Al 40 jaar is De Piek het poppodium van Vlissingen. 40 jaar die, naast vele optredens, ook gekenmerkt wordt door acties tegen sluiting van het podium. Bezuinigingen, achterstallig onderhoud en klachten uit de buurt, tot op heden weet De Piek zich nog te redden.
De Cultuurwerf, een Stichting voor Kunst & Cultuur in Vlissingen verzorgt de programmering in De Piek. De activiteiten van de Cultuurwerf worden gesubsidieerd door de Gemeente Vlissingen, de Provincie Zeeland en verschillende fondsen. Zakelijk & Cultureel leider van de Cultuurwerf Onno Bakker sprak deze week met de medewerkers van De Piek, maar de toezegging dat De Piek nog minimaal één jaar open blijft stemt nog niet tot tevredenheid bij de medewerkers.
De reden van deze commotie zijn de bezuinigingen die aangekondigd zijn. Het gebouw in het centrum van Vlissingen kost te veel geld. Op een optreden moet geld toegelegd worden. In de programmering is de bezuiniging al zichtbaar, stonden er afgelopen jaren acts als Tom McRae en De Staat, het huidige seizoen wordt voornamelijk door tribute bands ingevuld. Toch is het bezoekersaantal niet lager dan jaren geleden, de behoefte aan een poppodium is er zonder twijfel.
De Cultuurwerf richt zich op de toekomst met de ambitie om zijn activiteiten te bundelen in een stedelijke accommodatie voor cultuur. Dus een multifunctioneel gebouw voor concerten, theater en expositie. De Piek lijkt hier niet voor geschikt te zijn maar een alternatieve locatie is er nog niet. Bezoekers en vrijwilligers van De Piek zijn bang dat het nieuwe cultuurgebouw de reden is dat De Piek dicht moet.
De gemeente Vlissingen baseert de bezuinigingen op basis van informatie van de Cultuurwerf, hierdoor voelen De Piek medewerkers zich buiten spel gezet. Ze hopen zelf de gemeente te kunnen overtuigen van de culturele en sociale waarde van De Piek en zullen dit via acties proberen aan te tonen.
Tot op heden blijft de toekomst van De Piek dus onzeker. De sluiting dit jaar die Omroep Zeeland voorspelde blijkt niet juist, De Piek heeft in ieder geval nog een jaar de tijd om te vechten voor hun bestaan.