Spitfire verovert Zeeland

En is klaar voor de rest van Nederland

Tekst: Kelly de Rybel Livefoto's: Kelly Thans ,

De mannen van Spitfire kennen ondertussen de weg naar Zeeuws-Vlaanderen als hun broekzak. Ze zijn sinds augustus iedere maand op een Zeeuws-Vlaams podium te vinden. Hun voorlopig laatste optreden in deze regio is komende zaterdag op het splinternieuwe 'Factory Festival' in Sas van Gent. Spitfire kent dus Zeeuws-Vlaanderen, maar wie is Spitfire? 3voor12 Zeeland bezocht het trio in thuisstad Antwerpen voor een officiële kennismaking.

Met een pintje op het terras van bluesrock café Kids is het nog goed te vertoeven eind september. Rory Claes (zang/gitaar), Bart Caslo (drums) en Luca Britti (bass) praten na over hun optredens op Kreekrock, De PIT en in 't Beest. Hun enthousiasme voor de provincie is groot. "In Zeeland spelen is altijd leuk. Geen uitzondering." Tijdens hun optreden in 't Beest zijn ze bevriend geworden met Reptilians, een Eindhovense band met roots in Terneuzen. Vrienden die ze komend weekend weer zullen treffen op Factory Festival. "Het is de eerste editie van het festival en het is voor ons als band ook leuk om aan de start te staan van een nieuw initiatief. Het is ook geen alledaagse locatie dus wij kijken er zeker naar uit."

Wat speelt er verder rondom Spitfire? Het antwoord is veel. Met name november staat rood omcirkeld in de agenda. Op 9 november gaat de film "Crimi Clowns 2.0: Uitschot" (Johnny de Mol, Frank Lammers, Kimberley Klaver, Luk Wyns) in première. Spitfire is sinds de start van de Crimi Clowns franchise betrokken bij de muziek die gebruikt wordt in zowel serie als films. "We werden in eerste instantie afzonderlijk benaderd door de makers om muziek te komen inspelen en nummers te schrijven. Tijdens die sessies hebben we elkaar muzikaal gevonden en is Spitfire ontstaan. Ondertussen zijn stukken van onze muziek te horen in alle drie seizoenen en in de twee films."  

 Daarnaast zijn de Antwerpenaren net klaar met het opnemen van hun eerste full length album, dat 'State Of Mind' zal gaan heten. Het album zal eerst in Nederland worden uitbracht, met een hoofdrol voor actrice Kimberley Klaver in de videoclip (Crimi Clowns, Sneekweek, Verliefd op Ibiza). Over de verwachtte releasedatum wordt gezwegen. "Er komt nog iets aan wat we nog niet mogen bespreken" wordt uitgelegd. Met onze nieuwsgierigheid op een hoogtepunt wordt de avond afgesloten.

Gelukkig treffen we de ochtend na het interview een vroege versie van het nieuwe album in onze mailbox, als exclusief voorproefje. Spitfire heeft zich laten beïnvloeden door Rage Against the Machine en Channel Zero, maar ook door Wolfmother en Muse. Een stevige basis van riffs en grooves dus, en dat is zeker te horen. Spitfire heeft ons Zeeuwen al overtuigt en is klaar voor de rest van Nederland. Wie nieuwsgierig is kan op 8 oktober komen kijken naar het optreden van Spitfire op Factory Festival, te Sas van Gent.