Doordeweekse ethnotronica

Rainbow Arabia brengt Middelburg in oriëntaalse sferen

Tekst: Justin Faase Foto’s: Febe Verelst ,

Het uit Los Angeles afkomstige duo Rainbow Arabia brengt allesbehalve Amerikaanse muziek. Ze combineren electro en simpele gitaarrock met invloeden uit het Midden-Oosten en Azië, en weten zo hun eigen kleurrijke muzikale wereld te creëren. Een wereld waarin gedanst mag worden. Op een doodgewone woensdagavond introduceerde Rainbow Arabia zich aan het Zeeuwse publiek in de Spot.

Rainbow Arabia brengt Middelburg in oriëntaalse sferen

Danny en Tiffany Preston zijn een echtpaar die sinds de EP The Basta onder de naam Rainbow Arabia al redelijk veel opzien heeft gebaard onder de hippe pers. Niet verwonderlijk, wanneer je bedenkt dat de muziek van het duo origineel is en ook nog lekker in het gehoor ligt. Als bepaalde muzieksoorten een kleur zouden hebben, zou Rainbow Arabia alle kleuren van de regenboog naar zich toetrekken.

De fluorescerende stickers op de keyboards spreken boekdelen. Rainbow Arabia begint een swingende set met onorthodoxe ritmes, uitheemse samples en pakkende electro. Vooral werelddelen ten zuiden en oosten van Europa vinden gretig aftrek in de muziek van de familie Preston. Er staat nog net geen giraffe op het podium, zo exotisch klinkt het af en toe. Toch leunt de muziek van Rainbow Arabia vooral op simpele electrodeuntjes en samples. Danny is hierin aanvoerder met zijn twee casio keyboards en laptop waaruit alle meezingende Afrikanen en Indiërs lijken te komen. Tiffany grijpt naast de gitaar en drumpads ook naar allerlei kleine handinstrumentaria en doet ook nog de Arabisch klinkende zang. Haar combinatie van het uiterlijk van Feist en de schelle gilletjes van Els Pynoo doet het goed op het podium.

Het optreden is kort, maar bij de toegift mag het publiek allerlei instrumenten van de artiesten oppikken en zo wordt de afsluiter van het optreden één grote jampartij. Iets wat door de  - overigens maar matig toegestroomde - toeschouwers  met een glimlach wordt ontvangen.

Diezelfde toeschouwers konden de zojuist afgesloten safaritocht mooi laten bezinken bij liedjes van Malorix. Deze laptop dj met de beschikking over een elektronisch drumstel laat echter niemand uitrusten. Een wilde set met veel stuiterende breaks, gipsy muziek, arabica en zelfs oude rave komt voorbij. Malorix zelf ziet er dan ook uit als iemand die in de happy hardcore scene van de jaren 90 is blijven hangen, maar dit wel weet te combineren met de multiculturele samenleving van zijn thuishaven Rotterdam. In een Turks voetbalshirt dendert Malorix tot toch wel enige verbazing van de aanwezigen met sneltreinvaart door zijn set heen. Gebruik makend van springende latin r&b, drum ’n’ bass en buitenlandse samples weet hij in ieder geval wel energie over te brengen. Over de muzikale kwaliteit ten opzichte van Rainbow Arabia valt wel nog heel wat te discussiëren.

Deze woensdagavond bewijst dat er ook midden in de week wat valt te beleven in Middelburg. Op een Ethiopisch eetcafé zit deze stad misschien nog niet helemaal te wachten, maar deze exotische muziekavond in de Spot is een leuke afwisseling en is in de toekomst zeker vaker welkom.