Douwe Bob is er en niemand kan er meer omheen

Vrouwenmagneet steekt aan met enthousiasme

Tekst: Charlotte van Tilborg Foto’s: Martijn Fincke ,

Op 22 oktober speelde Douwe Bob een – ver van tevoren - uitverkochte show in Gebouw-T, Bergen op Zoom. In een razend tempo vliegen de catchy hits en gevoelige songs je om de oren. Door zijn charme weet Douwe Bob het publiek binnen een mum van tijd om z’n vinger te winden. Als gevolg: een superstrakke show in een volle zaal.

Het spande er even om of Douwe Bob het podium wel zou kunnen betreden, door zijn stemproblemen moest hij op aanraden van zijn dokter de tweede show van zijn tour verplaatsen, maar gelukkig kan het concert in Bergen op Zoom probleemloos doorgaan. Fans liggen al uren voor het concert in de rij om het beste plekje van de zaal te kunnen bemachtigen.

Hans Hannemann
Singer-songwriter Hans Hannemann mag de avond aftrappen, samen met zijn band mag de Groninger het publiek alvast opwarmen voor de hoofdact. Terwijl de zaal langzaam volstroomt en de biertjes worden besteld, laat zijn diepe stem je wegdromen en word je gedwongen mee te bewegen op de melodieën. Een goed begin van de avond.

De Beste Singer-Songwriter, Eurovisie Songfestivalfinalist en een man met maar liefst drie eigen albums: Douwe Bob is al lang geen onbekende meer. Van een doelgroep is amper meer sprake: het publiek varieert van puberende meisjes, tot zakenmannen en opa’s en oma’s, die uit verschillende hoeken van het land zijn samengekomen.

Hits
Zodra vrouwenmagneet het podium betreedt met alleen maar een gitaar, klinkt er gejuich en geklap. Hij opent met het rustige ‘Black Jolene’, dat het publiek weer stil krijgt. Daarna mag de band hem komen versterken bij de hits zoals ‘How Lucky We Are’, ‘Jacob’s Song’, ‘Sweet Sunshine’ en natuurlijk ‘Slow Down’, die er bij het publiek in gaan als zoete koek. Ook minder bekende songs komen aan de beurt, zoals ‘Wrote A Song For You’, die op de plaat ‘Fool Bar’ verstopt zit. De liedjes blijven lekker hangen in je hoofd.

Tussen de hits door neemt de charmeur even de tijd voor een praatje. “Bergen op Zoom, hebben jullie het nog naar je zin?” Een stel meiden dat door het concert heen tettert op de eerste rij moet eraan geloven: “Ik kan jullie gesprek gewoon horen, waarom staan jullie op de eerste rij?” Bij het catchy ‘Take It Off’ en ‘Golden Hair’ gaan de dansschoenen weer aan. “Ik heb gehoord dat Bergen op Zoom de beste dansers en danseressen heeft”, waarna een ietwat sarcastisch lachje volgt. Als een fan uit het publiek een biertje van de Fool Bar-eigenaar afslaat, klinkt de verbazing door de microfoon: “Dit heb ik nog nóóit meegemaakt!”

De Fool Bar-zanger krijgt het publiek, afgezien van het groepje meiden en de bierweigeraar, zonder enige moeite mee. Aan alles is te merken dat Douwe Bob weet waar hij mee bezig is. De manier waarop Douwe het publiek bespeelt met zijn enthousiasme is aanstekelijk, daar kan niemand omheen. Een strakke, maar afwisselende show is wat de bezoeker voorgeschoteld krijgt.