Stap vooruit voor Rue Royale Stap vooruit voor Rue Royale

Amerikaans folkduo begint Europese tour vrijdag in ’t Beest

, Tekst: Gijs Kamphuis Foto's: Greenhouse Talent

Stap vooruit voor Rue Royale

Amerikaans folkduo begint Europese tour vrijdag in ’t Beest

Tekst: Gijs Kamphuis Foto's: Greenhouse Talent ,

Rue Royale begint vrijdag in Goes aan een nieuw muzikaal avontuur. Het echtpaar Ruth en Brookln Dekker, dat de groep vormt, is eigenlijk altijd onderweg: rusteloos, avontuurlijk en altijd nieuwsgierig. Na een korte winterpauze ‘thuis’ in Nottingham gaan de twee nu weer op pad. Dat de tour in Zeeland begint is een gelukje maar zeker geen toeval. Rue Royale komt namelijk graag in onze contreien.

Brookln Dekker vertelt het met alle oprechtheid die hij in zich heeft: “We komen echt graag in Zeeland. We voelen ons er altijd erg welkom. Ik denk ook met veel warmte terug aan de shows in Middelburg, en natuurlijk Domburg, toen daar op het strand (tijdens Pop Aan Zee in 2010). Die dag zal ik niet snel vergeten. Daarom ook moesten we van onszelf naar jullie toe tijdens deze tour. Dat hebben we de persoon verteld die onze boekingen verzorgt en die heeft de show in Goes geregeld. Ik ben er nog nooit geweest, maar zie er erg naar uit om er naar toe te gaan.” 
Curiosawinkel
Het verhaal van Rue Royale is nu zo’n zes jaar oud. In die tijd heeft het duo dik 160.000 kilometers afgelegd. De Dekkers zijn gewend om uit een koffer te leven en weten ondertussen niet beter. “Het is echt een deel van ons leven geworden. Nieuwe steden, nieuwe mensen, nieuwe indrukken, verschillend eten, het blijft altijd mooi en bijzonder. Door de jaren heen hebben we daarin ook echt nieuwe passies ontwikkeld. Mochten we ooit stoppen met muziek maken of veel reizen, dan zie ik een van ons nog wel als eigenaar van een bijzondere bar of koffiehuis. Of anders een curiosawinkel waarin we alle reizen en landen samen laten komen.”
 
Voorlopig musiceert het tweetal vrolijk verder en bracht het vorig jaar het album ‘Remedies Ahead’ uit. Nummer vier in de collectie. Het schijfje staat ook deze tournee centraal en niet alleen omdat het de laatste nieuwe is, vertelt Dekker. “Het is ons nieuwste werkstuk, dus dat blijven we natuurlijk graag promoten. Maar, het is ook een plaat die echt anders is dan de anderen. We hebben meer mensen bij het proces van opnemen en promoten betrokken. De nummers zijn anders geschreven en opgebouwd en laten in dat opzicht een nieuw geluid horen. Het is een grote en nieuwe stap in de carrière van Rue Royale. Het meest belangrijke is misschien wel dat we dit album betaald hebben door crowd funding. Onze fans hebben dit album mogelijk gemaakt.”
Luisterboeken
Behalve de nummers van ‘Remedies Ahead’ heeft Dekker nog plannen voor de shows deze tour. “We willen dit jaar een nieuw album schrijven. Bepaalde ideeën voor nieuwe liedjes zullen we tijdens deze shows laten horen. Het wordt dus ook een beetje een try-out tour. Niet dat de nieuwe plaat al dit jaar zal verschijnen, maar we moeten toch weten wat het publiek er van vindt. Er kan dan nog veel veranderen. Meestal schrijven we nummers vanuit een bepaalde gitaarloop of akkoord. Daar zingen we dan zomaar wat overheen. We ‘hummen’ en neuriën net zolang tot er woorden uit ontstaan. Als er dan een basis is voor een lied gaan we verder verfijnen. Net zolang tot het nummer er is.”

Voor de muzikale stijl van Rue Royale zijn vele benamingen en de meningen lopen uiteen in welk ‘hokje’ de band nu thuis hoort. Folkduo is een veelgenoemde term maar luisterpop mag ook. Dekker weet het zelf ook niet goed, maar zit daar ook niet mee. “Ik ben opgeroeid met Gospel, maar kan ook erg genieten van Bob Dylan en Neil Young. Ruth is opgegroeid met Britpop en soul. Het is allemaal behoorlijk verschillend. Zo is onze muziek ook. We schrijven wat ons hart ons ingeeft.”

Als laatste komt de combinatie echtpaar/bandleden nog ter sprake. Het is het onderwerp dat Dekker vaker moet uitleggen en wat Rue Royale uniek maakt. Wat is de gouden formule om het vol te houden? De Amerikaan is er nuchter en kort over. “Er is geen gouden formule voor. Net als andere koppels hebben wij ook af en toe een meningsverschil en is het niet elke dag feest. Elke relatie kent zijn ups en downs, ook die van ons. Maar luisterboeken helpen goed. Bij ons tenminste.”

Rue Royale treedt aanstaande vrijdag, 10 januari 2014, op in ’t Beest. 
Het concert begint om 20.30 uur. 
 
De band zal in ons land ook nog optreden in Utrecht (Ekko, 11 jan), Tilburg (NWE Vorst, 12 jan) en Groningen (Coffe Company, 16 jan). 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland