Vlaamse én Zeeuwse liederen over de Eerste Wereldoorlog

Gebroeders Bin maakten album met kleine liedjes en persoonlijke verhalen

Tekst: Marleen van Wesel Foto: Jeroen Jumelet ,

Waar nu het koren staat, wiegend in de wind, werd ooit eens je vijand, even kameraad. De tekst van de single ‘Morgen jaagt mijn kogel’ kwam haast vanzelf in het hoofd van Sjoerd Bin (27) op: “Ik stond middenin een Belgisch weiland, bij een klein kruis: een monument voor de bekende Kerstbestanden uit de Eerste Wereldoorlog.” Soldaten van beide fronten kwamen daar honderd jaar geleden uit hun loopgraven om in de kou samen Kerstmis te vieren. Als de Gebroeders Bin maakte Sjoerd Bin samen met zijn broer Floris (23) een heel album met liederen over de Eerste Wereldoorlog: Brieven. Aan 3voor12 Zeeland vertelt de oudste broer hoe dit tot stand kwam.

“Een bevriende geschiedenisleraar nam me eens mee naar Ieper, in West-Vlaanderen. Hij vertelde verhalen bij de monumenten en begraafplaatsen die we zagen. Er zijn daar enorme kraters. Nu zijn het vijvers, maar hij wist dat die ooit veroorzaakt waren door bominslagen”, vertelt Sjoerd Bin. Kort daarna schreef hij ‘Gebroeders Van Raemdonk’. Dat werd het eerste nummer van Brieven, over twee broers die samen in het Belgische leger vochten. “Toen de een ontdekte dat de ander nergens te bekennen was, weigerde hij zich terug te trekken. Hij ging op zoek naar zijn broer. Een paar dagen later zijn hun lichamen gevonden, vlak bij elkaar.”

Regelmatig keerde Bin terug naar Ieper, met een pen en een schriftje. De Gebroeders Bin komen echter uit Goes en er staan ook enkele Zeeuwse oorlogsverhalen op het album. ”Bijvoorbeeld ‘Den Dodendraad’”, vertelt hij. “Dat gaat over de grensversperring tussen Nederland en België. Dat waren twee hekken, met in het midden nog een derde, waarop tweeduizend volt stond. Doordat mensen niet zo bekend waren met elektriciteit, werd het gevaar erg onderschat. 11.000 mensen zijn omgekomen terwijl ze probeerden te vluchten of smokkelen. Het liedje gaat over zo’n smokkelaar, uit Zeeuws-Vlaanderen, die telkens een kuil onder de Dodendraad groef. Uiteindelijk raakte hij toch verstrikt.”

‘Leidekker Met Zijn Vrouw En Kind’ gaat dan weer over het bombardement op Zierikzee. “Een Engels vliegtuig gooide zijn bommen boven Zierikzee naar beneden. Ze vlogen destijds aan de hand van een kaart, in het donker. Het schijnt dat een Belgische stad het eigenlijke doel was.” Het is het enige nummer van het album dat Bin niet zelf schreef: het is een Zeeuws volksliedje.

Zijn broer Floris raakte min of meer vanzelf betrokken bij het project. “We maken al heel ons leven samen muziek. Terwijl ik met dit album bezig was, verwerkte ik soms een idee van hem in een liedje. Zo groeide dat.” Het album werd geproduceerd door Pim van de Werken, ook producer van Broeder Dieleman en Meindert Talma. “Hij kwam met de tip om geld in te zamelen via Voordekunst. Veel mensen reageerden enthousiast, terwijl ik ze nog niet eens kon laten horen.” Een deadline had hij pas, toen hij zich realiseerde dat de Eerste Wereldoorlog afgelopen zomer honderd jaar geleden begon. “Toen werd het wel een doel om het dit jaar af te maken.”