leven.

“Het maakt niet uit hoeveel shit je over je heen krijgt. Probeer het altijd naar het positieve te buigen. Dan kom je er doorheen. Makkelijk is dan niet, het is echt een gevecht. Dat komt de hele tijd terug en daar gaat onze plaat over”, vertelt Verhulst vol overgave. Terwijl de nieuwe muziek op de achtergrond meedraait wordt er volop gewezen op ‘vette’ stukken en wordt er bij sommige momenten met handgebaren en hoofdgeknik enthousiast meegedaan. Want heel de groep is aanwezig tijdens dit interview, maar Verhulst voert het woord. De band is ook uit zijn brein ontsproten.

Fists Of Time.
Dennie Verhulst - zang
Koen Dieleman - bass
Douwe van den Worm - drums
Juriën Quaars - Gitaar
Wouter Heetesonne - Gitaar

 

 

 

 

Dennie Verhulst in actie tijdens de Metalbattle

Band
“Ik ben Fists Of Time begonnen omdat ik deze muziek wilde maken. Het zat in mijn hoofd en dat wilde ik uitbrengen. Ik heb ongeveer een jaar geleden een ep gemaakt waarop ik alles zelf ingespeeld heb. Dit in de hoop dat ik mensen zou vinden die het coole muziek vonden. Die op dezelfde in het leven staan en dat we daar iets heel moois mee konden gaan doen. Dat is gelukt! Een aantal van die nummers hebben we opnieuw opgenomen maar nu als band, iedereen heeft er zijn eigen gevoel in kunnen steken. Het was ooit een project, maar we zijn het laatste half jaar echt een band geworden. Het is niet zo dat ik Fists Of Time ben", benadrukt de zanger. “Ik heb dingen bedacht maar we voeren het samen uit, als collectief! De chemie tussen ons is vanaf het begin echt. Vandaaruit zijn we nu aan het bouwen aan iets moois."

"Wij maken muziek met een gevoel van lang geleden overgoten een sausje van nu"

Bassist Koen Dieleman in actie tijdens Kashfest

Opnames
Voor de opnames van hun tweede schijf klopte Fists Of Time aan bij dorpsgenoot en Spoil Engine-drummer Matthijs Quaars. Hij nam samen met drummer Douwe van der Worm het slagwerk op en verzorgde de totale eindmix. “Met Matthijs werken was erg tof. Iedereen van ons is onder de indruk van wat hij gedaan heeft met onze sound. We hebben alles in ons oefenhok opgenomen onder zijn toeziend oog en oor. Hij kende de nummers toen we gingen opnemen. Wij wilden ook het live-gevoel erin leggen. Het is Matthijs gelukt dit gevoel te pakken vinden wij. Dit is de plaat van een hecht collectief.” 
Het schijfje is gemasterd door José Leijnse (Caerus,Ynfamia) ook naar volle tevredenheid van de band. Alle nieuwe nummers zijn gratis te streamen via de bandcamp-pagina van de act want goede muziek moet gedeeld worden.

Sample
Wie wil weten wat de Zeeuws-Vlamingen willen overbrengen met hun muziek, heeft eigenlijk aan de eerste 50 seconden van de zes tracks tellende ep genoeg. Verhulst lacht en legt gedreven uit hoe het zit. “Ik zocht een sample die goed bij de muziek past en die uitlegt wat we willen vertellen. Zo kwam ik uit bij de film Rocky 6, waarin de oude bokser vertelt dat je moet vechten voor je bestaan. Dat statement is waar wij voor staan. Tekstueel is ons album een opsomming van leermomenten. Deels autobiografisch. Je moet niet de verantwoording bij een ander leggen als jij niet bereikt wat je wil. Je moet de kracht uit je zelf halen om te doen wat je wil en daarin je verantwoording nemen. Je moet niet overal een excuus voor verzinnen, je moet gewoon zijn wie je bent. Wees sterk. Wees positief en gebruik de energie die je daar van krijgt om te komen waar je wil. Niet roepen dat je niets hebt bereikt, omdat. Je mag een hekel hebben aan mensen die dat wel doen, maar doe het zelf niet. ‘I Will Survive’, staat voor de positieve vibe van de plaat. Wie vecht zal overleven.”

De sample van Rocky loopt over in het eerste nummer ‘Underground’, waar ook een videoclip bij gemaakt is. “Het gaat over het gevoel in de scene, niet alleen van nu, maar over de laatste 20 jaar. Hoe het geëvalueerd is, maar ook hoe het gevoel altijd het zelfde is gebleven. Broederschap met als gezamenlijke liefde de muziek. Wij brengen geen militante teksten om uit te leggen aan een ander hoe hij dingen moet doen. Het is ervaringen delen en onze manier van leven uitleggen.”

"Wees sterk. Wees positief en gebruik de energie die je daar van krijgt om te komen waar je wil"

Inpluggen, spelen.
Positiviteit prediken is een hardcore-ding vindt Verhulst en iets waar hij heilig in gelooft. Verder wil hij graag normaal blijven doen. Sterallures vind je niet bij deze Zeeuwen. “Wij zijn niet de machoband, maar de meeste bands in de scene zijn dat niet. Dat spreekt ons heel erg aan. Wij zijn de band die ergens komt zonder eisen. Inpluggen, spelen, alles geven. Dat is vet. Wij weten wat we komen doen en moet dat door twee microfoons in plaats van drie, dan is dat zo. Ik ben publiek met een microfoon. Ik sta het liefst zo dichtmogelijk bij of nog liever in het publiek. Wij zijn daar, voor én met de fans die in de zaal staan. Daar gebeurd het." Op de vraag of zijn band onderscheidend is in het genre, is de sympatieke zanger helder: " Muzikaal hangen we precies overal tussenin. Wij maken muziek met een gevoel van lang geleden overgoten een sausje van nu. Wat ons, ons maakt, is dat we in geen categorie te plaatsen zijn, dat maakt ons uniek."

Voor de release-show van ‘I Will Survive’ wijkt de band uit naar Knokke-Heist, net over de grens in België. In zaal  ‘T Verzet zal op 6 mei een hardcore-feest plaats vinden met Fists Of Time in de hoofdrol. Dat de groep naar daar uitwijkt heeft te maken met het enthousiasme van de Vlamingen. “Ze vinden ons oprecht een toffe band en wilden heel graag dat we daar een show gingen doen. Dus combineren we dat nu. We spelen daar samen met xVIiciousx, From The Heart, Five Across en Lockstitch. Iedereen komen want het wordt te gek!”

ep-release Fists Of Time
6 mei zaal ‘t Verzet Knokke-Heist
Aanvang: 20.00 uur