Stand van zaken volgens VanDryver en Elly Kellner

Zeeuwse singer-songwriters

Andre Joosse ,

Hoe staat het met de singer-songwriters in het Zeeuwse. Vrij goed zou je zeggen gezien de vele acts die in dit genre actief zijn. Hoe het echt staat met deze muziekstroming in Zeeland vragen we aan de kenners zelf. We vragen het aan Arjen van Wijk, zanger van VanDryver en Elly Kellner.

Op 7 december presenteert podium De Spot een avond vol met singer-songwriters onder de noemer ‘Stand van Zaken’. Een serie avonden met verschillende genres moet een goed beeld geven hoe de popmuziek in Zeeland erbij staat.

Hoe staat het volgens jou  met de Zeeuwse popmuziek?
Arjen: “Omdat er de laatste paar jaar veel is georganiseerd in de Spot, maar bijvoorbeeld ook Pop aan Zee, Onderstroom, 3voor12/zeeland, Vestrock en (wijlen) Avonduren, heb ik het idee dat er een flinke impuls is gegeven aan de Zeeuwse popmuziek.”
Elly: “Work in progress zoals alles; alles heeft zijn ‘natural flow’.”
 
Wat is persoonlijk je favoriete act uit Zeeland?
Arjen: “Broeder Dieleman.”
Elly: “Broeder Dieleman. Mooie, intrigerende songs  die mijn hart om de één of andere reden zo binnenkomen.  ’t Is dat hij het singer-songwriter festival zelf organiseert maar eigenlijk had hij er zelf ook moeten spelen vind ik.  Maar Saint Helena Dove mag ik trouwens ook niet vergeten. Ze is een juweeltje.”
 
Wat mis je in Zeeland als band/artiest?
Arjen: “Ik zou nog wel een tof Zeeuws festival willen in de sfeer van Into the great wide open ofzo. Op Walcheren het liefst, maar Neeltje Jans is ook prima.”
Elly: “Meerdere intieme, kleine locaties die echte luistermuziek met open armen kunnen ontvangen en een bijbehorend publiek dat daar voor open staat. Ze zijn er wel maar hebben soms een beperkt aantal concerten en zijn dan ook snel volgeboekt met vaak buitenlandse acts.”
 
Is het makkelijk om buiten de regio aan optredens te komen?
Arjen: “Aan optredens komen is nooit echt makkelijk, maar het helpt als je iets 'eigens' hebt. Verder denk ik dat kwaliteit op den duur wel wordt opgemerkt.”
Elly: “Je kunt makkelijk overal spelen, voor niets in een kroeg of eetcafé. Dat zijn echter niet geschikte plaatsen voor het genre singer-songwriter. De intiemere podia of projecten bestaan zeker wel maar het aanbod is groot en de tegenprestatie staat helaas niet altijd in verhouding met wat je zelf te bieden hebt.”
 
Er is veel aanbod op het gebied van singer-songwriters in Zeeland, hoe komt dit?
Arjen: “Ja, zeg dat wel. Ehm. Ja, het heeft misschien te maken met het verschil tussen de stad en het platteland? Er is vast wel iets zinnigers over te zeggen, maar ik weet het niet.”
Elly: “Goede kleigrond, daar groeien allerlei interessante dingen op.”
 
 
Geven de acts die op 7 december  in De Spot staan een goed beeld van de ‘Zeeuwse singer-songwriters’?
Arjen: “Ik denk het. Ik ken lang niet alles wat er speelt, maar het is een heel breed en divers programma, waarbij traditionele singer-songwriters naast singer-songwriters met band staan.”
Elly: “Ja, dat vind ik wel. 7 december spelen er over het algemeen de singer-songwriters die net wat meer diepte in hun songs kunnen leggen; met meerdere lagen erin.”
 
Zit er toekomst in dit genre in het Zeeuwse?
Arjen: “Daar ben ik van overtuigd. Het is natuurlijk de basis van rock 'n roll. Een goed liedje moet met 1 stem en 1 gitaar overeind blijven. Dan kun je de wereld aan.”
Elly: “Het genre singer-songwriter heeft altijd bestaan. Kijk naar de troubadours die hun avonturen en ervaringen in een lied goten en ermee rondtrokken. Een singer-songwriter tracht te schrijven over dat wat hem raakt en wat hem bezig houdt; dat is en blijft van alle tijden. Of er nu iemand naar luistert of niet… er zit altijd toekomst in.”