Intieme optredens op eerste dag Patorale Nisse

Nisse trapt eerste dag af in Mariakerk

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Rene Kauwenbergh en Dennis de Waard ,

Voor de achttiende keer trekt Zuid-Beveland naar Nisse om de Pastorale te bezoeken. Ook dit jaar kan het tweedaagse festival een groot succes genoemd worden. De optredens van de geprogrammeerde artiesten zijn hier zo bijzonder door de kleinschaligheid van de podia. Dat maakt muzikale samenwerking tussen de artiesten mogelijk en de sfeer van het festival heel intiem. De Grote Kerk, beter bekend als de Mariakerk, luidt de start van dit festival in.

De avond begint in de hal van de kerk met Thomas Zwijsen. Deze jonge artiest stond tijdens Classic!Fever in 2006 opeens in de spotlight. Kenmerkend van Zwijsen is dat hij muziek van Iron Maiden moeiteloos kan omzetten in een geheel ander genre, zoals klassiek of flamenco. Bij nummers als ‘The Evil That Man Do’ en ‘Can I Play With Madness’ fluistert de Iron Maiden-fan stiekem de tekst mee als de muziek van Zwijsen zacht nagalmt in de hal van een volle Mariakerk.

In de kerk zelf treedt vervolgens de uit Gent afkomstige Bruno Deneckere op. Hij wordt vanavond begeleid door Nils de Caster. Al bij de aankondiging is het duidelijk dat we hier te maken krijgen met een Vlaamse Bob Dylan. Bij de eerste klanken van Deneckere zijn de vergelijkingen duidelijk te horen, maar gelukkig kan deze Gentenaar - met zijn inmiddels vijf uitgebrachte studioalbums – ook een eigen geluid neer zetten.

Na het optreden van Deneckere verwelkomen in de hal van de kerk drie jonge fingerpicking talenten – ook weer van Classic!Fever – het publiek: Julio Melio, Stan Bor en de uit Nisse afkomstige Sifra Tempelman. Samen spelen ze met Thomas Zwijsen een aantal nummers, maar ook eigen werk dat geschreven is door Melio en , Tempelman. Ook covers krijgen we te horen, zoals ‘Killer Queen’ (Queen) en ‘Enter Sandman’ (Metallica). Alles aan deze covers lijkt te kloppen. Van het refrein van ‘Killer Queen’ tot aan de solo van ‘Enter Sandman’, het valt precies op zijn plaats, omdat de muzikanten goed op elkaar zijn ingespeeld en afgestemd.
 
In de kerk zelf wacht jarige job Lieven Tavernier ons op. Tavenier – vandaag 66 jaar geworden - zingt in het Vlaams/Nederlands en verzorgt een optreden dat het publiek nog lang zal bijblijven. Hij opent zijn optreden alleen, en begeleidt zichzelf met gitaar en mondharmonica. Meteen weet hij de emoties van de luisteraar te raken als hij begint met een tragisch lied over zijn verloren vrienden. Zo zegt hij zelf: “Ik ben maar een oude man, ik raak vrienden kwijt.” Ontroeren doet hij zeker, want het eerst wat 
rumoerige publiek weet Tavernier gelijk stil te krijgen. Zijn optreden is een afwisseling van emotionele ballades en vrolijke uptempo songs. Als Tavernier zijn vijfkoppige band erbij roept wordt er folk en country gespeeld met liedjes over bijvoorbeeld Jehova’s die vragen hoe het met hem gaat en oude liefdes. Ook komen Bruno Deneckere 
en Nils de Caster het podium op en spelen zij samen een aantal krachtige nummers.
 
De afsluiter van vanavond is Tyrconnel, dat een optreden geeft dat barst van de Ierse en Schotse nummers. De mannen van deze band weten met hun muziek de juiste toon te zetten dat past bij de muzikale sfeer van het festival.  Rustig en gevoelig. Ook morgen is de band bij dit festival van de partij.