Distinguished wint eerste voorronde Spectra in de Klomp

It It Anita laat zien hoe je het publiek bereikt

Tekst: Tessa de Koster | Foto's: Reneé van Exel ,

De Klomp in Ovezande is het podium voor Spectra, de wedstrijd waar beginnende bandjes de kans krijgen om podiumervaring op te doen. Een nieuw seizoen, een vernieuwde jury, en met als special act van de avond: It It Anita.

Distinguished mag het nieuwe seizoen aftrappen en doet dit met een stortvloed van instrumentale progressieve metal. Dat is precies wat deze band onderscheidt van de andere bands die normaal het podium van de Klomp betreden: er is volledige aandacht voor technische bekwaamheid van de muzikanten. Zang is overbodig, en het is ook niet de intentie van de band om dit later toe te voegen.
Toch kreeg de band vorig jaar nog jurycommentaar dat er in de muziek geen verhaal werd verteld. Dat verklaart de ironische toon achter het verhaal waarmee ze het laatste nummer openen: “Het is weer bijna Sinterklaas, en mensen hebben daar tegenwoordig nogal een mening over. Dit is onze mening”, gevolgd door een laatste - uiteraard instrumentaal- nummer. Gevolg: een welverdiende plaats in de finale op Klomppop 2017. 

Vanilla Queen, een coverband bestaande uit vijf aanstekelijk enthousiaste muzikanten die laten zien hoe gezellig het kan zijn om samen muziek te maken. ‘One Step Beyond!’ Hun openingsnummer, compleet met saxofoon, doet het erg goed bij het publiek. Na nog geen drie maten weet de band de complete zaal naar voren te krijgen.
Door het enthousiasme vergeet de zanger zo nu en dan de focus te leggen op het daadwerkelijke zingen. Iets waar men zich in een feesttent vol bierdrinkende niet aan zal storen, echter wel een eigenschap die minder tot zijn recht komt in de intieme podiumsetting van de Klomp.
Tijdens het jurycommentaar wordt opvallend genoeg niks gezegd over het feit dat er enkel covers gespeeld werden. Waar dit anders een groot punt van kritiek is, krijgt de band nu enkel de tip om wat meer hun eigen draai aan de nummers te geven.

De special act van deze avond is It It Anita, die een onophoudelijke uitbarsting van ruige noiserock brengt. Er is geen begin of einde in de nummers te onderscheiden, het is eerder kunst dan muziek. Als toeschouwer raak je hierdoor geleidelijk aan in een muzikale trance.
Eerder dit jaar was de uit Wallonië afkomstige band nog uitgeroepen tot dé tentslopende act van Klomppop 2016. Wie erbij was, weet dat ze daar knetterhard gingen. Wie niet meer zeker weet of hij er bij was: dat was die ene band die binnen enkele seconden een compleet drumstel naar het publiek in de stampvolle tent wist te verplaatsen.
Halverwege de set loopt een van de gitaristen het publiek in, tot schrik van het publiek dat tijdens hun muzikale trance niet doorhad dat een van de muzikanten rustig door de zaal aan het schuifelen was. In alle glorie wordt het instrument ook nog eens aan een van de toeschouwers gegeven zodat er rustig aan de bar een biertje besteld kan worden voor de bandleden die op het podium zijn achtergebleven.
Tegen het einde van de set ligt wordt alles abrupt stilgelegd. Het lijkt even of in een noodgang alles opgeruimd wordt, beginnend met het wegtillen van het drumstel. Wordt dat grapje tijdens Klomppop niet meer herhaald deze avond? Het publiek is even verward, totdat de onderdelen van het drumstel midden in het publiek weer opnieuw wordt gerangschikt en de band weer keihard doorgaat. Het drumstel wordt in stappen steeds verder richting de bar verplaatst zodat ook de vaste vrijdagavondgarde van de Klomp niets anders kan doen dan zwijgen en genieten van deze wending. It It Anita laat de Klomp zien dat zij het publiek – letterlijk - kan bereiken, ook zonder goed verhaal.