Champagne Charlie viert 25-jarig jubileum met nieuwe cd

Vrienden, passie en snaren

Tekst:Sandra Burgers, Foto's: Archief 3voor12/Zeeland ,

Op vrijdagavond 22 november staat Champagne Charlie op het podium van De Spot in Middelburg. Reden voor een feestje vanwege het 25 jarig bestaan en tevens een mooie gelegenheid voor de presentatie van de nieuwe cd: ‘America through the eyes of Woody’.

Een mix van theater en café: gastheer De Spot biedt de geroemde en geliefde band Champagne Charlie en hun – als altijd aandachtige publiek – een uitstekend bij de band passende sfeer. Na de eerste set, waarin ook gastspeler Will Kaufman wordt geïntroduceerd, ontmoet ik de bandleden in de kleedkamer. Net zoals in de zaal is het hier gezellig druk en vol van bewondering en felicitaties.

De tijd zonder Facebook en Whatsapp

Sjef Hermans: “Theo de Koning en ik zijn neven van elkaar, we spelen al sinds 1977 muziek samen”. “Doordat Geert de Heer aansloot, is er een tweede band ontstaan waarin we met drie man speelden, later - in 1988 - is Champagne Charlie opgericht met Theo, Geert en ik en bassist Ad Leijnse. Later is Ad er weer uit gegaan en is Peter Lenselink erbij gekomen. Zo is de band gevormd tot wat we nu zijn. Lange tijd speelden we ook met René Verhage op bas, en sinds 8 jaar met Peter Bout op bas en Gait Kleinkromhof vast op de mondharmonica.”

Ieder lid van Champagne Charlie heeft zijn eigen specifieke muzikale achtergrond maar wat hen vooral met elkaar verbindt is de liefde voor rootsmuziek.  “Iedereen kent het ‘idioom’ inmiddels wel zegt Hermans met een glimlach: met elkaar dingen uitzoeken en dingen uitproberen.”

Samenwerking met Roosevelt Academy

De ‘alliantie’ met de Roosevelt Academy was met het onderzoek naar muziekachtergronden bij de nummers van de cd ‘Waitin' on Roosevelt’ bijna vanzelfsprekend: de Academy heeft Champagne Charlie gesteund en daarmee zijn bijvoorbeeld de boekjes bij de cd tot stand gekomen. “Op dit moment hoeven we niet zelf het boekje te doen maar hebben we Will Kaufman – Amerikaans historicus – gevraagd het boekje bij de nieuwe cd te maken. Kaufman heeft bij elk nummer de achtergrond beschreven. We hebben hier heel van geleerd”. Kaufman heeft overigens ook een eigen programma met Woody songs (Woody Guthrie en American Radical).

Ook in het theater

Hermans:“We hebben er steeds meer plezier in om dus ook het verhaal achter de muziek te weten. We vinden het leuk achter elk liedje de geschiedenis te zoeken en ook die aan het publiek te vertellen, dat past goed in een theater. Voor in een kroeg is dat niks”.

Onderwijs

‘Leren’ is een belangrijk element wat de bandleden met elkaar verbindt: ze hebben/hadden immers allemaal (behalve Kleinkromhof) een baan in het onderwijs. Kaufman is door het Roosevelt studiecenter uitgenodigd om naar Nederland te komen. “We hebben al drie dagen met hem muziek gemaakt” zegt Hermans. Op deze manier is leren en tegelijk muziek maken een ideale combinatie voor Champagne Charlie.

 “Ik werk nu zelf met kleuters, maar heb alle klassen van het basisonderwijs gehad”. Ook Peter Bout werkt in het basisonderwijs, Theo werkt in het voortgezet, speciaal onderwijs. Geert heeft ook in het speciaal onderwijs gewerkt en Peter Lenselink was leraar Engels. Champagne Charlie alias de lerarenband: onderwijsmensen die méér met elkaar willen doen met elkaar dan muziek maken alleen.

Het meest gespeelde liedje

De ‘Guabi Guabi’ song… of ‘working on the railroad, dat is een oude worksong van Lead Belly, helpt Kleinkromhof. Of ‘Shake That Thing’ vult De Koning aan. “Van papa Charlie Jackson”.

De nieuwe songs van het Woody  Guthrie album zijn momenteel favoriet om te spelen. “Na de pauze spelen we veel nummers uit het verleden, dat is ook leuk, om alles een keer terug te halen” zegt Hermans.

Héél veel optredens

De hele groep slaat aan het rekenen…… ze worden het uiteindelijk eens over gemiddeld drie keer per maand optreden… of misschien wel 50 optredens per jaar en dan 25 jaar lang… “dat is best veel..  ja toch?” Er is geen leraar rekenen bij het stelletje… maar ze houden het hierop: “het waren héél veel optredens!”

Terugkijken op succes

“In die tijd wilden we gewoon optreden met de muziek die we toen leuk vonden. We speelden toen ook wel op bruiloften maar alleen op feestjes waar ze ons type muziek konden waarderen” zegt De Koning. Hermans zegt “we zijn enorm gegroeid, iedereen is op zijn eigen instrument een stuk beter geworden, het repertoire is groot geworden, wel 325 nummers en er zijn alweer nieuwe nummers bijgekomen. Maar gehoopt… ehh: wat we destijds hoopten was dat we dit de rest van ons leven konden doen. We keken er ook naar uit om met mensen samen te spelen, zoals nu met Kaufmann en vroeger met Hans Theessink. Zo dicht mogelijk bij de bron komen”, verduidelijkt Kleinkromhof.
 

Cd’s maken was lange tijd de droom van Champagne Charlie, dat hebben ze nu samen met het studiecenter de afgelopen jaren vaak kunnen doen. De cd ‘Hobo signs and railroad lines’ is te koop in het Hobo museum en de Roosevelt cd is te koop in het Roosevelt Institute - beide in Amerika. De mannen hopen dat ook de cd van Woody in Amerika zal worden verkocht. Kaufman lacht en bemoeit zich er even mee; hij zal daar zeker zijn best voor doen! Een andere droom is “samen naar Amerika gaan”. Gait Kleinkromhof is daar al wel geweest “maar wij nog niet” zegt De Koning.

Een band met ambities

Nu ze toch naar Amerika willen… ik versta Hermans verkeerd. “Nooit meer in Nederland zingen” is wat hij nooit meer wil doen… maar hij lacht en zegt “nee, nee… IN het Nederlands zingen, dát wil ik nooit meer doen.”
Wat ze wél willen doen? Spelen in het Woody Guthrie centrum in Tulsa? Of in het ‘Litte White House’, waar Roosevelt vroeger muzikanten naartoe haalde om in zijn tuin te spelen… “in het Hobo museum…, of High Park?” zegt Kaufman. “Of de kunstenaarsgemeenschap Woodstock.”

We passen op een bluesfestival, een folk-, en jazzfestival en een ‘skiffle’festival.. we spelen in Noorwegen, België, Duitsland en ook hier in Middelburg in de Spot! “Een leuke plek trouwens om dit te doen” aldus Hermans.

25 jaar Champagne Charlie tenslotte in 3 woorden…? “Vrienden, passie en…. snaren!”