Uit het programma van de Popronde selecteerden wij de beste rockacts. Vandaag nemen we jullie mee naar de postrock van The Future's Dust, de poprock van Stillmode en trippy spacerock van garage '69.

 Het was een wereldreis voor hen: acht keer langer deed The Future’s Dust erover om in Middelburg te komen, dan de tijd die de band heeft op het podium van Kaffee ’t Hof. In korte tijd creëren ze een unieke wereld met donkere en dromerige vocals, veel synths en drone. Dankzij wat technische problemen krijgen ze de mogelijk te laten zien dat ze ook goed kunnen improviseren. Met hun ambient postrock past The Future’s Dust in het rijtje Mogwai en Explosions in the Sky. Wat miste waren gave begeleidende visuals en de langere composities. Het optreden doet nadenken over de mogelijkheden voor de band: des te meer redenen om hen nog een keer op te zoeken. En alhoewel het publiek er aan gewend is dat het podium wordt afgebroken in ’t Hof maakt The Future’s Dust indruk. Met dat afbreken van de zaal moet er toch even gewacht worden op BARTEK, de volgende Popronde act in 't Hof.  

Halverwege de avond loopt de rockroute langs Biercafé De Vliegende Hollander. Helemaal achterin een piepklein hoekje van het café, ondergedompeld in felle paarse lampen, staat Stillmode te spelen. De drummer, twee gitaristen en zanger Pascal Moolenaar hebben zich in het hoekje gewurmd en brengen een mix tussen pop en rock. Het volle en harde gitaargeluid past goed in de rockroute, terwijl de melodieën toch meer aan pop doen denken. De vaste gasten aan de bar kijken elkaar aan en knikken goedkeurend: Stillmode past precies in hun straatje. Ondanks dat de band in de smaak valt, is het geluid weinig verassend. Er zit weinig afwisseling tussen de nummers en uiteindelijk is Stillmode niet veel meer dan lekkere achtergrondmuziek. 

Standup 69 is een Rotterdams trio bestaand uit gitarist Willem-Pieter Zoutendijk, drummer Bruno Vogel en als frontvrouw de multi-instrumentalist Emmy Kadee. De weg naar Zeeland had waarschijnlijk wat obstakels, want op de aanvangstijd is de band nog druk bezig met opbouwen. Gelukkig is de klus snel geklaard en lopen de routeplanningen van de bezoekers niet te veel in de war. Hun muziekstijl omschrijven ze zelf als 'noisy indie space rock' wat inderdaad aardig de lading dekt. Bar American staat goed vol en ontvangt de band enthousiast. Met haar sensuele performance wint Kadee Bar American voor zich. Standup '69 is een band die best je festivalschema overhoop mag gooien. (AJ)