3voor12 Utrecht

Tweede album van Nieuwegeinse rapper Freez is een warme popplaat

Persoonlijke thema’s en onderwerpen met een ingetogen en loom geluid

“Het was een lange journey, maar we zijn er. Dank voor je geduld.” Dat deelde de Nieuwegeinse rapper/songschrijver Freez twee wekenn geleden in een insta-post. De lange reis waarover hij het heeft betreft het maken van zijn nieuwe album Parachute, dat op vrijdag 22 juli verscheen.

Freez kwam rond 2010 in beeld met door G-funk geïnspireerde hiphop. In de jaren daarna maakte hij met de Zwolse producer A.R.T. de omslag naar een diverser geluid, zoals is te horen op zijn in 2014 verschenen debuutalbum Les Demoiselles. Sommige nummers bevatten al flarden van de muzikale koers die hij met zijn volgende album wilde zetten. Het schrijven en uitbrengen daarvan ging echter niet zonder slag of stoot, zoals Freez in zijn insta-bericht aangaf. In 2019 verschenen drie singles, waaronder het fijne ‘Dronken Vannacht’. In de jaren daarna hoorden we Freez vooral via featurings op singles van vrienden/collega’s zoals Sticks, Typhoon en Gerson Main. Met Typhoon maakte hij ‘Alles Is Gezegend’, een nummer van zijn comebackalbum Lichthuis. In diezelfde jaren was Freez soms ook te gast bij live optredens van zijn Zwolse vrienden en deed hij support bij tours van Kenny B en Typhoon.

2022 moet zijn eigen jaar worden. Begin juli kwam eerst de single ‘Tot Morgen’ uit en afgelopen week dus Parachute, een tijdloos album met ingetogen popliedjes voor een breder publiek. Enigszins vergelijkbaar met de muzikale ontwikkeling die Typhoon of Diggy Dex ook hebben doorgemaakt. De meeste nummers op de plaat zijn geproduceerd door Rob Peters, de man achter nummers van andere Nederlandse artiesten zoals Bløf, Typhoon, Lakshmi, Rob Dekay en Kenny B. Peters heeft gezorgd voor een warm, loom geluid met onder andere (elektrische) gitaren, blazers, orgel en slepende drums. Door de samenwerking met Peters blijft Freez’ muzikale band met Zwolle intact: van zijn prille samenwerkingen met leden van de Fakkelteitgroep, naar de collab met de Zwolse producer A.R.T. en nu dus ook Peters. Tekstueel blijft Freez dicht bij zichzelf, met persoonlijke thema’s of onderwerpen die hij in zijn omgeving heeft opgedaan.

Een belangrijke track op het album is 'Zie het voor je' met een featuring van Sticks. Het nummer is een eerbetoon aan Freez’ beste vriend Tyrone (aka Mack Tifie), die in 2007 overleed. ‘Tyrone zijn favoriete rapper was Sticks, daarna Ri daarna Ty daarna ik. Hij heeft het nooit kunnen zeggen. Gebrek aan tijd krijgt de schuld.’ rapt hij op het nummer. "In 2007 overleed mijn beste vriend”, zegt Freez daarover. “Hij was major fan van Sticks. Vijftien jaar later staan we samen op een track. Het lot heeft een vreemd gevoel voor humor in de vorm van geduld."

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12