3voor12 Utrecht

Myrthe van de Weetering debuteert met expressief album Dégoût

Het debuutalbum van de jazzcomponiste bevat korte, filmische composities die gebaseerd zijn op improvisatie

We kennen Myrthe van de Weetering als violiste en multi-instrumentalist bij bijvoorbeeld Akwasi, Kyteman, Kovacs en Knalland. Nu laat ze zich van een andere kant zien. Als filmcomponist schreef ze zeventien korte composities, gebaseerd op een fotoserie van Maarten Groen. Het resultaat is vanaf 18 april te horen (en te zien) op haar debuutalbum Dégoût.

Van jongs af aan is Van de Weetering al gefascineerd door het samengaan van muziek en film. Volgens haar laat vooral geïmproviseerde muziek zich goed lenen voor film, doordat muzikanten de kans krijgen direct te reageren op het beeld. Toen videokunstenaar Maarten Groen een fotoserie ontwikkelde, vroeg hij Van de Weetering om hier passende muziek bij te maken. Het resultaat zijn zeventien korte muzikale impressies, gebaseerd op Groens foto’s. In samenwerking met twaalf jazzmuzikanten, die de ruimte kregen om te improviseren, werden de expressieve stukken opgenomen. Om de muziek bij de sfeer van de analoge foto’s te laten passen, liet Van de Weetering alle instrumenten tegelijk opnemen met ouderwetse microfoons.  

De stukken gaan van uitgelaten blazers tot ingetogen strijkersduo’s met als resultaat ‘cinematografische jazz’ die zich moeilijk laat vangen. Het vinylalbum met handgedrukte cover zal op 18 april gelanceerd worden in Splendor, Amsterdam. Hier zal ook een groot gedeelte van de muzikanten aanwezig zijn die aan de plaat hebben meegewerkt.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12