Themamiddag rond Nick Drake in Broese Utrecht
Met sprekers, bijzondere opnames én Amber Arcades en Robin Kester die liedjes spelen van de Engelse singer-songwriter
Broese organiseert op zondag 25 juni een themamiddag rond de Engelse singer-songwriter Nick Drake. Aanleiding is het verschijnen van “een volledig geautoriseerde biografie van een van de grootste singer-songwriters van de twintigste eeuw.”
Met uitgebreid origineel onderzoek, nieuwe interviews en archiefmateriaal is dit nieuwe boek het meest uitgebreide en gezaghebbende verslag van het korte en raadselachtige leven van deze geliefde muzikant. Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer, programma-/podcastmaker Frank de Munnik en Jochen Markhorst (auteur van ‘Nick Drake's River Man: Een zeer Brits meesterwerk’) spreken in Broese over de invloed van zijn drie albums, zijn korte leven, en producer Joe Boyd. Ook zijn er bijzondere opnamen te horen en is er een verloting. Daarnaast spelen Amber Arcades - die in 2016 Nick Drake’s ‘Which Will’ coverde - en Robin Kester een aantal van zijn liedjes.
Dat ‘grootste singer-songwriters’ is niet overdreven. Hoewel hij enigszins een cultstatus heeft (maar ook 160 miljoen streams voor ‘Pink Moon’ via een Volkswagenreclame), misstaat Nick Drake wat ons betreft niet in een rijtje met o.a. Bob Dylan, Townes van Zandt, Elliott Smith en Robert Johnson. Op de website van Broese wordt Drake’s levensloop geschetst. Hij groeit op in een muzikaal gezin en leert piano en akoestische gitaar spelen. Na de middelbare school gaat hij naar Cambridge om Engelse letterkunde te studeren. Daar speelt hij echter vooral gitaar en schreef liedjes.
Met een demo gaat Drake naar een platenmaatschappij, waar producer Joe Boyd zijn talent onderkent. Debuutalbum Five Leaves Left komt uit in 1969. Kenmerkend zijn Drake’s breekbare stem, delicate gitaarspel en de melancholische nummers. In 1970 verschijnt opvolger Bryter Layter. Geen van beide albums verkoopt goed. Drake raakt in een depressie die hem vaak belet te schrijven.
Zijn laatste album Pink Moon verschijnt in 1972. Een akoestisch album vol naakte, sombere nummers waarin hij teruggaat naar de essentie van zijn muziek: zijn stem en gitaar. De teksten staan bol van spijt, verlies en ontgoocheling. Weer blijft succes uit. Drake raakt opnieuw in een depressie. Het is het begin van een periode vol psychische problemen, met als dieptepunt een hospitalisatie van enkele weken.
In 1974 gaat Drake voor de laatste keer de studio in en neemt daar vier sombere nummers op, vol verwijzingen naar de dood. Intussen woont hij opnieuw in zijn ouderlijk huis. In november 1974 neemt hij op 26-jarige leeftijd een overdosis van zijn antidepressivum. De volgende dag vindt zijn moeder hem dood op bed. Velen vermoeden dat hij zelfmoord pleegde, maar volgens familie en vrienden was de overdosis een ongeluk.
Te zien: Muzikale middag rond Nick Drake en de gloednieuwe biografie, zondag 25 juni 2023 (14.30 uur inloop) @ Broese. Toegang €5. Aanmelden via klantenservice@broese.nl