Een nieuwe nachtclub op het Jaarbeursplein?
Gemeente Utrecht wil plek voor nachtcultuur in toekomstig Jaarbeurspleingebouw
Een nieuwe club in Utrecht? Op dit moment is het meer de vraag wanneer we überhaupt weer kunnen dansen en of de bestaande clubs het hoofd boven water kunnen houden. Maar regeren is ook vooruitzien. Zeker in een stad als Utrecht die verwacht in 2040 ca. 450.000 inwoners te hebben en waar het nachtleven sowieso nog wel een impuls kan gebruiken.
In het op 10 mei gepubliceerde concept Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor het toekomstige Jaarbeurspleingebouw noemt de gemeente als functies zowel een culturele voorziening een plek voor de nachtcultuur. Dat Jaarbeurspleingebouw komt aan de westkant van Utrecht CS tegenover het Beatrixgebouw, min of meer op de plek waar nu het skate- en sportpark ligt. Het Jaarbeurspleingebouw wordt maximaal 102 meter hoog en moet, naast kantoren, ook horeca en een aantal culturele en maatschappelijke voorzieningen krijgen. Het gebouw past in de ambitie van de gemeente om deze kant van het station levendiger te maken en zo het centrum uit te breiden.
De culturele voorziening moet volgens het plan een grote culturele publiekstrekker worden die past bij de groeiende vraag en bij het huidige aanbod in de stad. “Een publiekshuis waar iedereen zich welkom weet en zich kan verwonderen. Een ontmoetingsplek voor mensen uit het gebouw zelf, de buurt en de regio”, zegt de gemeente erover. Minstens zo interessant is wat er in plan staat over de nachtcultuur. “Het Utrechtse uitgaansleven is gebaat bij nieuwe locaties en andere eventueel grootschalige, concepten. Deze kunnen de bestaande uitgaansplekken in de stad aanvullen. Het Jaarbeurspleingebouw leent zich goed voor bijvoorbeeld dansen of een nachtclub.” Er wordt gedacht aan een nachtprogrammering die nationaal aantrekkelijk is, maar ook dichtbij Utrecht staat.
Dat klinkt goed, maar wat is de betekenis van dit plan? Het plan beschrijft de functionele en ruimtelijke ambities die gemeente heeft met het toekomstige Jaarbeurspleingebouw. Als het plan is vastgesteld, worden marktpartijen gevraagd om met een uitgewerkt plan en een financieel voorstel te komen. De gemeente selecteert daaruit één samenwerkingspartner die het gebouw gaat ontwikkelen. In het plan heeft de gemeente een disclaimer opgenomen: “Mogelijk zijn niet alle ambities en randvoorwaarden in één plan te verenigen en moeten er bij de selectie van het plan keuzes worden gemaakt.” De nachtcultuur wordt echter wel één van de prioriteiten genoemd.
Tot en met zondag 6 juni 2021 kan iedereen die dat wil via dit formulier zijn reactie geven op het Programma van Eisen. In het laatste kwartaal van 2021 wordt het (mogelijk) aangepaste plan vastgesteld door de gemeenteraad, waarna de zoektocht naar een marktpartij begint. De eerste spade gaat op zijn vroegst aan het eind van 2024 de grond in.
Lees ook ons artikel waarin we met mensen uit het Utrechtse nachtleven stilstaan bij corona.