Niemand neemt Maarten Swaan zijn droom af

EP ‘Write me notes’ is recht voor zijn raap met een 70’s vibe

Interview: Jos Rouw ,

Zanger Maarten Swaan releaste onlangs de EP ‘Write me notes’, zijn solodebuut. Vanuit Barcelona probeert hij zichzelf op de kaart te zetten. Een interview over muzikale ontwikkeling, hard werken en liefde als inspiratie.

EP ‘Write me notes’ is recht voor zijn raap met een 70’s vibe

De Zeeuwse zanger Maarten Swaan releaste onlangs zijn eerste solo-EP, getiteld ‘Write me notes’. Hij schrijft zijn teksten zelf en speelt piano en gitaar. Op reis in Guatemala kwam Maarten in 2005 de Amerikaanse zangeres Annie Goodchild tegen, met wie hij vervolgens Melou vormde. Met deze vierkoppige band bracht hij twee platen uit en trad hij veelvuldig op in onder andere Nederland, de VS en Engeland.

Symbolische naam
Hij heet eigenlijk Maarten Reijnierse; vanwaar de naam Swaan? “De afgelopen vijf jaar heb ik met mijn voormalige band Melou best wat afgereisd. USA, Spanje, Engeland en noem maar op. Overal waar ik kwam buiten de Nederlandse grenzen, OK, en België, kon niemand mijn naam uitspreken. Zelfs de bandgenoten van Melou konden na dat na vier jaar nog niet. Ik dacht, als ik een soloproject wil opzetten, dan is het wel makkelijk als mensen mijn naam kunnen uitspreken en onthouden.”

Dus ging Maarten op zoek naar een alternatief. “Toen kwam ik bij Swaan, de achternaam van mijn andere grootvader. Het grappige is dat ik mijn eerste gitaar van hem kreeg en mijn muzikale genen van hem heb geërfd. Naast dat het mooi staat, twee a's in Maarten en Swaan, is het voor mij dus een mooie symbolische referentie naar mijn grootvader die, op kleine schaal, ook muzikant was.”

Melou
“Melou was een heel speciale formatie. Met de vaste kern, met aan de basis Annie Goodchild, Max Comaskey en Jim Lavin, hebben we heel wat beleefd. Drie tours, twee albums, veel reizen in een camper, het wonen in een oud hotel in Aardenburg… een héle mooie tijd waar iedereen heel erg veel van geleerd heeft. Iedereen is enorm gegroeid.”

“De muzikale interesses binnen Melou waren ontzettend veelzijdig. Dat was dat ook te horen in de muziek die we schreven. Vandaar dat de twee albums Communication en Battery Park zo divers klinken. In de zomer van 2009 namen we in onze home studio een nieuwe demo op. We probeerden daarmee een meer ‘commerciële’ sound te ontwikkelen om een groter publiek te bereiken. Het was hard werken. Maar aan het eind van het verhaal waren we het meest blij met de nummers die juist niet commercieel waren. Tegenstrijdig, maar daardoor werd duidelijk dat we onze persoonlijke identiteit niet kwijt wilden.”

“Iedereen in Melou had een enorme persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt, maar dan wel in verschillende richtingen. Toen de vraag op tafel kwam wat we het volgende jaar wilden gaan doen, werd al snel duidelijk dat we niet verder zouden gaan met Melou.”

“Iedereen is nu zijn of haar eigen dingen in de muziek aan het doen. Ik denk dat Melou voor ons allemaal een hele goede opstap is geweest. Zonder Melou was ik nooit geweest waar ik nu ben. Daar ben ik heel erg dankbaar voor. We hebben veel van elkaar en met elkaar geleerd. Het zijn vrienden voor het leven, ook al waren er ook zware tijden... Maar zo hoort het ook, denk ik!”

Een frisse start in Barcelona
Maarten heeft dus al aardig wat van de wereld gezien. Wat brengt hem ertoe om meteen internationaal rond te kijken en niet in eigen land te beginnen?

