De stand van zaken volgens Gork A27

Zeeuwse psychedelica (deel 2)

Andre Joosse ,

Hoe staat het met de psychedelische muziek in het Zeeuwse. Vrij goed zou je zeggen gezien de vele bands die in dit genre hun toevlucht zoeken. Hoe het echt staat met deze muziekstroming in Zeeland vragen we aan de kenners zelf. We vragen het aan Tim Roos en Job Roodhuizen van de band Gork A27.

 Op 15 september presenteert podium de spot een avond vol met psychedelische rock. Een serie avonden met verschillende genres moet een goed beeld geven hoe de popmuziek in Zeeland erbij staat.

 
Hoe staat het volgens jou met de Zeeuwse popmuziek?
Job: “In Zeeland heb je op veel manieren de mogelijkheid om als beginnend bandje op te treden en jezelf te verbeteren, zoals bij projecten als Steenworp en Hooi!koorts. Als je wat groeit kun je dan weer terecht komen bij de Zeeuwse Belofte en Pop Aan Zee. Hopelijk kunnen deze projecten met de komende cultuurbezuinigingen nog doorgaan. Er zijn ook veel verschillende genres in Zeeland. Naast de ‘psychedelische’ bands zoals Capital Sentimental en wijzelf, is er ook veel metal, singer-songwriter en hiphop. Ik heb het idee dat sommige genres populairder zijn; zo zijn singer-songwriters zoals Geert van Oorschot flink in opkomst. Ook zijn er veel podia en festivals die zeker de moeite waard zijn.“
 
Wat is persoonlijk je favoriete act uit Zeeland ?
Tim: “Op het moment A Generation After. Ik vind de songwriting en de live shows heerlijk, het heeft iets progressiefs maar blijft tegelijkertijd iets zeer directs ‘in your face’ houden. Persoonlijk denk ik dan ook dat deze band daadwerkelijk veel kans maakt om in het alternatieve circuit nog best wat fans te krijgen. 
 
Job: “Capital Sentimental! Ik ben sowieso een liefhebber van alternatieve en gedurfde muziek, en zij vallen zeker onder deze noemer. Daarnaast zijn ze muzikaal gezien allemaal ook heel getalenteerd.” 
Wat mis je in Zeeland als band?
Job: “Meer publiek voor alternatieve bands. Ik heb het idee dat daar niet heel veel liefhebbers voor zijn. Op de andere eilanden is het wat meer, maar in Zeeuws-Vlaanderen valt het eigenlijk wat tegen helaas.”
 
Is het makkelijk om buiten de regio aan optredens te komen? (waarom niet/wel)
Tim: “Eerlijk gezegd hebben we nog zeer weinig ervaring hiermee, we zijn dit jaar van plan om meer buiten Zeeland te spelen, wat hopen te bereiken met behulp van goede promotie, recensies en een EP. Wel heb ik het gevoel dat het voor Zeeuwse acts moeilijker is snel landelijke aandacht te krijgen. Het blijft een behoorlijk afgezonderde provincie en het is moeilijk om op te vallen ten opzichte van de Randstad.”
 
Er zijn aardig wat psychedelische acts in Zeeland. Waarom is dit genre populair bij bands?
Tim: “Persoonlijk denk ik dat psychedelische muziek altijd populair is gebleven en dit ook zal blijven. Het valt sowieso op dat in de top 2000 van Radio2 maar liefst 3 progressieve nummers in de top 5 staan (Bohemian Rapsody, Child in Time & Stairway to Heaven). Ik heb altijd het gevoel gehad dat veel radiomakers hun publiek onderschatten; de laatste tijd gedragen ze zichzelf alsof het publiek een toeval krijgt van het horen van een onconventionele songstructuur of een te langdurige instrumentaal stuk." 
Geven de acts die op 15 sept in De Spot staan een goed beeld van de ‘Zeeuwse Psychedelica’?
Tim: “Ik vind dat over het algemeen een zeer goede selectie gedaan is uit verschillende bands; de genres zijn erg divers en betrekken verschillende kanten van de psychedelische muziek.
Zo is Swamp Machine in mijn ogen behoorlijk doom en metal georiënteerd, A Generation After leunt meer tegen hardrock met een vleugje shoegaze en new wave en Capital Sentimental zou ik zelf bijna onder de rauwe spacerock scharen. Diversiteit genoeg en stuk voor stuk goede Zeeuwse bands! Wel mis ik een ietwat klassiekere postrockband als I Could Float Here Forever, de twee tracks die ze onlangs hebben uitgebracht klinken verdomd lekker en zou in mijn ogen zeker niets misstaan tussen de andere psychedelische acts van de avond.“
 
Job: “Ik denk het wel. Psychedelica is in dit geval wel een ruim begrip; ik zou Gork A27 persoonlijk geen psychedelica noemen, maar we proberen wel vernieuwend en origineel te zijn. In elk geval staan de beste alternatieve en experimentele acts die Zeeland heeft wel op het festival.”
 
Zie er toekomst in dit genre in het Zeeuwse?
Tim: “Ik heb werkelijk geen idee, het valt me zelf op dat in Terneuzen wel de interesse toeneemt voor progressievere muziek maar tegelijkertijd zie ik ook dat de aandacht voor muziek in het algemeen een beetje lijkt te verslappen.  Vooral in Terneuzen is de Dubstep scene heel erg in opmars en de neiging van mensen om te gaan kijken naar bandjes lijkt steeds minder te worden. Behalve Dubstep lijkt de rest van alternatief Nederland zich op het moment alleen maar druk lijkt te maken over singer-songwriters en dertien in een dozijn rockbandjes.  Psychedelische en experimentele muziek zal altijd blijven bestaan, elke generatie heeft behoefte aan progressie en probeert op hun eigen manier met oudere wetten te breken. Of dit nou bestaat uit het integreren van verschillende bestaande elementen of juist zoveel mogelijk van de begane paden af te treden; experimenteren zullen ze.
Maar als maintream succes? Als ik momenteel de radio beluister betwijfel ik het.
Job: “Zolang de huidige bands blijven bestaan wel. Hopelijk kunnen wij dan ook andere mensen enthousiast maken voor deze muziek, die dan ook weer naar dit genre neigen als ze in een band terecht komen. Gelukkig zijn er ook programmeurs die van psychedelische muziek houden, waardoor dit genre regelmatig wordt geboekt in de Zeeuwse zalen.”