Stefan Breuer is al meer dan zijn halve leven actief als muzikant. Vijf jaar geleden richtte hij ook nog zijn eigen platenlabel op, Tiny Room Records. De eerste Tiny Room-release was op 28 oktober 2014 en inmiddels zijn er 36 releases verschenen. Reden voor een feestje, op zaterdag 30 november in De Kromme Haring. Met Breuer blikken we terug op vijf van zijn favoriete albums van het label.

In 2014 richtte Stefan Breuer (Combo Qazam, Lost Bear, The World of Dust, Sven Agaath) Tiny Room Records op. De naam verwijst naar zowel het lied Tiny Room van de Franse band Calc, maar staat ook voor de kleinschaligheid en intimiteit van het platenlabel. Breuer heeft Tiny Room opgericht om zijn eigen boekingen te kunnen doen, platen uit te brengen en bands te helpen met productie of bijvoorbeeld het artwork. Alles met het idee om bands en releases de specifieke, persoonlijke aandacht ter geven die ze verdienen. Zijn filosofie is simpel: mooie dingen maken met zijn allen en een bijdrage leveren aan de Underground muziekscene. En ook muziek uitbrengen die een weerspiegeling is van zijn eigen smaak.

Eerste release

Sven Agaath – Simple Field Calculator
TR001 – 28 oktober 2014
"Lost Bear’s Gino and Arno combine loud grunge and shoegaze guitars with reggaeton rhythms.  Danceable and dirty!"

Vijf jaar lang al mooie muziek uitbrengen is reden voor een feestje. Op zaterdag 30 november is er een minifestival gepland in Brewpub De Kromme Haring (en een beetje in de naastgelegen oefenruimte Studio Patrick) om het jubileum te vieren. Op die dag komen zowel de zevenendertigste (een artzine) en achtendertigste release van het label uit. Tevens is er met ‘Circus Devils: See You Inside’ net een eerste boek verschenen op het label. Daarin gunt bandlid Todd Tobias een persoonlijke blik in de speelse, donkere psychedelische wereld van Circus Devils, een freak-rock trio dat is opgericht door Guided by Voices’ Robert Pollard.

Zo kijkt Tiny Room Records vooral alweer vele stappen vooruit. Maar eerst blikken we samen met Breuer juist terug op vijf niet te missen releases van het label.

(tekst gaat verder onder de foto)

Tiny Room Records' Stefan Breuer

Breuer: Toen 3voor12 Utrecht aan mij vroeg om vijf favoriete albums te selecteren uit de 38 releases op het label, moest ik even slikken. Het is een beetje kiezen wie je favoriete kind is: haast onmogelijk. Daarom focus ik me op de artiesten die 30 november op het jubileumfeest spelen:

Garciaphone - Dreameater

Wat een verslavend en ongelooflijk goed album is dit toch. Olivier Perez uit Clermont-Ferrand (FR) maakt intrigerende, verstilde liedjes. Een beetje Low, een beetje Grandaddy. Ik heb hem ook wel eens met zijn band zien rocken, maar deze aanpak staat hem het beste. Al die details in de arrangementen en stiltes tussen de pianoakkoorden, geweldig. Ik hoor nog steeds elke keer nieuwe dingen als ik deze plaat opzet, wat vaak gebeurt. Dit is exact mijn smaak.

Queen of the Meadow - A Room To Store Happiness

Duo uit Bordeaux die ik, net als Garciaphone, al ken uit de Myspace-tijd. Het debuut van een paar jaar eerder sloeg bij me in als een bom, met die hartverscheurende folkliedjes van Helen Ferguson. Dat waren de eerste liedjes die ze ooit schreef! Deze tweede plaat is gebalanceerder en net zo droevig. Ik kies uiteindelijk toch voor deze, omdat we vorig jaar samen door Frankrijk toerden en de liedjes van dit album zich daar voorgoed in mijn brein hebben genesteld.

Taïfun & Holden Goldmund - Split 12"

Ik had nog nooit van de Belgische band Taïfun gehoord, maar toen Jacco (van Holden Goldmund, maar ook This Leo Sunrise en Naked Shortsellers) me vertelde over dit project, kon ik niet stoppen met ernaar te luisteren. Vette en spannende indierock! De mensen rondom Taïfun hebben in Luik een soortgelijke scene, waar ze toffe shows organiseren en platen uitbrengen. Heel inspirerend, en ook heel lieve en sympathieke mensen. Heel fijn om dit soort lui te mogen ontmoeten.

Bonnie 'Prince' Billy & Naked Shortsellers - The Best of Folks / Harbour Men

Natuurlijk is het waanzinnig tof om een heel mooi lied van Bonnie 'Prince' Billy te mogen uitbrengen. Dat heb ik volledig aan Leo Meijers (This Leo Sunrise en Naked Shortsellers) te danken, hij is de webmaster van Will Oldham's site. Maar minstens zo interessant zijn de Naked Shortsellers: dit ogenschijnlijk zooitje ongeregeld heeft op deze split ook een puik nummer staan, maar dat is natuurlijk maar één nummer. Ik ben heel benieuwd waar Daniel Papen (voorheen van Boy Ler en Grizzly Adams) mee gaat komen, want de beste man heeft wat te vertellen met die bijzondere stem van hem.

Todd Tobias & Combo Qasam - Massabu Evening Entertainments

De vijfde band die op 30 november speelt is mijn eigen nieuwe band met mijn vrienden Ab, Gino en Arno, Combo Qazam. Heel toffe band om in te spelen, met een fijne mix van kraut, postpunk, math en indie. Maar we hebben nog geen plaat! We begonnen in deze samenstelling muziek maken toen we in 2018 op een driedaagse tour gingen om een album van Todd Tobias live uit te voeren. Todd speelt zelf niet live, woont in Amerika en had een fictieve band bij dit project verzonnen: Combo Qasam. Het klikte, was een tof avontuur en inmiddels hebben we de naam een klein beetje aangepast en komt de debuutplaat met eigen werk begin 2020 uit. Maar het begon allemaal met dit enorm ondergewaardeerde album van Todd Tobias, wiens muziek sowieso een grote rode draad is door heel de catalogus.

Te zien: Tiny Room Records 5 Year Anniversary Party met Queen of the Meadow, Garciaphone, Taïfun, Combo Qazam, Naked Shortsellers en, zaterdag 30 november 2019, 20.00 uur @ Brewpub De Kromme Haring + Studio Patrick

Acts op Tiny Room Records

Astral Swans
Bonnie Prince Billy and Naked Shortsellers
Combo Qazam
Garciaphone
Toby Goodshank
Howart
LOGOUT
Lost Bear
Master Solo

Microplaza
Moonchy & Tobias
Queen of the Meadow
Sven Agaath
Taifun / Holden Goldmund
This Leo Sunrise
Todd Tobias
The World of Dust