Stand van zaken volgens I Could Float Here Forever

Zeeuwse indie (deel 3)

Andre Joosse ,

Hoe staat het met de indierock in het Zeeuwse. Vrij goed zou je zeggen gezien de vele bands die in dit genre actief zijn. Hoe het echt staat met deze muziekstroming in Zeeland vragen we aan de kenners zelf. We vragen het aan de drummer van I Could Float Here Forever, Rick Hutjens.

Op 20 oktober presenteert podium De Spot een avond vol met indierock onder de noemer ‘Stand van Zaken’. Een serie avonden met verschillende genres moet een goed beeld geven hoe de popmuziek in Zeeland erbij staat.
 
Hoe staat het volgens jou met de Zeeuwse popmuziek ?
Rick: “Vergeleken met een paar jaar geleden lijkt de Zeeuwse popmuziek een opmars te maken. Dennis en ik zijn in de periode 2000-2005 veel naar lokale Zeeuwse bands geweest. Toen kreeg je met bands als Dinner-Time, Tapharheejl, KHHK, Celldust, FTA en Meltdown nog makkelijk 100 tot 200 man op de been. De generatie daarna kreeg dit niet meer voor elkaar. Tegenwoordig lijken vooral de tieners minder actief concerten te bezoeken. Gelukkig geven bandwedstrijden als Hooikoorts en Spectra jonge bands een publiek. Er zijn relatief veel optredens in Zeeland en beginnende bands hebben mede door dit soort wedstrijden genoeg mogelijkheid tot optreden. Buitenom deze wedstrijden zie ik over het algemeen zie een meer volwassen publiek op de Zeeuwse concerten afkomen wat wij als ‘moeilijke’ band alleen maar mooi vinden.”
 
Wat is persoonlijk je favoriete act uit Zeeland?
Rick: “Nuff Said! Jammer genoeg spelen ze niet meer zoveel maar deze band blijft tof! GorkA27 is ook groot favoriet. Een terechte Zeeuwse Belofte. De tweede Zeeuwse belofte is in onze ogen A Generation After. Goede vrienden, goede muziek en zowel AGA als Gork zijn bands die een groot publiek aanspreken en tegelijk buiten de lijntjes durven te kleuren. Een andere band die ik ook graag zie spelen is de hardcoreband Run Like Hell.”
 
Wat mis je in Zeeland als band/artiest?
Rick: “Meer publiek voor alternatieve bands. Ook missen we in Zeeland betaalbare oefenruimtes. Betaalbare oefencomplexen zouden een goede investering in de Zeeuwse popmuziek zijn. Verder; goede platenzaken. Ik mis in Zeeland vinyl- en cd-speciaalzaken zoals de Waterput en Spin. Jammer dat dit soort winkels het niet reden in onze regio.”
 
Is het makkelijk om buiten de regio aan optredens te komen?
Rick: “Voor ons gaat het redelijk makkelijk. Het voordeel dat wij hebben is dat we allemaal de nodige ervaring hebben opgedaan in andere bands voor I Could Float Here Forever. Ikzelf heb veel met hardcore en punkbands buiten de regio gespeeld en gewerkt waardoor het voor ons makkelijker netwerken is. Samenwerking met bands is een must! A Giant A Genius, Atlantis en Envy The West zijn een paar voorbeelden van bands waar wij ons eerste jaar mee samengewerkt hebben. En met succes! In oktober spelen we bijvoorbeeld twee keer met A Giant A Genius buiten de regio en deze band heeft door ons ook weer meer mogelijkheden om binnen Zeeland te spelen. A Generation After werkt bijvoorbeeld weer samen met een Back At Seven. We zien veel Zeeuwse bands die niet makkelijk buiten de regio spelen. Netwerken is het antwoord en met Facebook en soortgelijke is dit tegenwoordig een stuk makkelijker dan voorheen.”
 
Geven de acts die op het concert in De Spot staan een goed beeld van de ‘Zeeuwse Indie’?
Rick: “Indie is een moeilijk begrip. Ik denk bij deze term meteen aan bands als Pedro The Lion, (het Zeeuwse) This Beautifull Mess en dEUS maar ook aan bands als Hüsker Dü. Gelukkig begrijpt Tonnie van de Spot dit ook en zet hij een breed scala aan bands neer die allemaal onder deze term passen maar die ook weer hun eigen subgenres hebben als britpop en zelfs rock ’n roll. Het subgenre van postrock waarbij wij dan weer onder vallen past hier dan ook weer bij. Mooie term dat ‘indie’. Om een lang verhaal kort te maken: Geven de acts die 5 oktober in de Spot spelen een goed beeld van de Zeeuwse Indie? Ja.”
 
Zit er toekomst in dit genre in het Zeeuwse?
Rick: “Ja. Je ziet dit in artiesten die ook in Zeeland publiek trekken als Bettie Serveert en vroeger This Beautifull Mess. Niet iedereen zal de muziek van deze avond meteen aan de term indie associëren. Dit is ook niet erg. Het concept van ‘De stand van zaken’ geeft goed weer hoe het met de Zeeuwse muziek gaat. Goed concept! We hopen dat het een net zo geslaagde avond gaat worden als de Psychedelische variant.”