3voor12 Utrecht

EP Kobalt is een nieuw hoofdstuk in de muzikale zoektocht van Geysers

“Uiteindelijk wil ik gewoon mooie muziek maken”

Twee jaar na debuutalbum MAKEMAKE is er nieuw werk verschenen van Geysers, het solo-project van Alexander van der Linden. Terwijl de nummers op MAKEMAKE overwegend poppy en luchtig waren, zijn de tracks op de EP Kobalt meer introvert en abstract. Toen we Van der Linden begin 2016 spraken, vertelde hij het komende jaar als een nieuw hoofdstuk te beschouwen. Met de release van Kobalt presenteert hij dat nieuwe hoofdstuk aan de buitenwereld. We spraken kort met hem.

“In de eerste Geysers-periode ben ik vooral bezig geweest om te ontdekken wat ik allemaal uit analoge synthesizers en drumcomputers kon halen. Dat was nieuw terrein voor me. Spelenderwijs ontstonden zo de tracks die uiteindelijk bijeenkwamen op MAKEMAKE. Ik was daar niet al te kritisch op, maar vooral bezig een beetje los te komen. Eigenlijk ben ik daarna de lijn gaan volgen die ik begin 2016 aangaf.”

De nummers voelen warm door de blaasinstrumenten van Jan Dekker en viool van Andreas Willemse. “Ik wilde graag op zoek naar meer diepgang, los van enige concessies eigenlijk”, licht Van der Linden toe. “Ik heb de afgelopen twee jaar ongelofelijk veel muziek gemaakt, opgenomen en laten bezinken. Dat is een mooi proces waarbij je steeds dichter bij een kern komt. Ik merkte dat ik de composities wat akoestischer wilde inkleuren, vandaar de piano, blazers en strijkers. Uiteindelijk wil ik gewoon mooie muziek maken.”

Ondanks het herdefiniëren van het geluid verschijnt Kobalt toch onder de naam Geysers. “Ik heb lang getwijfeld om deze nieuwe tracks naar buiten te brengen onder een andere naam, maar heb het uiteindelijk toch bij Geysers gehouden. Hoewel de nieuwe muziek inderdaad wat meer introvert is met meer diepgang, voelt het toch als een logisch vervolg, althans voor mij dan. Ik ben ook niet iemand die meermaals hetzelfde wil doen, blijf toch altijd zoekende. Het muziek maken is een organisch proces zonder eindbestemming, wie weet welke kant het de aankomende tijd weer op gaat.”

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12