Een mix van theater en café: gastheer De Spot biedt de geroemde en geliefde band Champagne Charlie en hun – als altijd aandachtige publiek – een uitstekend bij de band passende sfeer. Na de eerste set, waarin ook gastspeler Will Kaufman wordt geïntroduceerd, ontmoet ik de bandleden in de kleedkamer. Net zoals in de zaal is het hier gezellig druk en vol van bewondering en felicitaties.
Champagne Charlie viert 25-jarig jubileum met nieuwe cd
Vrienden, passie en snaren
Op vrijdagavond 22 november staat Champagne Charlie op het podium van De Spot in Middelburg. Reden voor een feestje vanwege het 25 jarig bestaan en tevens een mooie gelegenheid voor de presentatie van de nieuwe cd: ‘America through the eyes of Woody’.
De tijd zonder Facebook en Whatsapp
Ieder lid van Champagne Charlie heeft zijn eigen specifieke muzikale achtergrond maar wat hen vooral met elkaar verbindt is de liefde voor rootsmuziek. “Iedereen kent het ‘idioom’ inmiddels wel zegt Hermans met een glimlach: met elkaar dingen uitzoeken en dingen uitproberen.”
Samenwerking met Roosevelt Academy
De ‘alliantie’ met de Roosevelt Academy was met het onderzoek naar muziekachtergronden bij de nummers van de cd ‘Waitin' on Roosevelt’ bijna vanzelfsprekend: de Academy heeft Champagne Charlie gesteund en daarmee zijn bijvoorbeeld de boekjes bij de cd tot stand gekomen. “Op dit moment hoeven we niet zelf het boekje te doen maar hebben we Will Kaufman – Amerikaans historicus – gevraagd het boekje bij de nieuwe cd te maken. Kaufman heeft bij elk nummer de achtergrond beschreven. We hebben hier heel van geleerd”. Kaufman heeft overigens ook een eigen programma met Woody songs (Woody Guthrie en American Radical).
Ook in het theater
Hermans:“We hebben er steeds meer plezier in om dus ook het verhaal achter de muziek te weten. We vinden het leuk achter elk liedje de geschiedenis te zoeken en ook die aan het publiek te vertellen, dat past goed in een theater. Voor in een kroeg is dat niks”.
Onderwijs
“Ik werk nu zelf met kleuters, maar heb alle klassen van het basisonderwijs gehad”. Ook Peter Bout werkt in het basisonderwijs, Theo werkt in het voortgezet, speciaal onderwijs. Geert heeft ook in het speciaal onderwijs gewerkt en Peter Lenselink was leraar Engels. Champagne Charlie alias de lerarenband: onderwijsmensen die méér met elkaar willen doen met elkaar dan muziek maken alleen.
Het meest gespeelde liedje
De nieuwe songs van het Woody Guthrie album zijn momenteel favoriet om te spelen. “Na de pauze spelen we veel nummers uit het verleden, dat is ook leuk, om alles een keer terug te halen” zegt Hermans.
Héél veel optredens
De hele groep slaat aan het rekenen…… ze worden het uiteindelijk eens over gemiddeld drie keer per maand optreden… of misschien wel 50 optredens per jaar en dan 25 jaar lang… “dat is best veel.. ja toch?” Er is geen leraar rekenen bij het stelletje… maar ze houden het hierop: “het waren héél veel optredens!”
Terugkijken op succes
Cd’s maken was lange tijd de droom van Champagne Charlie, dat hebben ze nu samen met het studiecenter de afgelopen jaren vaak kunnen doen. De cd ‘Hobo signs and railroad lines’ is te koop in het Hobo museum en de Roosevelt cd is te koop in het Roosevelt Institute - beide in Amerika. De mannen hopen dat ook de cd van Woody in Amerika zal worden verkocht. Kaufman lacht en bemoeit zich er even mee; hij zal daar zeker zijn best voor doen! Een andere droom is “samen naar Amerika gaan”. Gait Kleinkromhof is daar al wel geweest “maar wij nog niet” zegt De Koning.
Een band met ambities
We passen op een bluesfestival, een folk-, en jazzfestival en een ‘skiffle’festival.. we spelen in Noorwegen, België, Duitsland en ook hier in Middelburg in de Spot! “Een leuke plek trouwens om dit te doen” aldus Hermans.