Inge M. is een zangeres uit Kapelle en ze staat bovenaan op SellaBand, een website waar artiesten kunnen sparen om een cd op te nemen in een professionele geluidsstudio, met een professionele producer. Bands als Nemesea, So What, Radius, Radio Orange en het japanse Electric Eel Shock gingen haar voor. Sinds afgelopen maand heeft zelfs Public Enemy, de bekende hiphopgroep uit New York, een account bij SellaBand geopend.
Om de cd op te kunnen nemen moet er 50.000 dollar verzameld worden. Een onmogelijke opgave zou je denken, maar vandaag stond de teller van Inge M. al op 37.000 dollar. Wereldwijd staat ze bovenaan de lijst en het is inmiddels dus wel zo goed als zeker dat de cd er gaat komen. Het vreemde is dat in Zeeland eigenlijk nog niemand van de zangeres heeft gehoord. Het werd dus tijd om eens langs te gaan voor een interview.
Wanneer ben je begonnen met zingen?
“Oh dat zingen doe ik eigenlijk mijn hele leven al. Dat is er met de paplepel ingegoten door m'n ouders, m'n vader zong bijvoorbeeld ook altijd al. Maar echt liedjes schrijven doe ik pas sinds een jaar of vijftien. En dat is eigenlijk pas de afgelopen anderhalf jaar heel erg toegenomen in frequentie, sinds ik bij SellaBand zit.”
Hoe zou je de muziek die je maakt omschrijven?
“Dat vind ik altijd een moeilijke vraag... In elk geval rustige muziek, 'easy listening' noemen ze het ook wel eens. Het is in elk geval geen popmuziek ofzo. Of nouja... wat is popmuziek? In elk geval meestal vrij rustig, al heb ik ook wel wat snellere nummers ertussen, maar het zijn wel luisterliedjes. Katie Melua en Norah Jones zijn artiesten waar ik zelf in elk geval erg van hou. Niet dat mijn muziek ook zo klinkt, maar het valt een beetje onder dezelfde categorie denk ik.“
In de nummers die je zingt is ook muziek te horen. Waar komt die vandaan? Heb je een band? Maak je de muziek zelf?
“Dat wisselt. Ik ben begonnen met alles zelf te doen. Ik speel zelf piano en een heel klein beetje gitaar. Verder haal ik alles uit m'n computer. Ik heb bijvoorbeeld een paar nummers helemaal opgebouwd met drums, violen, enzovoorts, allemaal uit de computer. Ik heb ook een paar keer samengewerkt met mensen, uit andere landen zelfs, waarmee ik samen nummers heb gemaakt. Ik heb duetten gezongen met iemand uit Amerika en iemand uit Engeland. Eerst zing ik dan iets in en dan zingen zij er overheen, of andersom. Die contacten zijn trouwens ook allemaal via SellaBand gekomen.”
Wat is SellaBand eigenlijk precies?
“SellaBand is een website van Nederlandse oorsprong, maar met artiesten uit heel de wereld, waar je geld kunt inzamelen om een cd op te nemen in de studio. Dat geld wordt ingelegd door zogenaamde 'believers', mensen die je goed vinden en graag een cd van je zouden willen hebben. Die kopen dan een of meer 'parts', zegmaar aandeeltjes, voor tien dollar per stuk.”
Waarom doen mensen dat? Puur uit liefdadigheid, of schiet ik er zelf ook wat mee op als ik dat doe?
“Nou, die mensen krijgen voor tien dollar, wat ongeveer acht euro is, die cd uiteindelijk thuisgestuurd. Nou, voor dat geld een cd thuisgestuurd krijgen is dus best wel een koopje! Plus dat ze meedelen in de opbrengsten van de cd, daar krijgen ze een klein percentage van. Sommige mensen kopen meerdere parts (dat zijn dus aandeeltjes van tien euro) omdat ze mee willen delen in de opbrengsten van de cd verkoop.”
Krijg je met zo'n constructie geen mensen op de website die je alleen maar sponsoren omdat het ze om het geld te doen is? Die er dus eigenlijk op speculeren?
“Nou, die zitten er wel tussen. Maar het merendeel zijn gewoon mensen die van muziek houden, en op SellaBand vind je allerlei soorten muziek, allemaal nieuw. De meeste mensen investeren dus gewoon in je omdat ze je muziek goed vinden en je willen steunen.”
En op SellaBand sta je nu dus wereldwijd op nummer één?
“Ja! Van de 3000 artiesten! Zelfs boven Public Enemy, maar die zijn er afgelopen maand pas bijgekomen en die gaan als een speer dus die zullen me wel zo ingehaald hebben. Ze hebben ook wel een veel hoger doel gesteld: 250.000 dollar. Volgens mij zijn ze de 50.000 dollar die ik probeer te halen al voorbij.“
Wauw, een wereldberoemde zangeres in onze provincie. Kunnen we je binnenkort ergens op het podium bewonderen?
“Ik treed nog niet zo heel erg vaak op, maar dat komt hopelijk vanzelf wel na die cd release.”
We gaan er even vanuit dat je de $50.000 haalt, dat kan bijna niet meer mis gaan. Wat zijn je plannen daarna?
“Ik laat maar komen wat er komt. Ik ga niet helemaal uitstippelen hoe mijn carrière moet gaan lopen want dat heb je zelf toch niet in de hand. Ik hoop wel dat ik een bandje achter me krijg nadat ik de cd heb opgenomen, zodat ik echt met een live band kan optreden, want als ik nu optreed komt alles van band. En dat ik dan af en toe optredens kan verzorgen, maar niet in kroegen ofzo want daar ben ik het typetje niet voor!”
Je doel komt wel erg dicht in de buurt nu. Ben je al voorbereidingen aan het treffen voor de cd?
“Nou ik moet nu wel op zoek naar studio's en producers. Daar is het inmiddels wel tijd voor. Ik heb al wat geïnformeerd bij grotere bands die al flink wat studio's hebben bezocht, en ik doe navraag bij andere artiesten waar zij hun cd hebben opgenomen.”
Als ik eenmaal weer buiten sta merk ik dat mijn oren suizen van de grote bandnamen en de grote bedragen die ik zojuist voorbij heb horen komen. Inge M. slaat de optredens in een tent voor een handjevol toeschouwers op een druilerige Koninginnedag gewoon over en gaat gelijk voor het serieuze werk. Iets waarvan je misschien zou denken dat het onmogelijk is, maar het lijkt nog te gaan lukken ook!
Inge M. op SellaBand: http://www.sellaband.com/projects/inge
Inge M wereldwijd bovenaan bij SellaBand
Zangeres uit Kapelle op weg naar de $50.000
SellaBand begint steeds meer bekendheid te krijgen. De website, die artiesten een alternatieve manier voor het verzamelen van geld voor een cd release biedt, heeft inmiddels zelfs bands als Public Enemy op de ledenlijst. De wereldwijde nummer één komt echter gewoon uit Kapelle!