Al sinds 1991 is het iedere lente feest op de Grensweg in Rilland. De organisatie doet blijkbaar al bijna een kwarteeuw iets goeds. Dat festival Dijkrock geen kopie is van het voorafgaande jaar, wordt dit jaar bewezen. Er is gekozen voor een vernieuwende opzet. Daar wil 3voor12 Zeeland natuurlijk meer van weten, dus spraken wij de organisatie.

Wie zijn jullie en kun je omschrijven wat je zoal voor Dijkrock doet?
Conny de Moor: “Ik ben al vanaf de eerste editie betrokken bij Dijkrock en ik heb altijd deel uitgemaakt van het bestuur. In het begin deed ik alle administratie, later ben ik ook de horeca gaan doen. Doordat ik zeer nauw betrokken ben geweest bij de organisatie, heb ik Dijkrock zien uitgroeien tot wat mij betreft één van de gezelligste festivals van Zeeland. Juist omdat we het bewust klein van omvang hebben gehouden, blijft de betrokkenheid met de bands, de bezoekers én de sponsors een uniek geheel.”
Luciënda Lamberts: “Ik doe van alles en nog wat en ben onderdeel van de werkgroep PR/Algemeen. Verder ben ik één van de beheerders van de Dijkrock Facebookpagina.”
Patrick Leendertse: “Ik ben voorzitter. Ik contracteer de bands van Dijkrock en ben altijd op zoek.”
Angie Verdult: “Altijd in voor een feestje, als er maar live muziek is. Liefst wel rock of punkmuziek. Ik ben dit jaar voor het eerst bij Dijkrock betrokken en voel me vereerd dat ik mee mag helpen met de PR.”

Hoe is het idee voor Dijkrock ontstaan?
De Moor: “In café Land- en Scheldezicht te Bath zat ik met een groepje vaste klanten te kletsen en te verzinnen hoe leuk het zou zijn om een aantal bandjes op de dijk bij het café te laten spelen. Midden in de zomer van 1991 hebben we drie bands op het parkeerterrein neergezet. De allereerste editie van het Dijkrockfestival was een feit. In een vrachtwagentrailer stonden de bands hun optredens te verzorgen. Het was bloedheet. Alle mensen waren naar het strand of lagen aan de dijk. Pas in de loop van de avond kwamen er klanten en het werd een geweldig feest. Dit tot groot ongenoegen van de buren en de inwoners van Bath, die lagen te trillen in hun bed op de klanken van iets te stevige rockmuziek. Eén ding wisten we zeker: dit feest moest een vervolg krijgen, maar niet meer zo dicht bij de bebouwde kom. Samen met de verantwoordelijke wethouder en de toenmalig burgemeester Verbree hebben we ons over de plattegrond van de gemeente Reimerswaal gebogen en kwamen we op het idee om bij Rijkswaterstaat te vragen of we het veldje mochten gebruiken naast het Spuikanaal. Dit beviel alle partijen prima. Niemand had last van het festival en we waren weer vrienden met de bewoners van Bath. Nu, inmiddels 24 jaar later, zitten we nog steeds op dezelfde locatie en programmeren we inmiddels per editie negen Hardrock/rock/bluesbands en zes bands die op het open podium staan in het gehele weekend.”
 
Hoe is de rest betrokken geraakt bij de organisatie?
Verdult: “Zoals gezegd doe ik dit jaar voor het eerst mee in de organisatie. Eerst ben ik vaker bezoeker geweest en heb er wel eens eerder over gedacht vrijwilliger te worden. Dit jaar kwam dat er dus eindelijk van, maar de dames van de PR hadden een andere taak voor mij in gedachte: een beetje meehelpen in de PR en meteen ook maar de bands aankondigen op het festival. Spannend, maar ook heel erg leuk.”
Leendertse: “Ik was niet vanaf het begin aanwezig. Mijn eerste Dijkrock was in 1998. Ik zou de beveiliging verzorgen, maar uiteindelijk werd het biertjes tappen, haha.”
Lamberts: “Ik ben pas sinds drie jaar betrokken bij de organisatie van Dijkrock, waarvan ik het eerste jaar heb gemist. Ik ging even naar huis om wat te eten, maar kon daar blijven als resultaat van een voedselvergiftiging. Ik vond de rode crew T-shirts van toen zo mooi… grapje! Dijkrock is een heel leuk festival om naartoe te gaan. Omdat mijn man in het bestuur zit, ben ik, als altijd enthousiaste jonge hond, gaan helpen. Zo ben ik erin gerold. Het is een hele leuke en gezellige club mensen, van alles en nog wat door elkaar, een echt team. Ik heb op Dijkrock ook mijn vriendin Angie (nu ook in PR) leren kennen.”
 

