Weitjerock herleeft!

Reborn-avond met Birth of Joy om festival weer op de kaart te zetten

Gijs Kamphuis ,

De geest van Weitjerock waart weer rond in IJzendijke. Het festival dat tien jaar geleden voor het laatst gehouden werd moet in 2013 terugkeren. Een enthousiast nieuw bestuur gaat hier voor zorgen. Tevens organiseren ze Weitjerock Reborn-avonden, om iedereen alvast lekker te maken. De eerste happening is in café La Porte d'Or. Waar Birth Of Joy bewijst dat de nieuwe stichting Weitjerock nog een lange weg te gaan heeft.

Niet vanwege de gekozen band, en aansluitend DJ-duo The Filthy Eights. Eerder omdat het bezoekersaantal achter blijft bij de verwachtingen en het lijkt of de meeste cafébezoekers er zijn omdat ze er tenslotte elke vrijdag zijn. Weitjerock moet duidelijk weer even terugkomen in de hoofden van de Iezendiekers. Toch is organisator Rutger van Merode optimistisch. “Het is hier voor  elf uur nooit druk maar het idee van een festival leeft echt wel bij een grote groep mensen. Kijk maar naar onszelf en anderen in onze leeftijdsgroep. Die zijn net zo enthousiast als de vorige groep tien jaar geleden. Deze avonden zijn er ook om het gevoel weer terug te brengen. Volgend jaar moet Weitjerock een groot feest worden.”

Qua programmering zal het aanstaande festival leunen op de airplay van Studio Brussel en talent uit de streek. Om Vestrock en Rock Around The Bridge niet in het vaarwater te zitten wordt Weitjerock een zomerfeest in augustus.  Maar alles hangt en staat met de financiering, zo vertelt Van Merode. “We zijn al druk bezig met het schrijven van alle nodige plannen en begrotingen. Ik heb er vertrouwen in dat we met een mooie line-up komen.”
Maar tijd nu voor de muziek want Birth Of Joy speelt de pannen van het dak. Als het om inzet en volume gaat dan toch. Want mede door het grote aantal decibellen is de ruimte voor het podium veelal leeg en blijft iedereen bij de bar staan. Nu staat de band ook niet heel handig geposteerd, maar ze verdienen meer dan dit. Want bij de toog is de band vergeten.
 

Toch klinkt de sixties orgelrock prima. De groep mocht niet voor niets mee op tournee met De Staat  en speelde vorig jaar de Zwarte Cross plat. De snerpende gitaar, de overdonderende drums en het ronkende orgel maken een prima mix. Denk MC5, The Doors on speed, Iron Butterfly maar ook The White Stripes of The Hyves.
Het trio uit Leiden is gepassioneerd en ademt, leeft, eet en drinkt sixtiespassie in een hedendaags jasje. Toch wordt de avond nooit memorabel. Zanger/gitarist Kevin Stunnenberg is gefrustreerd door problemen met het geluid, waar een rondzingende monitor zijn gitaarversterker beïnvloed. Het publiek wil niet, de band wel maar kan niet echt zo lijkt het. Het trio zwoegt zich door de set heen en hebben vast wel eens een betere avond gekend.

The Filthy Eights zorgen hierna voor prima achtergrond electro maar ook hier wil het dak er niet af. 

Het maakt eens en te meer duidelijk dat tussen idee en uitvoering een wereld van verschil ligt. Tachtig man in een café lijkt druk, maar op een festivalterrein zijn ze amper te zien. Niets dan lof voor de organisatoren en hun initiatief om Weitjerock nieuw leven in te blazen. Maar is Weitjerock anno 2012 nog wel relevant, of blijft het een schim uit het verleden? Op deze avond is die vraag terecht, gezien het geringe aantal bezoekers en de lauwe reacties op de muziek. Maar goed, één zwaluw maakt nog geen zomer. Alle begin is moeilijk en wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt…en zo zijn er nog wel wat tegeltjeswijsheden te bedenken. Weitjerock staat gepland voor 2013, alle tijd dus nog om iedereen echt warm te maken.