3voor12 Utrecht

The World of Dust als persoonlijk audioboek op True Sound

Een bijzondere wisselwerking van aards en dromerig

Het nieuwe album van The World Of Dust – soloproject van Tiny Room Records labelbaas en Combo Qazam-bandlid Stefan Breuer - voelt net even anders. Waar het normaal een uitlaatklep is voor zijn eigen zorgen, levensbeschouwingen en gedachtespinsels horen we op True Sound ’Stefan de verhalenverteller‘. Persoonlijke verhalen die gaan over het leven en de dood van zijn grootouders Jan en Nel. Niet verteld vanuit Breuers perspectief, maar dat van zijn grootouders en omringende familieleden.

Dat vraagt ook van de luisteraar wat meer inlevingsvermogen en concentratie, want meer dan ooit ontrafelt zich een soort audioboek. Eentje dat begint bij een matroos op een zeilboot in de oorlog en daarna veel tussenstops maakt langs de dood, maar ook juist de berusting en verwerking die daarbij hoort. Donker en serieus dus. Toch voelt het album nooit zwaar, maar juist levenskrachtig, door thema’s als verlossing en vrijheid heel erg aan te halen. Een goed voorbeeld is ‘Goodbye’, een duet met zijn vrouw Anneke Nieuwdorp dat ondanks het trieste onderwerp toch ontaardt in lichtvoetige folk.

Ondertussen neemt multi-instrumentalist Todd Tobias (o.a. Guided By Voices, meerdere releases op Tiny Room Records) alle muzikale begeleiding voor zijn rekening en doet dat dominanter dan ooit. Herhalende gitaarriffs en krachtige drums switchen qua sfeer tussen dreampop, folk, psychedelica en rock. Waar die instrumentatie vooral goed in slaagt is een meer aards tegenwicht geven aan Breuers voornamelijk dromerig etherische zangpartijen. Die wisselwerking tussen aards en etherisch geeft True Sound ook een minder tastbaar randje mee. Het is des te bijzonderder dat het zelfs met deze dominante begeleiding blijft aanvoelen als een solo album. Dat is puur de verdienste van ’Stefan de verhalenverteller‘. Prachtig!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12