Wat was jouw eerste aanraking/ervaring met muziek?
Verdult: “Oh jee, daarvoor moet ik heel ver terug. Om te beginnen ben ik geen muzikant, maar een luisteraar. Mijn eerste herinnering is Vicky Leandros, door mij ook wel “vikkie zjandes” genoemd, toen was ik een jaar of drie. Thuis werden wij opgevoed met The Beatles, door pa, en Cliff Richard  door ma. In mijn tienerjaren was de nederpop belangrijk voor me en later veranderde dat in U2, The Cure, The Smiths. Toen ik mijn huidige man leerde kennen, kwam de kennismaking met punk en vooral veel live muziek.”
De Moor: “Op de lagere school hadden we een lerares, een schattige, ouderwetse non. En die kon zingen joh, prachtig. Ze liet ons zingen en muziek maken en vertelde dat muziek je in je hart je verlicht en blij maakt. Het raakt me als het hele plaatje klopt: stem, muziek, sfeer. Dan moet ik daar nog wel eens aan denken. Het samen luisteren en maken of gewoon genieten van muziek maakt me blij.”


Wat was jouw eerste gekochte plaat?
Lamberts: “Madonna, ik zal een jaar of 5 zijn geweest. Ik had geld gespaard en moest kiezen tussen een pluchen zeehond of de nieuwe plaat van Madonna. Ik kocht de plaat en bleek de zeehond ook nog te kunnen kopen. Op school deed ik daarna mee aan de playbackshow als Madonna. Compleet met Madonna zonnebril, leren jasje en, jawel, heuse hakschoenen. Dus veel gedanst werd er niet, haha.”

 

Welke band heeft tijdens één van voorgaande Dijkrockedities de meeste indruk op je gemaakt en waarom?
De Moor: “Echt kwalitatief geweldige bands hebben zeker al op het podium gestaan, maar wat ik het allermooiste moment op het podium vond, was toen de vader van onze huidige voorzitter, Patrick Leendertse, samen met zijn ‘oude’ muziekmaten meedeed met het open podium en een duet zong met zijn dochter. De chemie die daar vanaf spatte, heeft me toen heel diep geraakt.”


Wat kunnen we dit jaar verwachten van Dijkrock?
De Moor: “We hebben gemerkt dat de bezoekersaantallen op vrijdagavond terugliepen. De kwaliteit van de bands was zeker niet in het geding, maar bezoekers gaven aan dat na een hele week hard werken men niet de energie had om op vrijdagavond al naar een festival te gaan. Zo is het idee opgevat om de vrijdagavond in te ruilen voor de zondagmiddag. Overdag met wat meer buitenactiviteiten en aan de kids is gedacht. Er is een toffe markt, maar de nadruk blijft liggen op muziek.”
Lamberts: “Goede muziek van topbands, een hoop gezelligheid, enthousiaste mensen en wat meer bier en wijn, want er rijdt dit jaar een bus op zaterdag.”
Leendertse: “We kunnen dit jaar weer een leuk en gezellig Dijkrock verwachten, alleen de opzet is dus wat veranderd. Nieuwe ideeën zijn altijd welkom en kun je droppen op onze website. We zien jullie graag op 18 en 19 april!”

 

Dijkrock vindt plaats op zaterdag 18 en zondag 19 april 2015. Voor de complete line-up en andere festivalinformatie, check www.dijkrock.nl