City Of Dance Festival te Middelburg is één van de langstlopende festivals in Nederland. Waar het allemaal begon met een kleinschalige dance parade in Middelburg zestien jaar geleden, heeft de organisatie ‘You Dance’ in 2016 een meerdaags festival met ongeveer 150 acts en negen podia weten neer te zetten, inclusief camping en pre-party. Wij zijn zaterdag en zondag aanwezig op het festivalterrein aan de Oude Veerseweg.

Wat direct opvalt bij het verlaten van de pendelbus vanaf station Middelburg zijn de letters ‘City Of Dance’ die gekleurd pronken bij de ingang. Dat City Of Dance niet slechts bestaat uit muzikale acts wordt ons al duidelijk door dans-performances in het stadscentrum, maar dit is ook zichtbaar aan de Oude Veerseweg. We bewonderen een heuse Kunstweide met bijvoorbeeld lego-poppetjes van gerecycled materiaal.  Een graffiti-artiest is vlakbij een ode aan het festival aan het brengen. Een zonnebril en zonnebrandcrème zijn geen overbodige luxe want het is perfect festival-weer.

Zaterdag

Het hoofdpodium van het festival ziet er indrukwekkend uit met veel elementen uit een klok, ongetwijfeld staat dit in verbinding met het thema van dit jaar; ‘a new beginning’. Lucky Charmes zet een toffe house set neer maar helaas is het om een uur of drie ’s middags nog niet bepaald druk. De Beachboom stage valt positief op; als we onze ogen sluiten en genieten van de deep-house kunnen we onszelf voorstellen dat we op een Caribisch strand in een strandtentje staan.

Rond half 6 begint het terrein goed vol te lopen en dat komt de sfeer absoluut ten goede. Bij de We Are Techno stage springt Amsterdam’s finest Ici Sans Merci eruit. De opbouw van zijn set is fenomenaal en dat blijkt uit de reactie van het publiek dat zichtbaar geniet. De mainstage wordt beheerst door Moombahteam die een uur veelal eigen producties en edits speelt. In de hardstyle area laat The Prophet zich van zijn beste kant zien. Hij zal dit jaar zijn dertigste jaar in de scene vieren en zijn ervaring komt duidelijk terug in zijn set waarbij hij met classics begint die heel fijne herinneringen bij het publiek oproepen. We nemen een smakelijke chicken-wrap bij één van de food-trucks en onderweg lopen we langs de Beachboom stage waar house DJ Maycelli ons verbaast met een lekkere vibe waarbij stilstaan geen optie is. We vervolgen ons rondje podia richting de Go Dutch stage waar Manuel & Geza de tent compleet vol weet te krijgen en met meezingers iedereen bekoort. De performance van Dubvision op het hoofdpodium is typisch progressive house zoals we gewend zijn van dit duo. Met veel springmomenten zorgen ze ervoor dat men het laatste beetje energie kwijt kan vlak voor de indrukwekkende eindshow met vuurwerk. Veel lof voor het productieteam want lichten, muziek en vuurwerk zijn top op elkaar afgestemd.

Zondag

We kijken uit naar de lokale helden Pep & Rash (uit Middelburg en Goes). Voor hen is het een thuiswedstrijd en ze mengen zich voor hun set in het publiek. Het Children Of The 90’s podium biedt op zondag een breed scala aan toppers uit de jaren 90 zoals Lasgo die indruk weet te maken met live-zang. Jammer genoeg worden tijdens de pauzes tussen de grote acts clips uit de jaren 90 gedraaid.

Hoewel het betrekkelijk warm is in de opblaaskerk van STTRBSTN krijgen de mannen iedereen aan het springen waardoor het doet denken aan een opgeblazen springkasteel. Over springen gesproken: in de tent die zaterdag een podium bood aan hardstyle is het nu non-stop losgaan op heerlijke freestyle beats van onder andere Mark With A K, Pat B en The Darkraver. Darkraver sloot vorig jaar de mainstage af en hij blijkt weer een goed voorbereide set in petto te hebben. Het energieniveau is ongekend en het publiek weet amper wat het overkomt, genieten!

Het festival lijkt enigszins abrupt te stoppen tot Martin Priem, eigenaar van You Dance, op het podium komt om zijn vrouw, de productie en de crew te bedanken, een mooi moment omdat er natuurlijk één jaar keihard aan gewerkt is.

Conclusie

De organisatie heeft zichzelf overtroffen. Het festival blijkt echt toe te zijn geweest aan de uitbreiding naar een heel weekend. Natuurlijk zijn er schoonheidsfoutjes. Het is bijvoorbeeld niet erg praktisch dat er maar één blok toiletten is. Op zaterdag hebben we geen boekje met plattegrond en timetable gezien en de muntprijs is aan de hoge kant. Ondanks dat verdient You Dance en de crew veel lof voor City Of Dance Festival 2016. Ze zetten veel genres op één terrein en dat maakt City Of Dance interessant voor een breed publiek. Vergeleken met veel festivals kan de line-up (meegenomen dat de entree vanaf 29,50 euro is) als prima worden bestempeld. Zoals het thema suggereert is dit een nieuw begin en dat begin is zeer goed uitgevoerd. Wij zeggen: tot volgend jaar!