“In januari, na een tour met mijn maatje Charlie Christos in de USA, ben ik me gaan voorbereiden op de opnames voor Write me notes in mijn ouders huis. Eind januari ben ik naar Barcelona gegaan om mijn album op te nemen. Producer Dave Bianchi en ik hebben hier ruim de tijd voor genomen. Eind maart was hij af.”

“Ik ben toen gaan nadenken over wat ik wilde doen. Ik moest sowieso opnieuw beginnen en nu was de vraag of ik dat in Nederland wilde doen of in Barcelona. Daar heb ik eigenlijk net zo veel vrienden en een nog veel grotere muzikale vriendengroep om me heen dan in Nederland. Dat komt vanuit de tijd dat ik de albums met Melou opnam. Ik heb gekozen om dan maar voor een frisse start in Barcelona te kiezen.”

“Van hieruit probeer ik ook Nederland voor me te winnen. Maandelijks keer ik terug voor optredens en promotie. Het is een moeilijk en zwaar proces, want je moet hard werken om beetje bij beetje je naam onder de mensen te krijgen. Dat wist ik al uit de tijd met Melou. Toch werkt het tot nu toe best goed!”

Do I want to keep on fighting, or do I dedicate my world to the unknown? (uit ‘Give me’)

Dave Bianchi
“Nadat ik met Annie vier maanden in Guatemala hadden gespeeld, ben ik haar gaan opzoeken in de Verenigde Staten. Via via hebben we in New York producer Dave Bianchi leren kennen. Ondertussen ontstond Melou. Bianchi vertelde toen dat hij een studio wilde gaan opzetten in Zwitserland, en nodigde ons uit om daar een demo te komen opnemen.”

Bianchi verruilde Zwitserland voor Barcelona, maar de uitnodiging gold nog steeds. “Dus verlieten we Nederland voor een tripje Barcelona, waar we bijna een half jaar hebben doorgebracht. In die tijd is ons debuutalbum Communication ontstaan. In 2008 deden we het nog eens. Daar kwam Battery Park uit voort.”

“Ik heb dus een aardige periode in Barcelona doorgebracht. Het is een geweldig mooie en inspirerende stad. Het was dus niet zo moeilijk om voor deze stad te kiezen als uitvalsbasis. Nu ik een band om me heen vorm, ben ik heel erg blij met de keuze. Ik heb een internationale groep om me heen, met zeer getalenteerde muzikanten uit onder andere Argentinië, Zweden, Barcelona zelf en ook uit Nederland.”

70’s vibe
Op Maartens Myspaceprofiel staat dat de luisteraar een 70’s vibe kan verwachten. Dit blijkt een bewuste keuze te zijn geweest tijdens het produceren van de muziek. “Ik had mijn demo's opgenomen in Garageband (opnameprogramma, red.) op mijn laptop. Het effect daarvan was dat het eigenlijk al die vibe had. Toen ik Dave een mail stuurde met de eerste ideeën, en hij interesse bleek te hebben om er iets mee te doen, zei hij dat we het in die jaren-‘70-stijl moesten doen.”

“Het geluid had toch al die richting, dus ik was het er erg mee eens. We hebben tijdens het opnameproces goed naar de sound van Pink Floyd geluisterd, en ons daardoor laten beïnvloeden. Dat kan je dus goed terug horen.”

Wat beïnvloedt of inspireert Maarten nog meer? “Ik laat me beïnvloeden door een breed scala aan muziek. Tijdens mijn tijd met Melou heb ik zo veel nieuwe muziek leren kennen. Ik was de Nederlandse popcultuur gewend… Er ging een wereld voor me open! Het lijstje met muzikanten dat op mijn site staat (van Pink Floyd, de Beach Boys en Nick Drake tot Fleet Foxes, Iron & Wine en Leslie Helpert) laat zien waar ik veel naar luister.”

