Hardcore band Fists Of Time uit West Zeeuws-Vlaanderen vierde zaterdag een feestje met het officieel voorstellen van zijn ep ‘I Will Survive’ aan de buitenwereld. Met gast-optredens van xVICIOUSx, From The Heart, Five Across en Lockstitch zijn alle ingrediënten aanwezig voor een heet avondje. De plaats van handeling is in België: jeugdhuis ’t Verzet in Knokke-Heist. En dat blijkt niet direct de juiste locatie voor een intiem hardcore feestje.

De laatste keer dat Fists Of Time in Knokke optrad, stond het podium in het cafégedeelte van ’t Verzet, toen was het volle bak en droop het zweet van de muur. Deze keer is men uitgeweken naar de grote zaal van het pand. Het probleem is nu, de zaal is te groot, te kil ook. Het dak is te hoog en te solide. Het wil er niet af, geen moment. En waarom staat de geluidsman achter(!) het podium? Niet de beste plek om alles eens lekker te mixen, met alle gevolgen van dien. Natuurlijk is er een feestje als Fists Of Time zijn set afwerkt. Daar zorgt frontman Dennie Verhulst wel voor. Hij trekt en sleurt als nooit te voren maar moet hard werken om de boel in beweging te krijgen. Het merendeel van het publiek is voor het vijftal gekomen maar slaat de show gemoedelijk gade vanaf de ‘zijlijn’. Al met al is het een solide optreden, met helaas een mager zaalgeluid en zonder de kenmerkende samples en intro om de boel eens goed op scherp te zetten. ‘In Your Face’ wordt wel gespeeld, maar dat is het niet. Is er dan niets positiefs te melden? Natuurlijk wel. Want de gasten die los gaan voor het podium, gaan goed los. De bands trekken zich ook niets aan van de moeilijke omstandigheden. De fans die er zijn, het album dat goed verkocht wordt en de fijne gemoedelijke sfeer die er hangt; de positiviteit viert hoogtij. Dat is maar goed ook. Fists Of Time telt z’n zegeningen.

Fists Of Time

Voor From The Heart uit Rotterdam is het de eerste show in het ‘buitenland’. Dit vijftal heeft moeite overeind te blijven in de Knokse betonbak. Zanger Dennie van der Velden ijsbeert als een tijger voor het podium heen en weer, terwijl hij zijn teksten spuwt. Maar ook deze band komt in een kleine ruimte veel beter tot zijn recht. De songs zijn scherp en hard, maar ze komen door de omstandigheden amper uit de verf. Het zelfde euvel hebben opener Lockstitch uit Ieper en Five Across uit Zulte. Het is erg vervelend voor bands die er alle ziel en zaligheid inleggen zonder enig tastbaar resultaat. Het zou fijn zijn deze groepen nog eens terug zien in een meer natuurlijke habitat.

From The Heart

Five Across

Fists Of Time

xVISIOUSx

Bij het afsluitende xVICIOUSx lijkt het of de geluidsman al naar huis is, de hoofdact kampt met het slechtste geluid van de avond waardoor hun straight edge hardcore klinkt als een grote brei. Gelukkig heeft de groep het onderling leuk met elkaar, want veel bezoekers staan na de show van Fists Of Time buiten of zijn al naar huis. Jammer dat de organisatie dit evenement niet in het café wilde of kon houden. Nu zijn de bands en het publiek de dupe, en krijgen Fists Of Time en zijn vrienden niet het knallende feest dat ze verdienen.