Op 5 mei viert Nederland de vrijheid en op het Bevrijdingsfestival Zeeland zeker. De zon staat hoog boven het stadscentrum van Vlissingen, waar bezoekers de gehele dag door op zes verschillende podia de vrijheid kan beluisteren, bespreken en natuurlijk vieren.

De eerste zomerse dag van het jaar zorgt er voor dat Zeeland massaal naar Vlissingen trekt voor de jaarlijkse 5 mei viering. Met 40.000 bezoekers is het nog drukker dan bij de voorgaande edities.

De sfeer op Bevrijdingsfestival Zeeland zit er al vroeg in als Gerson Main het Sena podium beklimt. Hij mag om twee uur het festival openen. De multimedia-artiest is vergezeld door zijn band en samen brengen zij vrolijke, zonnige en vooral dansbare songs. In het begin is het publiek nog een beetje terughoudend, maar Gerson Main vertelt zijn luisteraars keer op keer dat ze hier zijn om de vrijheid te vieren en daarbij hoort dansen. 

Wanneer de zon hoog boven het hoofdpodium schroeit, verwelkomt Vlissingen de indie-pop band Handsome Poets. Tegen de achtergrond van de boulevard en voorbijvarende zeilboten brengt de band zijn uitbundige songs ten gehore. Voor de eerste keer die dag staat het Bellamypark stampvol met bezoekers en frontman Tim van Esch gooit al zijn energie en charmes in de strijd om iedereen aan het dansen te krijgen. Al slaagt deze missie pas écht tijdens de duidelijk herkenbare hits 'Dance The War Is Over' en 'Sky On Fire'.

Van groots en uitbundig naar klein en ingetogen: Eerie Wanda betovert op het Sena podium. De vierkoppige band speelt zweverige pop songs, waarbij de prachtige, ingetogen stem van de zangeres opvalt. Eerie Wanda trekt geen mensenmassa’s, maar het handjevol mensen dat staat te luisteren, luistert aandachtig en zwiert kalm heen en weer op de lichtelijk psychedelische klanken. Een heerlijke en vooral welkome afwisseling. 

Naast het hoofdpodium en het Sena-podium, biedt het festival voor ieders wat wils bij het Malala plein, vernoemd naar de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014, Malala Yousafzai. Van een studentenband met klassieke muziek tot singer-songwriter Jaimy Versteeg. Deze dame begeleidt zichzelf met gitaar en geeft een korte set. Van een titelloos-nummer tot een nummer, geïnspireerd op een schilderij wat in een toilet hing. Creativiteit zit soms in de kleinste dingen, blijkt. 

Het Zeeland podium biedt vanavond ruimte aan de Zeeuwse Belofte (zie verslag) en andere lokale acts, zoals Solof. Hij neemt dit keer zijn gehele band mee en zingt oude en nieuwe nummers uit zijn repertoire. Zangeres Willemijn van Dijke staat haar mannetje tussen de heren en zingt duetten samen met Solof. Met een cover van Snow Patrols’ ‘Chasing Cars’ loopt het optreden langzaam maar zeker tot een einde.

Local-heroes Echosonic sluiten vanavond het Zeeland podium af. De afgelopen maanden zijn ze druk bezig geweest met opnames in hun eigen studio en speelden vanavond nummers die het publiek nog niet eerder hadden gehoord. Ter versterking is gitarist/toetsenist Redmar Hiemstra, bekend van de band The Venues, aan de band toegevoegd. Van de oude ‘Steady New Sounds’ is weinig meer over qua geluid sinds ze zich profileren als indie-rockband. 

Nog net voor de grote afsluiter van het festival, betreedt het Amsterdamse Zuco 103 het podium. ‘Brazilectro’ is het zelfbenoemde genre dat ze spelen. Zangeres Lilian is een opvallende Braziliaanse verschijning en samen met haar band speelt ze latin-rocknummers, gezongen in het Portugees en Braziliaans. Een klein deel van het publiek danst, terwijl het overgrote publiek staat de wachten voor de afsluiter. Hierdoor mist Zuco 103 de interactie, die ze maar al te graag wilt, maar zelden terugkrijgt van het publiek.
 

Het zonnetje is al een tijdje achter de horizon verdwenen en het wordt ook wat frisser op het Bellamyplein. Gelukkig weet Kenny B. het publiek weer warm te krijgen met het laatste concert van vandaag. De zanger, in het dagelijks leven bekend als Kenneth Bron staat niet voor niets op het bevrijdingsfestival. Tussen 1989 en 1991 voerde hij vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in de Binnenlandse Oorlog in zijn thuisland Suriname. Hierna verhuisde hij naar Nederland en begon zijn muzikale carrière. Hij zong aanvankelijk in het Surinaams en Engels en had met 'A sama de' een dikke hit in Suriname. Na zijn overstap naar Nederlandstalige reggae behaalde hij recent met zijn single 'Parijs' een nummer één hit in Nederland. Kenny B. sluit af met een feestje, hij en 40.000 andere mensen kunnen terug kijken op een mooie editie van het Zeeuwse Bevrijdingsfestival.