“Ook ben ik groot fan van de muziek die Dave Bianchi uitbrengt onder zijn alternatieve label Whatabout Music. Ik zit daar zelf ook bij. Het is een independent label dat met name gericht is op het online uitbrengen van muziek. Dave heeft in de afgelopen jaren bijna 40 albums met bijna 30 verschillende bands van over de hele wereld opgenomen. Heel erg divers. Het is een grote familie met heel veel talent. Ontzettend goede muziek, die je niet gauw op de radio hoort. Zeker de moeite waard om eens te beluisteren!” Bezoek hiervoor www.whatabout-music.com.

Give yourself a break, ‘cause half the world is fake, or doesn’t exist
(uit ‘Magical White’)

De EP
"Al mijn nummers gaan over liefde. Ik ben gaan schrijven toen mijn relatie uitging. Dat was een grote inspiratie voor veel teksten. Mijn teksten zijn vrij ‘recht voor zijn raap’, en een letterlijke weergave van hoe ik me voelde op het moment van schrijven. Ik weet niet of dat veel uitleg nodig heeft...”

“Uiteraard droom ik wel eens over de persoon met wie ik een lange tijd een relatie had. En zij over mij. We deelden dit vaak door middel van e-mails. Op een gegeven moment kom je dan tot de ontdekking dat het eigenlijk alleen maar pijnlijk is, omdat je steeds weer wordt geconfronteerd met het feit dat het over is. Je wordt herinnerd aan die tijd. Soms moet je keuzes maken om dingen niet meer te vertellen. Daar gaat Magical white over.”

Be together gaat erover dat ik zeker weet dat we weer samen zullen komen. Give me gaat vervolgens over de confrontatie in mijzelf. Volhouden en hopen dat het weer goedkomt… of loslaten.”

My world is het eerste nummer dat niet over liefde gaat. OK, wel over liefde, maar dan voor muziek. Het schetst mijn oude tijd met Melou, en dat ik altijd dacht dat ik zonder hen niet echt een toekomst had in muziek. Maar nu ik mijn eigen nummers schrijf, ben ik erachter gekomen dat ik zelf ook wat in mijn mars heb. En dat niemand me mijn droom om zelf muziek te maken kan afnemen.”

“Het laatste nummer, In 20 years, was het eerste nummer dat ik heb geschreven. Het gaat over... liefde.” Het is een mooie afsluiter van een sfeervolle EP.

Niet te ver vooruitplannen
Wat staat er zoal op stapel na Write me notes? “Ik kan niet meer doen dan hopen dat de muziek aanslaat bij mensen, en dat ik beetje bij beetje erkenning krijg. Ik hoop natuurlijk dat de radio mijn muziek oppikt. Dat zou een grote steun zijn in het proces.”

“Momenteel ben ik bezig met mijn band, en ik kom na elke sessie helemaal gelukkig uit de oefenruimte. Ik ben hard bezig om optredens te krijgen en natuurlijk blijf ik schrijven. Ik ben zeker wel van plan om in de toekomst een nieuw album uit te brengen. Maar daar moet ik wel eerst wat geld voor sparen, en daar ligt mijn focus nu niet. Die ligt bij de band en het neerzetten van een goede live performance.”

“Mijn nieuwe doel is Noorderslag 2011. Ik heb mijn muziek al opgestuurd naar de organisatie. Ik denk dat dat festival een hele goede opstap zou kunnen zijn voor een mooi festivalseizoen. Dat geeft mij ook de tijd om mijn live show strak te krijgen.”

Maarten besluit het interview met een wijze les. “Maar je weet nooit hoe dingen gaan. Ik plan niet té ver vooruit. Daar kan je vaak alleen maar door teleurgesteld worden.”

Write me letters and write me notes, so I still know you feel the same (uit ‘In 20 years’)

'Write me notes' is te koop bij De Drvkkerij in Middelburg en als download verkrijgbaar op iTunes. Live zien? Op 11 juli speelt hij in de Galerichel te Aardenburg en even later in Vlissingen op het Onderstroom Festival. Gaat u deze zomer naar Barcelona? Ook daar kunt u Maarten Swaan zien optreden. Kijk voor data op zijn Myspace.